Behandling
Bihuleoperasjon
Målet for operasjonen er å åpne opp slik at nese og bihuler blir ventilert. Du vil puste bedre med nesen, det blir mindre snørr og slim, presset i bihulene blir mindre og for en del pasienter blir luktesansen bedre. I tillegg får du mindre plager med bihulebetennelser. De fleste vil merke forventet effekt av inngrepet allerede etter 2–4 uker.
Før
Faste
Dagen før operasjonen skal du faste fra midnatt. Det betyr at du ikke skal spise, røyke, bruke snus, ta drops eller tygge tyggegummi etter klokka 24.00. Vann og klare væsker (saft, kaffe/te uten melk) er tillatt frem til 2 timer før oppmøtetidspunkt. Tannpuss skal du utføre som vanlig.
Ved operasjon med lokalbedøvelse behøver du ikke å faste.
Under
Operasjonen blir vanligvis utført ved dagkirurgi. Det betyr at du reiser hjem samme dag som du er operert.
Ved inngrepet bruker kirurgen et endoskop, det vil si en liten tube med en forstørrende linse eller lite kamera. Kirurgen setter endeoskopet inn i neseborene, fører det mot åpningen til bihulene og videre til området med eventuelle polypper. Det blir brukt små instrumenter for å fjerne bein, slimhinne/polypper og andre hindringer som blokkerer bihulene.
Operasjonen tar mellom 1–2 timer og du blir observert i cirka 2 timer etterpå.
Etter
De fleste som blir operert for nesepolypper og/eller kronisk bihulebetennelse, vil ha en liten tampong i ett eller begge nesebor når de våkner. Tampongene blir fjernet på første kontroll etter operasjonen, vanligvis etter to – fem dager. I noen tilfeller blir det brukt tamponger som løser seg opp av seg selv. Disse trenger ikke å bli fjernet manuelt.
Vær oppmerksom
Komplikasjoner forekommer sjelden. Litt blodsiv fra nesen er normalt de første tolv dagene etter operasjonen. Én av 100 pasienter kan få større blødninger. Ta kontakt med sykehuset om blødningen ikke stopper.
Infeksjon er sjelden, men kan forekomme hos cirka 2–5 prosent av pasientene. Symptomene på infeksjon er økende smerte, hevelse og feber og ligner ofte en akutt bihulebetennelse.
Svært sjelden (hos én av 1000 pasienter) oppstår det synsforstyrrelse eller skade på øyet i forbindelse med operasjonen. Fordi bihulene ligger svært nære hjernen, kan det forekomme lekkasje av hjernevæske (hos én av 200–500 pasienter). I slike tilfeller må det til en ny operasjon for å lukke lekkasjen.