Viktig å vite når du har gips
For å redusere hevelse og smerter skal du holde armen høyt i perioder, særlig de første dagene. Forsøk å finne gode hvilestillinger på en pute eller lignende. Legen vil gi deg råd om bruk av smertestillende.
Du må følge med på om fingrene blir mindre bevegelige, mer hovne, misfargede eller kalde. Det kan bety at gipsen er for trang og må byttes. Ta kontakt med avdelingen dersom du er i tvil. Du bør også ta kontakt hvis du har sterke eller økende smerter eller om gipsen blir ubehagelig.
Når du har gips, kan du bruke hånden i lette daglige aktiviteter som for eksempel av- og påkledning og lett husarbeid. Det er viktig at du beveger fingrene mye for å opprettholde god sirkulasjon og bevegelse. Målet er å kunne knytte hånden helt sammen så tidlig som mulig. Husk også å bevege albue og skulder.
Gipsen må ikke bli våt, og du må derfor beskytte den med plast når dette er nødvendig. Gipsen må skiftes hvis den blir ødelagt.
Øvelser med gips
Øvelsene under bør du gjøre flere ganger daglig, gjerne hver time til å begynne med. Du skal unngå å provosere fram smerter eller hevelse. Hvis du har problemer med å utføre øvelsene, kan du få hjelp av fysioterapeut på sykehuset eller ved å bestille time der du bor.
Øvelse 1
Knytt hånden så godt du kan. Målet er at fingrene kommer helt inn til håndflaten. Strekk deretter fingrene helt ut og sprik. Hold stillingene i et par sekunder.
Øvelse 2
Tøy i knokene med motsatt hånd. Hold stillingen i noen sekunder. Denne øvelsen gjøres dersom du er stiv i knokene.
Øvelse 3
Strekk armen rett opp mot taket og bøy ned igjen. Gjenta bevegelsen
flere ganger.
Øvelse 4
Legg hendene bak i nakken og trekk albuene bakover. Hold stillingen i noen sekunder.
Alle foto: Sykehuset Østfold
Øvelser etter operasjon eller gipsen er tatt av
Det er vanlig å oppleve nedsatt bevegelighet og redusert styrke i håndledd og i fingre etter operasjon eller gipsbehandling. For at hånden skal fungere best mulig skal du begynne med øvelser og bruke hånden i daglige aktiviteter.
Du skal øke belastningen gradvis innenfor smertegrensen. Hvis du blir hoven i hånd og fingre, bør du holde hånden høyt mens du bøyer og strekker i fingrene.
Ved behov kan du få tilbud om veiledning av fysioterapeut.
Øvelsene skal gjøres i et rolig tempo, uten at du provoserer fram smerter og hevelse. Den første uken gjøres øvelsene minimum 4 ganger per dag, etter hvert sjeldnere, avhengig av hvor bra bevegelsen er i hånden og hvor godt den fungerer i hverdagen. Gjenta øvelsene så lenge det kjennes behagelig.
Øvelse 1
Knytt hånden slik at fingrene kommer helt inn til håndflaten. Strekk deretter fingrene helt ut og sprik. Hold stillingene i et par sekunder.
Øvelse 2
Tøy i knokene med motsatt hånd. Hold stillingen i noen sekunder. Denne øvelsen gjøres dersom du er stiv i knokene.
Øvelse 3
Beveg tommelen fra fingertupp til fingertupp. Før tommelen fra lillefingertuppen og ned langs lillefingeren mot håndflaten. Strekk tommelen ut.
Øvelse 4
Beveg håndleddet frem og tilbake. Støtt underarmen med motsatt hånd.
Øvelse 5
Beveg håndleddet fra side til side, med lett bøyde fingre. Du kan gjerne støtte underarmen med motsatt hånd.
Øvelse 6
Hold overarmene inntil kroppen. Vri underarmen slik at håndflaten vender opp mot taket og ned mot gulvet.
Alle foto: Sykehuset Østfold