Nevrofysiologi

Multippel søvnlatenstest, Nordbyhagen

MSLT er en standardisert test for å måle søvnighet på dagtid. 

Innledning

Ved hjelp av elektroder registreres det hvor fort du eventuelt sovner, og hvilke søvnstadier du eventuelt oppnår ved fire innsovningsforsøk med 2 timers mellomrom. Det gjøres alltid en PSG-undersøkelse i forkant og du er innlagt på sykehuset natten før.

Henvisning og vurdering

Før

Det er viktig at du står opp senest kl. 07 den dagen MSLT skal gjennomføres. Ta med vekkeklokke eller mobil til vekking. Du bør spise en god frokost, som du får på sykehuset.
 
Du skal ikke drikke kaffe, bruke nikotin eller annet som du vet kan være oppkvikkende på undersøkelsesdagen.
 
Elektrodene fra PSG-undersøkelsen beholdes på.

Barn under 16 år skal ha med seg en pårørende.

Under

Du må møte på nevrofysiologisk laboratorium kl. 08 for å fjernes noen av elektrodene, enkelte elektroder skal beholdes på. Vi sjekker signalene før det gjøres fire innsovningsforsøk på 25 minutter kl. 09.00, 11.00, 13.00 og 15.00. Personalet vil passe på at innsovningsforsøkene blir gjort på riktig tidspunkt og at du vekkes etter 25 minutter.
 
Du vil få et rom med en seng for hvert av forsøkene. Mellom innsovningsforsøkene skal du holde deg våken, og det kan være du må forlate rommet du har fått tildelt.
 
Det kan være lurt å ha med seg bøker, nettbrett og lignende og Du bør spise og drikke godt i løpet av dagen. Du får lunsj på sengeposten.
 
Undersøkelsen er ferdig på ettermiddagen, rundt kl. 16, og du kan da dra hjem.


Etter

Testen vil bli vurdert av en spesialist som sender resultatet til legen som bestilte undersøkelsen. Denne legen vil informere deg om resultatet av undersøkelsen.

Vær oppmerksom

Undersøkelsen er helt smertefri og uten noen form for risiko.

Kontaktinformasjon

Buss og taxi

Bussen stopper like ved hovedbygget. Linje 100, 110, 300, 310 og 385 går til og fra Oslo og Lillestrøm.

Se rutetider på ruter.no eller telefon 22 05 70 70.

Parkering

Vi har parkering mot avgift for pasienter, pårørende og besøkende i 1. etasje av parkeringshuset, som ligger cirka fem minutters gange fra hovedinngangen. Gangveien fra parkeringshuset til sykehuset er skiltet. Det er også nærparkering på plassen foran hovedinngangen og Nye nord-bygget.

Les mer om parkering

Pasientreiser

Pasientreiser er reiser til og fra offentlig godkjent behandling. Er det helsemessige årsaker til at du trenger tilrettelagt transport, må dette bestilles av din behandler.

Hvis det ikke finnes rutegående transport på strekningen du skal reise, kan du ta kontakt med ditt lokale pasientreisekontor på telefon 915 05 515.

Pasientreiser dekker ikke transport for blodgivning.

All informasjon du trenger om pasientreiser er samlet på en nasjonal nettside.

pasientreiser.no

Praktisk informasjon

Bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr

​Vis hensyn. Unngå bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr som kan forstyrre andre.  

Dine rettigheter, valg og muligheter

​Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven, som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgstjenester.

Les mer

Kart over Nordbyhagen

Hovedbygget på Nordbyhagen i Lørenskog ligger 15 km øst for Oslo og 40 km sør for Gardermoen. I tillegg har Akershus universitetssykehus virksomhet i Nordre Follo, Kongsvinger og ved ulike behandlingssteder for psykisk helsevern og rusbehandling.

Se kart over Nordbyhagen

Personlige eiendeler

​Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige gjenstander som medbringes. Vi anbefaler at du har minst mulig med deg.

Personvern

​​Som pasient har du rettigheter knyttet til personvern når det gjelder sykehusets lagring og bruk av helseopplysninger.

Les mer om personvern

Studenter i praksis på Ahus

​Ahus er en undervisningsinstitusjon der du kan møte studenter. Du kan reservere deg mot at studenter er til stede eller medvirker i behandlingen.

De ansatte som til enhver tid er på jobb ønsker å legge til rette for pasientene, men det vil ikke være mulig å reservere seg mot behandling fra lege, sykepleier eller annen helsearbeider bestemt av kjønn.

Sykehusklovnene

Hos oss kan kan du treffe en Sykehusklovn!

Verdens beste reseptfrie medisin er et besøk av en sykehusklovn!
Sykehusklovnene er en gruppe profesjonelle scenekunstnere som har spesialisert seg i arbeid med barn på sykehus. Gjennom improvisasjon, lydhørhet og sin helt spesielle klovnekommunikasjon besøker de pasienter, pårørende og helsepersonell. Sammen skaper klovn og barn unike øyeblikk hvor sykehusets rutiner må vike plass for noe annet.

Sykehusklovnene kan tenne livsgnist, øke selvtillit og hente frem barnets friske krefter. Effekten av latter, lek og undring kan mobilisere uante krefter i små og store kropper. Og et klovnemøte kan være en etterlengtet pustepause til foresatte når de ser sine barn og unge fryde seg.

Sykehusklovnene kan ikke forandre situasjonen, men de kan gjøre noe med opplevelsen. Og slik kan et sykehusopphold også bli preget av latter, smil og positive minner. Sykehusklovner kan brukes som magisk medisin og kanskje kan det vonde trylles bort for en liten stund.

Les mer om Sykehusklovnene (sykehusklovnene.no)

Taushetsplikt

Som helsepersonell er vi bundet av taushetsplikt. Det innebærer at vi ikke kan besvare alle spørsmål over telefonen selv til nærmeste pårørende. Du kan eventuelt ringe pasienten direkte.

Ønsker du å dele bilder fra tiden på sykehuset?

Ta hensyn når du tar bilder. Husk at ansatte har det travelt.
Det kan være uheldig å forstyrre dem i arbeidet.

Det er ulovlig å spre bilder av medpasienter og ansatte uten samtykke.

Vis varsomhet og respekt for personvernet.

Fant du det du lette etter?