Undersøkelse
Biopsi av nyre etter nyretransplantasjon, Nordbyhagen
Det er flere grunner til å ta biopsi av den transplanterte nyren, det kan være ved mistanke om avstøtning eller som kontroll. De fleste som blir nyretransplantert får tatt biopsi flere ganger.
Hva er hensikten med undersøkelsen?
Ved biopsi blir tilstanden til den transplanterte nyren vurdert. Basert på funnene fra nyrebiopsien kan legen vurdere om de immundempende medisinene du får er optimale. En vellykket biopsi skader ikke nyren.
Før
Det er vanligvis ingen andre forberedelser enn blodprøver til denne undersøkelsen. Hvis du bruker blodfortynnende medisiner må du eventuelt stoppe med disse etter avtale med nyrelegen din. Du tar dine vanlige medisiner sammen dag som biopsien skal gjøres. Du behøver ikke faste.
Under
Ultralyd gjøres på røntgenavdelingen, og er en smertefri undersøkelse som utføres ved hjelp av lydbølger som ikke gir ubehag eller stråling. Et lydhode føres på huden rundt og over transplantatet. Legen kan se nyren, nyrebekken, urinleder og blodårene til og fra nyren. Legen kontrollerer om urinen renner uhindret fra nyren til blæren, og om blodet strømmer fritt til og fra nyren.
Selve biopsien gjøres på røntgenavdelingen, ved hjelp av ultralyd. Røntgenlegen bedøver huden med lokalbedøvelse. Den nye nyren har ikke nerver og kjenner derfor ikke stikk. Du ligger på ryggen. Under veiledning av ultralyd stikker legen en tynn nål inn til kanten av nyren og så ”skytes” en mye tynnere nål inn i nyren og tar ut en liten vevsprøve. For å få nok materiale tas det oftest minst to vevsprøver (biopsier).
Selve undersøkelsen tar vanligvis ca 30 minutter.
Etter
Etter prøvetakingen skal du ha sengeleie i to timer, og deretter være i avdelingen i en time.
Det måles blodtrykk et par ganger etter undersøkelsen, og en lege skal undersøke deg før du kan få stå opp. Du skal også ha tisset før du forlater avdelingen. Du kan vanligvis spise og drikke etter undersøkelsen.
Hvis du ikke allerede er innlagt på sykehuset kan du reise hjem om du bor i Oslo eller nærområdet rundt Oslo. Du kan ikke kjøre bil hjem selv etter biopsien. Bor du lengre unna må du være på pasienthotellet over natten.
Du bør ta det med ro resten av dagen etter biopsi.
Det er en liten risiko for blødning i forbindelse med biopsitakingen, men det er sjelden. Ved mistanke om blødning er det aktuelt med videre observasjoner og eventuelt innleggelse på sykehuset hvis du ikke allerede er inneliggende. Etter undersøkelsen er det vanlig å være litt øm over stikkstedet, dette forsvinner etter noen timer.
Svar på biopsien er (om nødvendig) klar samme kveld eller dagen etter. Av og til kan det lengre tid hvis det skal gjøres spesielle analyser.
Vær oppmerksom
Etter biopsien skal du være oppmerksom på :
- Smerter eller ubehag i magen
- Blod i urinen
- Blødning fra innstikkstedet
- Mindre urin
- Generelle symptomer som feber, svimmelhet og høy puls
Hvis du får noen av disse plagene etter biopsien må du si ifra til sykehuset - enten Rikshospitalet eller ditt eget lokalsykehus - med en gang!