Behandling
Benamputasjon, Nordbyhagen
Amputasjon av en del av et ben er i blant nødvendig når andre medisinske tiltak ikke fører frem.
Det finnes en rekke årsaker til benamputasjoner. Som hovedgrupper finner man karsykdom, diabetes, skade, medfødte misdannelser og kreftsykdommer. Blant disse er de største gruppene karsykdom og diabetes, som til sammen er årsak til omkring 90 prosent av alle benamputasjoner.
Henvisning og vurdering
Fastlege eller lege ved sykehus henviser til utredning.
Utredning
Det vil bli gjort en klinisk undersøkelse. Dette innebærer vurdering av funksjon og sirkulasjonsforhold i benet.
Det kan også være nødvendig å gjøre en radiologisk kontrastundersøkelse. Dette gjøres for å avklare om sirkulasjonen kan bedres.
Beslutningen om amputasjon tas etter vurdering og utredning. Det kan være flere fagpersoner som bidrar i denne vurderingen, blant annet karkirurg, ortoped og radiolog.
Behandling
En amputasjon er en omstilling som kan virke voldsom. Dersom det blir besluttet at du behøver amputasjon vil et sammensatt team av fagpersoner hjelpe og veilede deg gjennom behandlingen. Du kommer blant annet til å møte leger, sykepleiere og fysioterapeuter.
Oppfølging
Før du kan starte opptrening med protese er det viktig at du har kommet deg etter operasjonen. Stumpen skal være smertefri, ha evne til å tåle belastning, uten kontrakturer og ha god blodsirkulasjon. Sårtilheling bør være avsluttet. Derfor reiser du som oftest hjem eller til en rehabiliteringsplass i kommunen før du får rehabiliteringsplass for opptrening med protese ved egnet opptreningssenter.
Rehabilitering/opptrening
Vær oppmerksom
Dersom du opplever mye væsking fra såret, hoven og øm stump, blødning eller mørk hudforandring, bør du kontakte legehjelp for vurdering. Det samme gjelder om du får akutt innsykning med høy feber og dårlig allmenntilstand noen dager etter operasjonen.
Kontakt
Ahus Nordbyhagen
Amputasjonspoliklinikken
Oppmøtested
Fysioterapi, behandlingsbygg 4, 1. etasje (B401).
Inngang 1.