Fjerning av deler av mandler i narkose hos barn - tonsillotomi

Tonsillotomi betyr at deler av ekte mandler fjernes med operasjon hvis de er altfor store. Operasjonen blir utført på pasienter som ikke har hatt hyppige mandelbetennelser.

Innledning

Vanligvis sliter pasientene med munnpust, svelgvansker og pustevansker eller snorking om natten. Dette skyldes at de store, ekte mandlene stenger for passasjen. Noen barn kan også ha spisevansker på grunn av unormalt store halsmandler.

Tonsillotomi innebærer mindre smerter og mindre etterblødningsfare enn helhetlig fjerning av ekte mandler (såkalt tonsillektomi).

Henvisning og vurdering

Fastlegen henviser pasient til øre-, nese- og hals-poliklinikk for vurdering tonsillotomi.

Før

Barnet møter fastende. Alt av smykker må være fjernet.

Under

Operasjonen gjennomføres i narkose. Munnen blir holdt åpen med et instrument kalt gag.

Vi bruker forskjellige metoder for å fjerne deler av mandelen. Vi bruker oftest en diatermisaks, laser eller nål (da fjernes vevet ved hjelp av varmeenergi).

Etter

Blødningsfaren etter tonsillotomi er liten. Men likevel anbefaler vi at barnet skal holde seg unna tung, fysisk aktivitet i én uke etterpå. Det er ofte mulig å komme tilbake til barnehage og skole allerede etter tre til fire dager.

Barnet vil kanskje ha litt vondt i halsen. Bruk Paracet mot smertene. Fjerning av falske mandler er mindre smertefullt enn fjerning av ekte mandler. Det er vanlig at drøvelen og slimhinnen i halsen hovner litt opp etter operasjonen.

Barnet skal motiveres til å drikke mye og gjerne spise noe kaldt, for eksempel is. De første dagene etter operasjonen anbefaler vi at barnet spiser mat som er myk.

Siden ikke hele mandelen blir fjernet, kan det senere oppstå halsbetennelser som trenger behandling. Den resterende mandelen kan også bli fjernet i etterkant. I sjeldne tilfeller kan mandelvevet vokse ut igjen og kreve ny behandling.

Kontaktinformasjon

Praktisk informasjon

Bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr

​Vis hensyn. Unngå bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr som kan forstyrre andre.  

Dine rettigheter, valg og muligheter

​Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven, som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgstjenester.

Les mer

Personlige eiendeler

​Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige gjenstander som medbringes. Vi anbefaler at du har minst mulig med deg.

Personvern

​​Som pasient har du rettigheter knyttet til personvern når det gjelder sykehusets lagring og bruk av helseopplysninger.

Les mer om personvern

Studenter i praksis på Ahus

​Ahus er en undervisningsinstitusjon der du kan møte studenter. Du kan reservere deg mot at studenter er til stede eller medvirker i behandlingen.

De ansatte som til enhver tid er på jobb ønsker å legge til rette for pasientene, men det vil ikke være mulig å reservere seg mot behandling fra lege, sykepleier eller annen helsearbeider bestemt av kjønn.

Taushetsplikt

Som helsepersonell er vi bundet av taushetsplikt. Det innebærer at vi ikke kan besvare alle spørsmål over telefonen selv til nærmeste pårørende. Du kan eventuelt ringe pasienten direkte.

Ønsker du å dele bilder fra tiden på sykehuset?

Ta hensyn når du tar bilder. Husk at ansatte har det travelt.
Det kan være uheldig å forstyrre dem i arbeidet.

Det er ulovlig å spre bilder av medpasienter og ansatte uten samtykke.

Vis varsomhet og respekt for personvernet.

Fant du det du lette etter?