Nyresykdommer poliklinikk

Kateterinnsetting (veneport, Hickman kateter, PiCC-line, midline, sentralt venekateter), Nordbyhagen

Mange pasienter har behov for langvarige intravenøse katetre for å få medisiner og/ eller ernæring. Disse legges inn av anestesilege på dagenhet. 

Innledning

Det er anestesiavdelingen som legger inn intravenøse kateter og sentrale venekatetre. Det finnes flere forskjellige typer katetre, veneport, Hickman kateter, PICC-line og midline-kateter er navnet på noen slike. 

Et intravenøst kateter er en tynn slange som legges fra huden og inn i en venøs blodåre i kroppen. Den festes til huden ved innstikkstedet, og dekkes godt til. Noen katetere kan i tillegg til å brukes for å få medisiner, ernæring og væske i, også  brukes til å ta blodprøver i.

Dialysekateter er noe annet, og det er nyrelegene på medisinsk avdeling som er ansvarlige for det. 

Henvisning og vurdering

Henvisningen for innleggelse av slike katetre sendes til anestesiavdelingen, fra den avdelingen du tilhører på sykehuset. Fastlegene kan i sjeldne tilfeller også henvise direkte. Henvisningen vurderes så av anestesilege, og du få innkallelse til time tilsendt i posten eller du blir kontaktet på telefon.

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

Når du innkalles til innleggelse av et sentralvenøst kateter (for eksempel en veneport) vil du og få beskjed om at du må ta en del blodprøver. Disse tas som regel dagen før inngrepet. Dagen for inngrepet møter du fastende, dvs at du ikke skal spise frokost, ikke røyke, ikke bruke snus. Du tar dine faste medisiner, hvis ikke annet er avtalt, med et halvt glass vann på morgenen.

Under

Det er svært viktig at det er sterilt når man legger sentralvenøse kateter. Du vil derfor før innleggelse bli nøye vasket, og anestesilegen vil dekke til huden din med sterile duker. Så får du lokalbedøvelse i huden, og evt litt smertestillende og beroligende intravenøst. Anestesilegen legger inn kateteret ved hjelp av ultralyd og av og til røntgengjennomlysning. Når kateteret er på plass, kontrolleres dette  og det legges på bandasjer. Du vil få med deg et skriv som beskriver hvordan du skal forholde deg etter inngrepet. Etter at kateteret er på plass, hender det at man kontrollerer med et ekstra røntgenbilde på røntgenavdelingen, men ikke alltid. Du kan reise hjem/ til avdelingen etter et kort opphold på oppvåkningen. Man kan ikke reise hjem med alle typer kateter, noen katetertyper krever at du oppholder deg på sykehuset. Det vil du i så fall bli informert om før du kommer.

Vanligvis tar innleggelsen av et kateter en times tid. 

Etter

Katetrene kontrolleres ikke av dem som har operert det inn . Dette følges opp av den som henviste deg. Det kan være den avdelingen du hører til eller i noen tilfeller fastlegen din. 

Dersom du har fått Veneport, er det bare kateterseksjonen som skal fjerne den. Andre katetre kan fjernes på sykehusavdelingen. Skulle det være spørsmål angående kateteret, kan anestesiavdelingen kontaktes. 

Vær oppmerksom

Det er en viss fare for betennelse og alvorlig infeksjon. 

Du må kontakte lege umiddelbart dersom du får tegn til betennelse ved at du hovner opp og eller blir rød i huden der kateteret sitter fast, eller får feber og/eller nedsatt allmenntilstand en tid etter at du har fått et kateter.

Kontaktinformasjon

Buss og taxi

Bussen stopper like ved hovedbygget. Linje 100, 110, 300, 310 og 385 går til og fra Oslo og Lillestrøm.

Se rutetider på ruter.no eller telefon 22 05 70 70.

Parkering

Vi har parkering mot avgift for pasienter, pårørende og besøkende i 1. etasje av parkeringshuset, som ligger cirka fem minutters gange fra hovedinngangen. Gangveien fra parkeringshuset til sykehuset er skiltet. Det er også nærparkering på plassen foran hovedinngangen og Nye nord-bygget.

Les mer om parkering

Pasientreiser

Pasientreiser er reiser til og fra offentlig godkjent behandling. Er det helsemessige årsaker til at du trenger tilrettelagt transport, må dette bestilles av din behandler.

Hvis det ikke finnes rutegående transport på strekningen du skal reise, kan du ta kontakt med ditt lokale pasientreisekontor på telefon 915 05 515.

Pasientreiser dekker ikke transport for blodgivning.

All informasjon du trenger om pasientreiser er samlet på en nasjonal nettside.

pasientreiser.no

Praktisk informasjon

Bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr

​Vis hensyn. Unngå bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr som kan forstyrre andre.  

Dine rettigheter, valg og muligheter

​Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven, som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgstjenester.

Les mer

Kart over Nordbyhagen

Hovedbygget på Nordbyhagen i Lørenskog ligger 15 km øst for Oslo og 40 km sør for Gardermoen.

I tilegg har Akershus universitetssykehus virksomhet i Nittedal, Skedsmo, Ullensaker, Ski og Oslo.

Les mer

Personlige eiendeler

​Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige gjenstander som medbringes. Vi anbefaler at du har minst mulig med deg.

Personvern

​​Som pasient har du rettigheter knyttet til personvern når det gjelder sykehusets lagring og bruk av helseopplysninger.

Les mer om personvern

Studenter i praksis på Ahus

​Ahus er en undervisningsinstitusjon der du kan møte studenter. Du kan reservere deg mot at studenter er til stede eller medvirker i behandlingen.

De ansatte som til enhver tid er på jobb ønsker å legge til rette for pasientene, men det vil ikke være mulig å reservere seg mot behandling fra lege, sykepleier eller annen helsearbeider bestemt av kjønn.

Sykehusklovnene

Hos oss kan kan du treffe en Sykehusklovn!

Verdens beste reseptfrie medisin er et besøk av en sykehusklovn!
Sykehusklovnene er en gruppe profesjonelle scenekunstnere som har spesialisert seg i arbeid med barn på sykehus. Gjennom improvisasjon, lydhørhet og sin helt spesielle klovnekommunikasjon besøker de pasienter, pårørende og helsepersonell. Sammen skaper klovn og barn unike øyeblikk hvor sykehusets rutiner må vike plass for noe annet.

Sykehusklovnene kan tenne livsgnist, øke selvtillit og hente frem barnets friske krefter. Effekten av latter, lek og undring kan mobilisere uante krefter i små og store kropper. Og et klovnemøte kan være en etterlengtet pustepause til foresatte når de ser sine barn og unge fryde seg.

Sykehusklovnene kan ikke forandre situasjonen, men de kan gjøre noe med opplevelsen. Og slik kan et sykehusopphold også bli preget av latter, smil og positive minner. Sykehusklovner kan brukes som magisk medisin og kanskje kan det vonde trylles bort for en liten stund.

Les mer om Sykehusklovnene (sykehusklovnene.no)

Taushetsplikt

Som helsepersonell er vi bundet av taushetsplikt. Det innebærer at vi ikke kan besvare alle spørsmål over telefonen selv til nærmeste pårørende. Du kan eventuelt ringe pasienten direkte.

Ønsker du å dele bilder fra tiden på sykehuset?

Ta hensyn når du tar bilder. Husk at ansatte har det travelt.
Det kan være uheldig å forstyrre dem i arbeidet.

Det er ulovlig å spre bilder av medpasienter og ansatte uten samtykke.

Vis varsomhet og respekt for personvernet.

Fant du det du lette etter?