HELSENORGE
Spesialpsykiatri

Fysisk helse, Spesialpsykiatri

Regelmessig fysisk aktivitet forebygger plager og er en viktig kilde for helse, livskvalitet og overskudd i hverdagen. Aktivitet gir positive gevinster gjennom hele livsløpet, og det er aldri for seint å begynne. Små grep i hverdagen kan ha stor betydning og ved avdeling spesialpsykiatri kan vi tilby fysisk aktivitet på gruppenivå og individnivå.

Innledning

Gruppeaktivitet består av blant annet morgentrim og gåturer hver dag, fellesturer, svømming, treningsrom og andre uteaktiviteter. Personalet vil informere deg om aktivitetstilbudet på ASP ved innleggelse.

Før

Behandlingsteamet ditt skal i løpet av de første 14 dagene av innleggelsen din ha en kartleggingssamtale med deg og lage en plan rundt fysisk aktivitet. Du vil få oppfølgingssamtaler under hele innleggelsen for justering av planen. 


Under

Kosthold

Sunn og variert mat er viktig for helse og trivsel, og reduserer risikoen for utvikling av livsstilssykdommer.
 
Alle ved ASP får tilbud om havregrøt til frokost og lunsj, salat til lunsj én gang i uken og frukt er alltid tilgjengelig. Sukker unngås, og kaker serveres ved spesielle anledninger. Du finner opplysningsplakater om kosthold på alle seksjoner og undervisning om kosthold inngår i seksjonenes program over pasientundervisning.
 
Når du ankommer ASP gjennomgår du en undersøkelse av mottakende lege, da måler legen din høyde, vekt og BMI. Konklusjonen skal inneholde konkrete tiltak til oppfølging, om legen mener du trenger det.
 
Er du normalvektig er det vanligvis ingen tiltak. Ved overvekt eller undervekt (BMI over 25 eller under 18,5), vil det bli iverksatt tiltak. Vurderinger og konklusjon dokumenteres i journalnotat. Tiltak dokumenteres i behandlingsplan av behandlingsteamet ditt og skal inneholde konkrete mål, tider og oppfølgingsansvar. 

Les mer i denne brosjyren fra Helsedirektoratet

Tannhelse 

God munnhygiene er viktig for å forebygge plakk, tannstein, hull i tennene (karies) og tannkjøttsykdommer. Alle som har psykiske lidelser og/eller rusmiddelproblemer bør regelmessig følges opp av tannhelsepersonell.

All på ASP får undervisning om god tannhelse. Tannbørste og fluortannkrem tilbys ved behov. 

Ved undersøkelse av mottakende lege sjekkes også munnhygiene og tannstell og du vil få spørsmål om når du var hos tannlege sist. Har du god munnhygiene, tannstell og ingen symptomer utføres ingen tiltak. Dersom du dårlig munnhygiene, tannstell kan individuelle tiltak iverksettes. 

Behandlingsteamet følger opp tannhelsen din under innleggelse på ASP. Målet er god munnhygiene og tannstell og tiltak for munnhygiene og tannstell føres inn i din behandlingsplan ved behov. Teamet er behjelpelig med å skaffe tannbørste og fluortannkrem dersom du ikke har dette selv og vil oppmuntre deg til god munnhygiene, samt hjelpe deg ved behov. Teamet hjelper deg også med å bestille time til tannhelsesjekk hos offentlig tannhelsetjeneste og følge deg ved behov. 

Røyking 

Røyking skader helsen din og kan gi deg alvorlige sykdommer. Hjerte- og karsykdom, kols og lungekreft er blant de alvorlige sykdommene som kan forårsakes av røyking.

Du finner god hjelp og informasjon på Helsenorge.no

Du kan også laste ned Slutta-appen, som kan bidra til å gjøre det lettere å slutte med røyk eller snus. Vi tilbyr også undervisning om nikotinavhengighet og røykeslutt tilpasset deg som pasient.

I din innkomstsamtale kartlegger vi ditt nikotinbruk og diagnostiserer eventuell nikotinavhengighet. Vi vil motivere for røyke- og snusslutt eller reduksjon i forbruk. 

Ved røykeslutt vil dosering av antipsykotika vurderes. 

Etter

Kontaktinformasjon

Praktisk informasjon

Bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr

​Vis hensyn. Unngå bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr som kan forstyrre andre.  

Dine rettigheter, valg og muligheter

​Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven, som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgstjenester.

Les mer

Mat på avdelingen

Du får servert frokost, lunsj, middag og kvelds.

Har du spesielle behov som spesialkost eller allergi?
Gi beskjed til din kontakt i sengeområdet.

Personvern

​​Som pasient har du rettigheter knyttet til personvern når det gjelder sykehusets lagring og bruk av helseopplysninger.

Les mer om personvern

Studenter i praksis på Ahus

​Ahus er en undervisningsinstitusjon der du kan møte studenter. Du kan reservere deg mot at studenter er til stede eller medvirker i behandlingen.

De ansatte som til enhver tid er på jobb ønsker å legge til rette for pasientene, men det vil ikke være mulig å reservere seg mot behandling fra lege, sykepleier eller annen helsearbeider bestemt av kjønn.

Taushetsplikt

Som helsepersonell er vi bundet av taushetsplikt. Det innebærer at vi ikke kan besvare alle spørsmål over telefonen selv til nærmeste pårørende. Du kan eventuelt ringe pasienten direkte.

Verdisaker og personlige eiendeler

Vi anbefaler deg om å ta med minst mulig verdisaker og personlige eiendeler. Du er selv ansvarlig for tingene dine, men sykehuset skal legge til rette for sikker oppbevaring av mindre verdisaker (lommebok, kontanter, smykker og nøkler), som er nødvendig for deg å ha med på sykehuset.

Noen avdelinger har låsbare skap hvor du kan oppbevare mindre verdisaker. Ved andre avdelinger kan du levere verdisaker ved innleggelse, disse vil oppbevares et trygt sted og utleveres ved utskrivning. Større ting og personlige eiendeler (mobil, bøker, klær) må du oppbevare på avdelingen eller levere til pårørende.

Dersom du savner en eiendel eller verdisak skal du ta kontakt med avdelingen du var innlagt på. Sykehuset tar som hovedregel kun ansvar for verdisaker som er innlevert.​

Ønsker du å dele innhold fra tiden på sykehuset?

Vis hensyn når du tar bilder, filmer eller gjør lydopptak når du er på sykehuset eller ved et av våre behandlingssteder. Husk at ansatte har det travelt og ikke nødvendigvis ønsker å være med på bilde, lyd eller film. Det kan være uheldig å forstyrre dem i arbeidet.

Det er ulovlig å spre bilder, lydopptak eller film av medpasienter og ansatte uten samtykke.

Vis varsomhet og respekt for personvernet - du står ansvarlig for dataen du eventuelt innhenter om andre.

Fant du det du lette etter?