HELSENORGE
Bryst- og endokrinkirurgisk poliklinikk

Brystvorte - tatovering, Nordbyhagen

Rekonstruksjon av brystvorte er en del av rekonstruksjon av bryst. Når det kirurgiske inngrepet er utført vil du mellom 8 og 12 uker etterpå få tilbud om tatovering. Det blir tatovert farge på brystvorten og området rundt.

Innledning

Henvisning og vurdering

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

Alle sår og suturlinjer må være fullstendig grodd minst 1 måned før tatoveringen.
Er du i tvil om dette eller ønsker å snakke med lege må du ta kontakt med oss i god tid før tatoveringen.

I de fleste tilfeller er det ikke nødvendig med smertelindring før tatoveringen. Dersom du allikevel ønsker det, anbefaler vi bedøvelseskrem (Emla) som du får kjøpt reseptfritt på apoteket. Kremen smører du i så fall på brystvorten som skal tatoveres 1 time før tatovering.

Vi setter opp to separate timer. Den første timen er for opptegning og tatovering. Den andre timen er for eventuell etterfylling av tatoveringen. Hvis du er fornøyd med resultatet etter den første tatoveringen må du avbestille den neste tatoveringstimen så fort som mulig. 

Under

Tatoveringen foregår på følgende måte:

  • Vi desinfiserer huden og har steril oppdekking. Om nødvendig kan vi sette lokalbedøvelse.
  • Farge blir ført inn i huden via et tatoveringsapparat. Du skal ikke kjenne smerte, kun berøring og vibrasjon.
  • Etter tatoveringen kan fargen synes kraftig rød. Dette avtar etter noen dager og 40-60 % av fargen vil forsvinne i løpet av 4-10 dager.
  • Det tatoverte området blir dekket til med bandasje. Du kan ha på BH utenpå.


Etter

Det er lite eller ingen ubehag etter tatoveringen og du kan kjøre bil hjem etter timen.

Etterbehandling

For at tatoveringen skal gro så pent som mulig det viktig at du følger våre råd om etterbehandling.

  • Du må la bandasjen sitte på i 24 timer etter timen for å beskytte huden mot infeksjoner. 
  • Vask hendene og deretter tatoveringen med medisinsk grønnsåpe eller intimsåpe, og tørk forsiktig av med rent håndkle. Dette er for å fjerne rester av blod og overskuddssblekk etter behandlingen.
  • Skyll tatoveringen en gang hver dag den første uken. Vask hendene godt før du rører ved tatoveringen og la gjerne tatoveringen lufttørke. Eventuelt kan den klappes tørr med et håndkle. Smør taoveringen med egnet fuktighetskrem 1-2 ganger daglig. Vi anbefaler: Helosan, Bepanthen, A-krem eller ren Aloe Vera. 

Groperiode

En tatovering gror vanligvis i løpet av 2-4 uker. Tatoveringen er ferdig grodd når huden kjennes matt, ikke blank. 

Unngå: 

  • sterk sol og solarium i 6 uker, bruk eventuelt solkrem med høy faktor (spf 50) om du eksponeres for sol
  • bading, badstue under groperioden. Husk på at en tatovering er som et åpent sår. Klor og saltvann kan i tillegg bleke tatoveringen 
  • at dyr eller andre tar på tatoveringen under groperioden.

Vær oppmerksom

Noen dager etter behandlingen vil skorpene begynne å løsne og tatoveringen kan klø. Ikke plukk eller klor på tatoveringen og skorpene. Vask eller smør tatoveringen i stedet.  

Kontaktinformasjon

Buss og taxi

Bussen stopper like ved hovedbygget. Linje 100, 110, 300, 310 og 385 går til og fra Oslo og Lillestrøm.

Se rutetider på ruter.no eller telefon 22 05 70 70.

Parkering

Vi har parkering mot avgift for pasienter, pårørende og besøkende i 1. etasje av parkeringshuset, som ligger cirka fem minutters gange fra hovedinngangen. Gangveien fra parkeringshuset til sykehuset er skiltet. Det er også nærparkering på plassen foran hovedinngangen og Nye nord-bygget.

Les mer om parkering

Pasientreiser

Pasientreiser er reiser til og fra offentlig godkjent behandling. Er det helsemessige årsaker til at du trenger tilrettelagt transport, må dette bestilles av din behandler.

Hvis det ikke finnes rutegående transport på strekningen du skal reise, kan du ta kontakt med ditt lokale pasientreisekontor på telefon 915 05 515.

Pasientreiser dekker ikke transport for blodgivning.

All informasjon du trenger om pasientreiser er samlet på en nasjonal nettside.

pasientreiser.no

Praktisk informasjon

Bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr

​Vis hensyn. Unngå bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr som kan forstyrre andre.  

Dine rettigheter, valg og muligheter

​Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven, som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgstjenester.

Les mer

Kart over Nordbyhagen

Hovedbygget på Nordbyhagen i Lørenskog ligger 15 km øst for Oslo og 40 km sør for Gardermoen. I tillegg har Akershus universitetssykehus virksomhet i Nordre Follo, Kongsvinger og ved ulike behandlingssteder for psykisk helsevern og rusbehandling.

Se kart over Nordbyhagen

Parfyme

Av hensyn til alle de som får overfølsomhetsreaksjoner av sterke dufter ber vi besøkende og pasienter unngå å bruke parfyme ved våre sykehus og behandlingssteder.​

Pasientvert

Pasientvertene hjelper alle som har behov når de kommer inn hovedinngangen ved Ahus Nordbyhagen og Ahus Kongsvinger. De arbeider frivillig på sykehuset mellom kl. 09.00-14.00. De forklarer vei til bestemmelsessted eller følger pasienter og pårørende dit de skal. De kan også hjelpe til med rullestol ved behov.

Personvern

​​Som pasient har du rettigheter knyttet til personvern når det gjelder sykehusets lagring og bruk av helseopplysninger.

Les mer om personvern

Studenter i praksis på Ahus

​Ahus er en undervisningsinstitusjon der du kan møte studenter. Du kan reservere deg mot at studenter er til stede eller medvirker i behandlingen.

De ansatte som til enhver tid er på jobb ønsker å legge til rette for pasientene, men det vil ikke være mulig å reservere seg mot behandling fra lege, sykepleier eller annen helsearbeider bestemt av kjønn.

Sykehusklovnene

Hos oss kan kan du treffe en Sykehusklovn!

Verdens beste reseptfrie medisin er et besøk av en sykehusklovn!
Sykehusklovnene er en gruppe profesjonelle scenekunstnere som har spesialisert seg i arbeid med barn på sykehus. Gjennom improvisasjon, lydhørhet og sin helt spesielle klovnekommunikasjon besøker de pasienter, pårørende og helsepersonell. Sammen skaper klovn og barn unike øyeblikk hvor sykehusets rutiner må vike plass for noe annet.

Sykehusklovnene kan tenne livsgnist, øke selvtillit og hente frem barnets friske krefter. Effekten av latter, lek og undring kan mobilisere uante krefter i små og store kropper. Og et klovnemøte kan være en etterlengtet pustepause til foresatte når de ser sine barn og unge fryde seg.

Sykehusklovnene kan ikke forandre situasjonen, men de kan gjøre noe med opplevelsen. Og slik kan et sykehusopphold også bli preget av latter, smil og positive minner. Sykehusklovner kan brukes som magisk medisin og kanskje kan det vonde trylles bort for en liten stund.

Les mer om Sykehusklovnene (sykehusklovnene.no)

Taushetsplikt

Som helsepersonell er vi bundet av taushetsplikt. Det innebærer at vi ikke kan besvare alle spørsmål over telefonen selv til nærmeste pårørende. Du kan eventuelt ringe pasienten direkte.

Verdisaker og personlige eiendeler

Vi anbefaler deg om å ta med minst mulig verdisaker og personlige eiendeler. Du er selv ansvarlig for tingene dine, men sykehuset skal legge til rette for sikker oppbevaring av mindre verdisaker (lommebok, kontanter, smykker og nøkler), som er nødvendig for deg å ha med på sykehuset.

Noen avdelinger har låsbare skap hvor du kan oppbevare mindre verdisaker. Ved andre avdelinger kan du levere verdisaker ved innleggelse, disse vil oppbevares et trygt sted og utleveres ved utskrivning. Større ting og personlige eiendeler (mobil, bøker, klær) må du oppbevare på avdelingen eller levere til pårørende.

Dersom du savner en eiendel eller verdisak skal du ta kontakt med avdelingen du var innlagt på. Sykehuset tar som hovedregel kun ansvar for verdisaker som er innlevert.​

Ønsker du å dele innhold fra tiden på sykehuset?

Vis hensyn når du tar bilder, filmer eller gjør lydopptak når du er på sykehuset eller ved et av våre behandlingssteder. Husk at ansatte har det travelt og ikke nødvendigvis ønsker å være med på bilde, lyd eller film. Det kan være uheldig å forstyrre dem i arbeidet.

Det er ulovlig å spre bilder, lydopptak eller film av medpasienter og ansatte uten samtykke.

Vis varsomhet og respekt for personvernet - du står ansvarlig for dataen du eventuelt innhenter om andre.

Fant du det du lette etter?