Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
Et par kvinner i en seng

Under behandling

Hvordan er det å være ung på sykehus? Les om fritidstilbud, vanlige følelser, besøk og andre praktiske ting.

​​​Litt om det praktiske

​Besøk

​Vi har ingen faste besøkstider, men det er greit om besøkende tar hensyn til om du er i form. Vi ønsker ro i avdelingen etter kl. 20:00.

Overnatting

​Alle pasienter hos oss har rett til å ha en pårørende til overnatting. Du kan også velge å ha en venn til overnatting. 

Legevisitt

​Det er daglig legevisitt som vanligvis gjennomføres på formiddagen. Under legevisitten vil du blant annet få svar på gjennomførte undersøkelser og videre behandlingsplan. Skriv ned spørsmål du vil ta opp på legevisitten, og skriv gjerne ned svarene når du får dem. 

Isolat

​Når du har en infeksjonssykdom som kan smitte andre pasienter på avdelingen, vil du bli isolert. Det vil si at du ikke kan forlate rommet, og besøkende har ikke lov til å oppholde seg i avdelingen. Personalet henter det dere trenger av mat og utstyr. Da kan det bli lange dager inne på rommet, og vi anbefaler at du tar med PC, godt lesestoff, musikk eller annen underholdning. 

Slapp av, vi har sett det meste

​Når du er innlagt på sykehus, kan du oppleve å måtte snakke om og gjøre ting som du opplever som ubehagelig. Vi som jobber her har hørt og sett det aller meste fra før. Ingenting er for dumt eller for teit for oss. Kanskje det er akkurat denne pinlige informasjonen som er viktig for din utredning og behandling?​​

Samarbeid mellom sykehuset og skolen din ​

Mange unge med langvarig sykdom ønsker mer samarbeid mellom sykehus og skolehelsetjenesten. 

For å gjøre skolehverdagen din enklere har Barne- og ungdomsklinikken på Ahus i samarbeid med Rælingen- og Lillestrøm kommune utviklet en ny rutine for overføring av informasjon mellom sykehuset og skolehelsetjenesten. 

Ta kontakt med din sykepleier på sykehuset eller skolehelsetjenesten på din skole. Sammen kan vi gjøre skolehverdagen din bedre! ​

 



​I avdelingen serveres frokost, lunsj og middag til faste tider på spiserommet. Utenom dette vil det alltid være mat tilgjengelig, som brødmat, kjeks, frukt, supper og drikke. Du kan forsyne deg med hva du vil når det passer deg. 

I helgene pleier vi å servere litt kosemat på kveldene, som pizza eller taco. Gi oss beskjed dersom du har allergi eller toleranse. Da kan vi spesialbestille fra kjøkkenet til deg. 

Ukas meny finner du på kjøkkenet. Dersom du har dårlig appetitt, er plaget med kvalme eller av andre grunner ikke kan spise det som serveres, er det også mulig å ønske seg egen meny. 

Vi tilbyr mat til deg som pasient og en pårørende eller besøkende. Andre familiemedlemmer eller besøkende kan kjøpe mat i sykehusets kantine eller i kiosken.

En kantine med hvite vegger, hvite bord og oransje stoler.

Barne- og ungdomsklinikken har en egen kantine for pasienter og pårørende i 4. etasje.

​Å være innlagt på sykehus kan være e​n psykisk utfordring. Spesielt for de som er innlagt lenge og de som kommer tilbake flere ganger. Du savner kanskje vennene dine, og kan gå glipp av sosiale aktiviteter. Du har kanskje en diagnose som gir deg bekymringer. Alt dette kan gi følelsesmessige problemer. 

Snakk med noen om det! Snakk med familien, venner eller oss som jobber her. ​ 

På Ahus har vi vår egne barne- og ungdomspsykiatriske poliklinikk. Her jobber det ulikt helsepersonell som kan mye om ungdom med kroniske sykdommer og psykisk helse. Du kan få samtale en gang, eller flere ganger, og du kan snakke om akkurat det du vil. Dersom du tenker at du har behov for kontakt med BUP hos oss, kan du ta opp dette med din behandler. 

​Husk at det ikke er lov å legge ut bilder av andre pasienter, pårørende eller helsepersonell uten samtykke. 

Internett og sosiale medier kan brukes både positivt og negativt. For mange er det fristende å bruke tid på å søke informasjon om sykdommen. Vær oppmerksom på at mye informasjon på nettet ikke alltid stemmer. Det er mye bedre at du spør oss som jobber her.​​​

Ungdomsrådet Ahus er satt sammen av ungdom som vet hvordan det er å være ung og syk. Her gir de deg sine erfaringer om det å være ung og innlagt på sykehus. ​

Hva er det beste med å være innlagt på sykehus? 

«Det beste med å være innlagt på sykehus er følelsen av å bli tatt godt vare på. Det å få god hjelp og den behandlingen du trenger. Også er pysjen veldig behagelig.» 

Julie Therese Larsen, Marie Krogseth-Skauby og Solveig Emilie Vattøy fra Ungdomsrådet Ahus. 

Hva er det verste med å være innlagt på sykehus? 

"Det verste med å være innlagt på sykehus er å dele rom med ukjente mennesker. Det er også et begrenset utvalg mat og lite frihet. Det er en stor overgang fra å være hjemme." 

Mina Olsen Ryen og Oliver William Hennie fra Ungdomsrådet Ahus. 

Hvordan er det å være på sykehuset over lengre tid? 

"Det varier fra person til person, alle har sine erfaringer. Noen syns det er kjedelig eller slitsomt, og noen syns det er helt greit. Hele livet ditt blir sykehuset, og det som skjer der. Helsepersonellet blir en stor del av livet ditt, og faktisk en viktig del av nettverket ditt. Det kan være vanskelig å takle at kroppen din plutselig blir en sak for “alle”, og det er helt normalt å synes at det er flaut. Allikevel, husk at dette er helt normalt for helsepersonell." ​

Julie Therese Larsen, Marie Krogseth-Skauby og Solveig Emilie Vattøy fra Ungdomsrådet Ahus. 

Hvordan er det å være ung og kronisk syk? 

"Det å være ung og kronisk syk kan være isolerende. Man kan kjenne på ensomhet og forskjellsbehandling rundt det å være annerledes. Det er vanskelig for andre å forstå hvordan du har det, og hvor mye tid det tar å være syk. Gode tips er å finne andre som har lignende erfaringer og bli med i brukerorganisasjoner. Oppsøk hjelp om du trenger det, og det aller viktigste tror jeg er å akseptere diagnosen din." 

Anna Kongsmo, Ungdomsrådet Ahus. 





Før behandling

Før du kommer til sykehuset kan det være lurt å forberede seg litt. På denne siden kan du få nyttige tips og informasjon om sykehuset, både i bilder og i tekst.
Les mer
En gutt med caps sitter på et venterom og ser på mobilen


Etter behandling

Når du skrives ut fra sykehuset kan det hende du må følges opp av fastlegen din eller på sykehuset. Det å være ung og ha en kronisk sykdom kan være vanskelig. Hvordan takle det og hvor kan du få hjelp?
Les mer
En jente med grå klær, rosa jakke og sekk går ut av sykehuset



Sist oppdatert 01.07.2022