HELSENORGE
Kreftavdelingen, Nordbyhagen

Strålebehandling - pustestyrt

Pustestyrt strålebehandling er en teknikk som brukes for å skåne hjertet og lunge mest mulig ved stråling mot venstre side av overkroppen, feks ved venstresidig brystkreft. Behandlingen krever at du øver deg på pusteteknikken som brukes før selve strålebehandlingen.

Innledning

Ved strålebehandling er det viktig å bestråle det området som skal behandles samtidig som bestrålingen reduseres mest mulig til friske organer i nærheten, for eksempel hjerte og lunger. Når du tar et dypt innpust, øker lungevolumet. Det gjør at selve hjertet kommer lengre unna de strålefeltene vi vil benytte i forbindelse med spesielt venstresidig brystkreft. Dette kan også medføre at en mindre prosentdel av lungen blir liggende i strålefeltet. Dette innebærer at du holder pusten i flere korte perioder under behandlingen.

Vi tar CT-bilder for å planlegge strålebehandling. Når du møter til CT vil personale gå gjennom pusteøvelsen beskrevet i avsnittet øvelser for pustestyrt strålebehandling. Denne pusteteknikken brukes ved alle ledd i strålebehandlingen, det vil si ved CT-undersøkelsen og på behandlingsmaskinen.

Teknikken virker slik at strålebehandlingen stopper opp når du slipper pusten ut eller puster på en annen måte enn planlagt. Om du ikke klarer å holde pusten slik det er planlagt, vil derfor IKKE dette medføre noen feil i strålebehandlingen. Det vil alltid være personale tilstede som kan veilede deg i pustingen slik at behandlingen kan fortsette som før.


Henvisning og vurdering

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

Pustetrening hjemme

Det er en fordel at du trener på pusteteknikken før du kommer til CT, som beskrevet i avsnittet under.

Øvelser for pustestyrt strålebehandling

For å kunne beherske pusteteknikken er det en fordel at du øver på disse trinnene hjemme:

  • Legg deg på ryggen på gulvet
  • Legg en pute for å støtte knærne og en pute under hodet. Plasser armene bak hodet (strålebehandlingsposisjonen ligner på dette)
  • Pust inn og ut på vanlig måte

 Bilde viser at man skal ligge flatt på gulvet, armene bak nakken og med bøy i knærne
Ta et dypt pust inn gjennom nesen og fyll brystet med luft. Øv på å holde pusten i maksimalt 20 sekunder.

                                                                                             
 Bilde viser at man skal ligge flatt på gulvet, armene bak nakken og med bøy i knærne.

Gjenta dette 4-7 ganger på rad og fokuser på pusten og bevegelsen av brystet. Tips: Ryggen din skal ikke bøye oppover når du tar et dypt pust inn. Hvis ryggen beveger seg fra gulvet, må du puste dypere inn i magen.


Bilde viser at man skal ligge flatt på gulvet, armene bak nakken og med bøy i knærne

Ta denne pusteøvelsen et par ganger daglig. Arbeid deg opp for å holde pusten i 20 sekunder. Husk å slappe av, fokuser på pusten din. Øv på dette i ditt eget tempo.

Vi vil hjelpe deg med å gå gjennom den samme øvelsen når du er hos oss.

Under

CT-undersøkelsen og strålebehandlingen gjennomføres som normalt, mens du utfører pusteteknikken. Personalet vil veilede deg gjennom prosessen og si ifra når du skal holde pusten og når du skal puste.  

Les mer om Strålebehandling

Strålebehandling

Strålebehandling bruker vi både ved helbredende og lindrende behandling av kreftsykdom, og for å forebygge utvikling av sykdommen. Strålebehandling blir gitt så målrettet som mulig for gjøre minst mulig skade på friskt vev.

Stråleterapiavdelingen består av en planleggingsseksjon med et CT- og doseplanavsnitt, og en behandlingsseksjon med strålebehandlingsmaskiner.

  1. Før

    All strålebehandling er individuelt tilpasset den enkelte pasient. For at vi skal kunne planlegge og gjennomføre behandlingen, krever det at vi har et godt tverrfaglig samarbeid av et fagteam bestående av leger, medisinske fysikere og stråleterapeuter. Vi vurderer sykdomsbildet og avgjør hvilket område som skal behandles, hvor høy stråledose vi skal gis og antall behandlinger.

    Vi starter vanligvis med å ta CT-bilder av den delen av kroppen din som vi skal behandle. CT-bildene blir brukt til å lage et individuelt tilpasset behandlingsopplegg (doseplan). Noen skal ha intravenøst røntgenkontrastmiddel (dvs. røntgenkontrastmiddel satt inn i en blodåre) ved CT-undersøkelsen. På CT vil det bli tegnet med tusj på huden din, og ofte tatoverer vi også på små hjelpemerker. Dette gjør vi for å kunne kontrollere at du ligger på samme måte ved hver behandling. CT-undersøkelsen blir utført på stråleterapiavdelingen.

  2. Under

    Selve strålebehandlingen starter som regel i løpet av uken etter CT-undersøkelsen. Du får grundig informasjon om behandlingen når du kommer til første behandling, og da får du også utlevert en oversikt over datoer og tidspunkter for resten av den planlagte behandlingen.

    Behandlingen blir vanligvis gitt daglig mandag-fredag. Hver behandling tar cirka 10 - 30 minutter, men selve strålingen varer bare i et par minutter og er helt smertefri.

  3. Etter

    Dersom du ikke er innlagt på sykehuset i behandlingsperioden, får du jevnlig oppfølging og kontroll hos lege og sykepleier på poliklinikken.

    Strålebehandling kan gi ulike bivirkninger. Hvilke bivirkninger og graden av disse avhenger av stråledose, hvilket område på kroppen som blir behandlet og størrelsen på strålefeltet. Vi gir deg grundig informasjon om behandlingen og hvilke bivirkninger du kan forvente, samt tiltak mot disse.

Vær oppmerksom

Gå til Strålebehandling

Etter

Vær oppmerksom

Kontaktinformasjon

Fant du det du lette etter?