HELSENORGE
Thyreoidea / Bryst- og endokrinkirurgisk poliklinikk

Skjoldbruskkjertel - operasjon, Nordbyhagen

Skjoldbruskkjertelen (thyreoidea) ligger på forsiden av halsen nedenfor strupehodet. Knuter i kjertelen, kreft eller stoffskiftesykdom kan gjøre at det er nødvendig med operasjon hvor halve eller hele kjertelen fjernes. Struma betyr at skjoldbruskkjertelen er forstørret, dette skyldes oftest grunnet godartede knuter i skjoldbruskkjertelen. Ved mye plager av dette kan det også være aktuelt med operasjon hvor halve eller hele kjertelen fjernes.

Innledning

Ved operasjon fjernes enten hele, halvparten eller midtre delen av skjoldbruskkjertelen. De fleste knuter i skjoldbruskkjertelen er ikke kreft, men godartede svulster.Før

​Faste

Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.

De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk. Frem til 2 timer før kan du drikke klare væsker: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Du kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før, og pusse tenner og skylle munnen når som helst.

Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før
Klare væsker, tyggegummi, drops, røyk og snus: Stoppes 2 timer før

Hvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk. Strengere regler kan være nødvendig for noen. Det får du i så fall beskjed om.

Under

Før operasjonen møter du en kirurg for samtale. Kirurgen forklarer hva som skal skje under inngrepet.

Du får narkose og operasjonen tar 1-3 timer, avhengig av type operasjon. Operatør legger et snitt på 5-7 centimeter på halsen, litt overfor kragebenet. Snittet blir som regel lite synlig når såret har grodd.

Noen pasienter får et dren fra såret. Drenet fjernes som regel dagen etter operasjonen. 

NarkoseEtter

Effekten av narkosen er kortvarig, du kan spise og drikke etter kort tid. Etter operasjonen blir du innlagt over natten til observasjon. Vi tar også blodprøver for å se på kalsium- og hormonnivåene dine. Etter operasjonen kan det skje at kalsiumnivået ditt blir for lavt. Dersom det er tilfelle får du kalsiumtabletter som du må ta en periode.

Har du fjernet hele kjertelen får du med resept på medisiner for stoffskifte ved hjemreise. Ved behov for du også resept på kalsiumtabletter. Medisinene tas etter avtale med kirurg. Opplever du prikkinger rundt munnen og/eller i fingrene etter operasjon kan det være tegn på lavt kalsiumnivå. Har du symptomer på tross av tilskudd må du ta kontakt med fastlege for kontroll og blodprøver.

Det er normalt med ubehag , slim og smerter i halsen etter operasjonen. Ubehaget går vanligvis over i løpet av noen dager. Det kan også være at du får smerter i nakken etter operasjonen på grunn av stillingen du lå i under operasjonen. Det er også normalt med litt hevelse rund arret i noen måneder etter operasjonen.

Etter operasjonen bør du drikke en del og mot smertene kan du ta Paracet/Ibux i en kort periode.

Dagen etter operasjonen kan du reise hjem. Det er ikke nødvendig å fjerne sting. Du bytter bandasje selv etter behov. Vi anbefaler at du bruker Micropore eller brun sårtape, som du får kjøpt på apoteket, i tre måneder etter operasjonen. Du bør unngå å eksponere operasjonssåret for sol i den samme perioden.

Du kan gjøre vanlige daglige gjøremål, men vi fraråder fysisk anstrengelse i 14 dager etter operasjon.

Legen på sykehuset gir deg sykemelding i 1-2 uker, avhengig av type arbeid. Fastlege kan forlenge sykemelding ved behov.

Kontroll og videre oppfølgning 

Resultatet fra operasjonen får du enten i brev eller ved oppfølgning ved en av våre poliklinikker, dette får du beskjed om ved hjemreise.

Vi anbefaler at du tar stoffskifteprøver hos fastlegen din to måneder etter operasjonen.  Du må avtale time hos fastlege selv. Fastlegen din får tilsendt epikrise og informasjon om utført prosedyre og videre oppfølgning.

Mulige bivirkninger og komplikasjoner

Alvorlige komplikasjoner etter slike operasjoner er sjeldne. Allikevel er det noen komplikasjoner/bivirkninger som vi vil at du som pasient skal vite om.

Skade av stemmebåndsnerven

Denne nerven ligger rett under skoldbruskkjertenen og gir impulser til små muskler som regulerer strammingen av stemmebåndet, og ved skade av denne nerven under operasjonen kan man bli veldig hes. Komplikasjonen er sjelden.

Lavt kalsiumnivå

Ved fjerning av skjoldbruskkjertelen eller biskjoldkjertlene kan du få et for lavt kalsiumnivå i blodet. Dette kan skje dersom biskjoldbruskkjertlene blir skadet eller får nedsatt blodtilførsel. Disse kjertlene lager et hormon (PTH) som er viktig for reguleringen av kalsium i blodet. 

Ved lavt kalsiumnivå kan man få plagsomme bivirkninger som prikking rundt munnen, i fingre, tær og nesetipp og en følelse av uro i kroppen. I slike tilfeller gir vi kalsiumtabletter og noen må også ta D‐vitamintabletter. Som oftest er dette forbigående plager.Vær oppmerksom

Kontakt avdelingen dersom du får noen av disse plagene:

 ​
  • Tung pust
  • Blødning i såret
  • Væsking fra såret
  • Økende hevelse, rødhet eller smerte fra såret
  • Økende hevelse i ett eller begge beina
  • Sykdomsfølelse/nedsatt allmenntilstand
  • Svimmelhet eller besvimelse
  • ​Feber

​Blir du akutt syk, ring 113.
Kontaktinformasjon

Buss og taxi

Bussen stopper like ved hovedbygget. Linje 100, 110, 300, 310 og 385 går til og fra Oslo og Lillestrøm.

Se rutetider på ruter.no eller telefon 22 05 70 70.

Parkering

Vi har parkering mot avgift for pasienter, pårørende og besøkende i 1. etasje av parkeringshuset, som ligger cirka fem minutters gange fra hovedinngangen. Gangveien fra parkeringshuset til sykehuset er skiltet. Det er også nærparkering på plassen foran hovedinngangen og Nye nord-bygget.

Les mer om parkering

Pasientreiser

Pasientreiser er reiser til og fra offentlig godkjent behandling. Er det helsemessige årsaker til at du trenger tilrettelagt transport, må dette bestilles av din behandler.

Hvis det ikke finnes rutegående transport på strekningen du skal reise, kan du ta kontakt med ditt lokale pasientreisekontor på telefon 915 05 515.

Pasientreiser dekker ikke transport for blodgivning.

All informasjon du trenger om pasientreiser er samlet på en nasjonal nettside.

pasientreiser.no

Praktisk informasjon

Bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr

​Vis hensyn. Unngå bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr som kan forstyrre andre.  

Dine rettigheter, valg og muligheter

​Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven, som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgstjenester.

Les mer

Kart over Nordbyhagen

Hovedbygget på Nordbyhagen i Lørenskog ligger 15 km øst for Oslo og 40 km sør for Gardermoen. I tillegg har Akershus universitetssykehus virksomhet i Nordre Follo, Kongsvinger og ved ulike behandlingssteder for psykisk helsevern og rusbehandling.

Se kart over Nordbyhagen

Parfyme

Av hensyn til alle de som får overfølsomhetsreaksjoner av sterke dufter ber vi besøkende og pasienter unngå å bruke parfyme ved våre sykehus og behandlingssteder.​

Pasientvert

Pasientvertene hjelper alle som har behov når de kommer inn hovedinngangen ved Ahus Nordbyhagen og Ahus Kongsvinger. De arbeider frivillig på sykehuset mellom kl. 09.00-14.00. De forklarer vei til bestemmelsessted eller følger pasienter og pårørende dit de skal. De kan også hjelpe til med rullestol ved behov.

Personvern

​​Som pasient har du rettigheter knyttet til personvern når det gjelder sykehusets lagring og bruk av helseopplysninger.

Les mer om personvern

Studenter i praksis på Ahus

​Ahus er en undervisningsinstitusjon der du kan møte studenter. Du kan reservere deg mot at studenter er til stede eller medvirker i behandlingen.

De ansatte som til enhver tid er på jobb ønsker å legge til rette for pasientene, men det vil ikke være mulig å reservere seg mot behandling fra lege, sykepleier eller annen helsearbeider bestemt av kjønn.

Sykehusklovnene

Hos oss kan kan du treffe en Sykehusklovn!

Verdens beste reseptfrie medisin er et besøk av en sykehusklovn!
Sykehusklovnene er en gruppe profesjonelle scenekunstnere som har spesialisert seg i arbeid med barn på sykehus. Gjennom improvisasjon, lydhørhet og sin helt spesielle klovnekommunikasjon besøker de pasienter, pårørende og helsepersonell. Sammen skaper klovn og barn unike øyeblikk hvor sykehusets rutiner må vike plass for noe annet.

Sykehusklovnene kan tenne livsgnist, øke selvtillit og hente frem barnets friske krefter. Effekten av latter, lek og undring kan mobilisere uante krefter i små og store kropper. Og et klovnemøte kan være en etterlengtet pustepause til foresatte når de ser sine barn og unge fryde seg.

Sykehusklovnene kan ikke forandre situasjonen, men de kan gjøre noe med opplevelsen. Og slik kan et sykehusopphold også bli preget av latter, smil og positive minner. Sykehusklovner kan brukes som magisk medisin og kanskje kan det vonde trylles bort for en liten stund.

Les mer om Sykehusklovnene (sykehusklovnene.no)

Taushetsplikt

Som helsepersonell er vi bundet av taushetsplikt. Det innebærer at vi ikke kan besvare alle spørsmål over telefonen selv til nærmeste pårørende. Du kan eventuelt ringe pasienten direkte.

Verdisaker og personlige eiendeler

Vi anbefaler deg om å ta med minst mulig verdisaker og personlige eiendeler. Du er selv ansvarlig for tingene dine, men sykehuset skal legge til rette for sikker oppbevaring av mindre verdisaker (lommebok, kontanter, smykker og nøkler), som er nødvendig for deg å ha med på sykehuset.

Noen avdelinger har låsbare skap hvor du kan oppbevare mindre verdisaker. Ved andre avdelinger kan du levere verdisaker ved innleggelse, disse vil oppbevares et trygt sted og utleveres ved utskrivning. Større ting og personlige eiendeler (mobil, bøker, klær) må du oppbevare på avdelingen eller levere til pårørende.

Dersom du savner en eiendel eller verdisak skal du ta kontakt med avdelingen du var innlagt på. Sykehuset tar som hovedregel kun ansvar for verdisaker som er innlevert.​

Ønsker du å dele innhold fra tiden på sykehuset?

Vis hensyn når du tar bilder, filmer eller gjør lydopptak når du er på sykehuset eller ved et av våre behandlingssteder. Husk at ansatte har det travelt og ikke nødvendigvis ønsker å være med på bilde, lyd eller film. Det kan være uheldig å forstyrre dem i arbeidet.

Det er ulovlig å spre bilder, lydopptak eller film av medpasienter og ansatte uten samtykke.

Vis varsomhet og respekt for personvernet - du står ansvarlig for dataen du eventuelt innhenter om andre.

Fant du det du lette etter?