Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Undersøkelse

Utredning av mistenkt primær hyperparatyreoidisme, Nordbyhagen

Dersom du har forhøyet nivå av kalsium i blodet og samtidig forhøyet (eller høy normalverdi) av paratyreoideahormon, kan du ha diagnosen primær hyperparatyreoidisme (PHPT). For å utrede om du har PHPT må du ta blodprøver og urinprøver. Ofte gjør vi også bentetthetsmåling og røntgen eller CT av urinveiene.

Symptomer

I starten gir ikke hyperparatyreoidisme alltid symptomer. Ofte er det derfor tilfeldig at tilstanden oppdages når man tar blodprøver. Når kroppen produserer for mye paratyreoideahormon vil beinmassen i kroppen slippe ut mer kalsium i blodet. Etter hvert kan du derfor få beinskjørhet. Nyrene vil skille ut mindre kalsium fra blodet enn de skal. Opphopning av kalsium i nyrene kan føre til nyresvikt og nyrestein. 

Derfor må du ofte ta beintetthetsmåling og av og til CT/røntgen av nyrene når vi utreder deg for PHPT.

Andre symptomer på langvarig PHPT kan være:

  • tretthet og depresjon 
  • svimmelhet og kvalme
  • dårlig matlyst 
  • vondt i muskler og ledd 
  • konsentrasjonsvansker
  • økt vannlating, tørste og nyresvikt 
  • nyrestein, nyrekolikk 
  • høyt blodtrykk 
  • lav bentetthet, smerter i ben 
  • magesår, treg tarmfunksjon, forstoppelse, smerter og ubehag i øvre del av magen, betennelse i bukspyttkjertelen

Det finnes forskjellige årsaker til hyperparatyreiodisme. Ved den sjeldne arvelige tilstanden familiær hypokasliurisk hypokalsemi (FHH) kan du ha blodprøver som er svært like de ved PHPT. FFH skal ikke behandles, og det er derfor viktig å finne ut om du har denne diagnosen. Ved FHH har du lavere utskillelse av kalsium i urinen enn ved PHPT.

Vi gjør undersøkelsene for å stille rett diagnose, og for å bestemme hva slags behandling vi skal gi deg.

Før

Om du ikke har fått beskjed om annet, skal du faste fra kvelden før du skal til oss. Det betyr at du ikke skal spise, drikke, tygge tyggegummi eller drops/pastiller etter klokken 24:00. Du kan drikke små mengder vann, men vanligvis vente med å ta morgenmedisiner til blodprøver er tatt. Er du i tvil om du skal ta medisinene dine, kan du diskutere det med din lege.

Vi ønsker en urinprøve fra andre gangen du tisser den morgenen, og mens du fortsatt er fastende. Noen sykehus ønsker også å samle urin gjennom døgnet. Det vil du eventuelt få nærmere beskjed om.

Ettersom PHPT i enkelte tilfeller er arvelig, er det lurt om du spør dine nærmeste slektninger om de har hatt forstyrrelser i kalsiumstoffskiftet.

Under

Når du kommer på sykehuset leverer du urinprøven, vi tar blodprøver, og du blir undersøkt av en lege. Det kan bli aktuelt at vi gjør en bentetthetsmåling  og andre røntgenundersøkelser som CT av urinveier (uten kontrast) og røntgen av ryggsøylen.

Hvor lenge varer undersøkelsen?

Du må regne med at alle undersøkelsene tar noen timer. Etterpå kan du reise hjem.

Etter

I løpet av en til to uker vil du og fastlegen din få beskjed om resultatet av undersøkelsene.

Hvis diagnosen PHPT blir bekreftet, og det er grunn for behandling (operasjon), vil vi henvise deg til en nukleærmedisinsk undersøkelse for å se om sykdommen sitter i én eller flere av biskjoldbruskkjertlene. Det er vanligvis kort ventetid på denne undersøkelsen (paratyreoideascintigrafi ).

Kontakt

Ahus Nordbyhagen Endokrinologisk poliklinikk

Kontakt Endokrinologisk poliklinikk

Oppmøtested

Behandlingsbygg 2, 3 etasje (B203).

Inngang 1.

Oversiktskart Nordbyhagen (PDF)

 
Oversiktsbildet Sykehuset på Nordbyhagen

Ahus Nordbyhagen

Transport

Vi har parkering mot avgift for pasienter, pårørende og besøkende i 1. etasje av parkeringshuset, som ligger cirka fem minutters gange fra hovedinngangen. Gangveien fra parkeringshuset til sykehuset er skiltet. Det er også nærparkering på plassen foran hovedinngangen og Nye nord-bygget.

Mer om parkering

Buss

Bussen stopper like ved hovedbygget. Linje 100, 110, 300, 310 og 385 går til og fra Oslo og Lillestrøm.

Se rutetider på ruter.no eller telefon 22 05 70 70.

Taxi

Pasientreiser er reiser til og fra offentlig godkjent behandling. Er det helsemessige årsaker til at du trenger tilrettelagt transport, må dette bestilles av din behandler.

Hvis det ikke finnes rutegående transport på strekningen du skal reise, kan du ta kontakt med ditt lokale pasientreisekontor på telefon 915 05 515.

Pasientreiser dekker ikke transport for blodgivning.

Nylig gjennomførte Pasientreise- og syketransportavdelingen ved Oslo Universitetssykehus anbudskonkurranse for pasientreiser i kommunene Eidskog, Grue, Kongsvinger, Nord-Odal og Sør-Odal.  

I konkurransen kom det inn ett tilbud, inngitt av dagens leverandør Taxi 03650. Tilbudet lå vesentlig høyere enn angitt maksimalpris i anbudet, og også høyt over prisene i privatmarkedet.  

Tilbudet ble derfor rettmessig avvist og det ble avholdt et forhandlingsmøte uten at dette førte til en løsning.  

Dette medfører at vi ikke har en avtaleleverandør for pasienttransport i kommunene Sør-Odal, Nord-Odal, Kongsvinger, Grue og Eidskog fra 1. mars 2024.

Hva innebærer dette?

Dette innebærer at pasienter som kan, selv må besørge sin transport til og fra behandling ved å reise kollektivt eller bruke egen bil, for så å kreve refusjon ved å sende inn reiseregningsskjema. 

Dersom pasienten ikke kan bruke kollektivtransport, kjøre selv eller bli kjørt av pårørende, dekkes også utgifter til drosje. Refusjon for drosje kreves på samme måte som nevnt over.

Når det gjelder de mest sårbare pasientene som av helsemessige årsaker ikke selv kan forestå sin reise, jobber Oslo universitetssykehus med å få på plass et tilbud til disse.  

pasientreiser.no