HELSENORGE

Fjerning av polypper og svulster i endetarm

TEM (Transanal Endoscopisk Mikrokirurgi) gjøres for å fjerne polypper og mindre svulster (både godartede og ondartede) i endetarmen. Kirurgen fører et spesielt instrument inn i endetarmen, og ved hjelp av dette instrumentet fjernes polyppen/svulsten med rot via endetarmen.

Innledning

Før innleggelsen skal du utredes med undersøkelser og vevsprøve av tykktarm og endetarm.

Preoperativ poliklinikk 1-2 uker før operasjon eller dagen før operasjonen:
Du vil bli tatt i mot av sykepleier.
Blodprøver vil bli tatt.
En lege vil undersøke deg og ta opp journal.
Kirurg vil informere deg om operasjonen.
Undersøkelse av endetarmen av kirurg. Klyx vil bli gitt først.
Narkoselege vil gi deg informasjon om narkosen.

Før

Dagen før operasjonen:
Du må tømme tarmen fullstendig med et preparat du får kjøpt i apotek, som drikkes.  Du kan kun drikke klare væsker etter det.

Dusj og ta på rent tøy før du legger deg i ren seng.
Du vil få en liten sprøyte i underhudsfettet på magen for å forebygge blodpropp. Denne gis også hver kveld etter operasjonen.
Du vil få lagt inn en kanyle for å få intravenøs væske og forebyggende antibiotika operasjonsdagen.
Faste fra klokken 24:00 dvs. at du ikke kan spise, røyke, bruke snus eller tygge tyggegummi, men du skal drikke klare væsker frem til klokken 06:00.


 


 

Under

 

Operasjonsdagen
Medisiner som anestesilegen har forordnet blir gitt sammen med forebyggende antibiotika og evt. annen morgenmedisiner etter avtale.
Etter ca. 1 time vil du bli kjørt ned på operasjonstua av en av sykepleierne ved avdelingen. Der vil du bli tatt imot av operasjon- og anestesisykepleierene som skal være hos deg under inngrepet.

Under operasjonen vil du få lagt inn et blærekateter, for å tømme urinblæren for urin under og etter operasjonen. Hvor lenge du skal ha blærekateteret, bestemmes av kirurgen.

Etter

Etter operasjonen vil du ligge noen timer på overvåkningen, før du hentes opp til avdelingen. Kirurgen vil bestemme om du må holde senga noen dager, eller om du kan stå opp etter operasjonen. De første dagene får du intravenøs væske og får drikke klare væsker. Kirurgen som opererte deg vil bestemme når du får begynne å spise. Du må ikke måle temeperaturen rectalt eller ta stikkpiller.

Oppfølging. Du blir innkalt til kontroll på Kirurgisk poliklinikk etter ca. 3 måneder.
Individuell sykmelding.

Kontaktinformasjon

Praktisk informasjon

Bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr

​Vis hensyn. Unngå bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr som kan forstyrre andre.  

Dine rettigheter, valg og muligheter

​Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven, som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgstjenester.

Les mer

Personlige eiendeler

​Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige gjenstander som medbringes. Vi anbefaler at du har minst mulig med deg.

Personvern

​​Som pasient har du rettigheter knyttet til personvern når det gjelder sykehusets lagring og bruk av helseopplysninger.

Les mer om personvern

Studenter i praksis på Ahus

​Ahus er en undervisningsinstitusjon der du kan møte studenter. Du kan reservere deg mot at studenter er til stede eller medvirker i behandlingen.

De ansatte som til enhver tid er på jobb ønsker å legge til rette for pasientene, men det vil ikke være mulig å reservere seg mot behandling fra lege, sykepleier eller annen helsearbeider bestemt av kjønn.

Taushetsplikt

Som helsepersonell er vi bundet av taushetsplikt. Det innebærer at vi ikke kan besvare alle spørsmål over telefonen selv til nærmeste pårørende. Du kan eventuelt ringe pasienten direkte.

Ønsker du å dele innhold fra tiden på sykehuset?

Vis hensyn når du tar bilder, filmer eller gjør lydopptak når du er på sykehuset eller ved et av våre behandlingssteder. Husk at ansatte har det travelt og ikke nødvendigvis ønsker å være med på bilde, lyd eller film. Det kan være uheldig å forstyrre dem i arbeidet.

Det er ulovlig å spre bilder, lydopptak eller film av medpasienter og ansatte uten samtykke.

Vis varsomhet og respekt for personvernet - du står ansvarlig for dataen du eventuelt innhenter om andre.

Fant du det du lette etter?