Utredning av mistenkt primær hyperparatyreoidisme, Nordbyhagen
Dersom du har forhøyet nivå av kalsium i blodet og samtidig forhøyet (eller høy normalverdi) av paratyreoideahormon, kan du ha diagnosen primær hyperparatyreoidisme (PHPT). For å utrede om du har PHPT må du ta blodprøver og urinprøver. Ofte gjør vi også bentetthetsmåling og røntgen eller CT av urinveiene.
Introduksjon
I starten gir ikke hyperparatyreoidisme alltid symptomer. Ofte er det derfor tilfeldig at tilstanden oppdages når man tar blodprøver. Når kroppen produserer for mye paratyreoideahormon vil beinmassen i kroppen slippe ut mer kalsium i blodet. Etter hvert kan du derfor få beinskjørhet. Nyrene vil skille ut mindre kalsium fra blodet enn de skal. Opphopning av kalsium i nyrene kan føre til nyresvikt og nyrestein.
Derfor må du ofte ta beintetthetsmåling og av og til CT/ røntgen av nyrene når vi utreder deg for PHPT.
Andre symptomer på langvarig PHPT kan være:
Tretthet og depresjon
Svimmelhet og kvalme
Dårlig matlyst
Vondt i muskler og ledd
Konsentrasjonsvansker
Økt vannlating, tørste og nyresvikt
Nyrestein, nyrekolikk
Høyt blodtrykk
Lav bentetthet, smerter i ben
Magesår, treg tarmfunksjon, forstoppelse, smerter og ubehag i øvre del av magen, betennelse i bukspyttkjertelen
Det finnes forskjellige årsaker til hyperparatyreiodisme. Ved den sjeldne arvelige tilstanden familiær hypokasliurisk hypokalsemi (FHH) kan du ha blodprøver som er svært like de ved PHPT. FFH skal ikke behandles, og det er derfor viktig å finne ut om du har denne diagnosen. Ved FHH har du lavere utskillelse av kalsium i urinen enn ved PHPT.
Vi gjør undersøkelsene for å stille rett diagnose, og for å bestemme hva slags behandling vi skal gi deg.
Før
Om du ikke har fått beskjed om annet, skal du faste fra kvelden før du skal til oss. Det betyr at du ikke skal spise, drikke, tygge tyggegummi eller drops/pastiller etter klokken 24:00. Du kan drikke små mengder vann, men vanligvis vente med å ta morgenmedisiner til blodprøver er tatt. Er du i tvil om du skal ta medisinene dine, kan du diskutere det med din lege.
Vi ønsker en urinprøve fra andre gangen du tisser den morgenen, og mens du fortsatt er fastende. Noen sykehus ønsker også å samle urin gjennom døgnet. Det vil du eventuelt få nærmere beskjed om.
Ettersom PHPT i enkelte tilfeller er arvelig, er det lurt om du spør dine nærmeste slektninger om de har hatt forstyrrelser i kalsiumstoffskiftet.
Under
Når du kommer på sykehuset leverer du urinprøven, vi tar blodprøver, og du blir undersøkt av en lege. Det kan bli aktuelt at vi gjør en bentetthetsmåling og andre røntgenundersøkelser som CT av urinveier (uten kontrast) og røntgen av ryggsøylen.
Blodprøvetaking innebærer et lite stikk. Ellers er det ingen smerter forbundet med utredningen.
Hvor lenge varer undersøkelsen?
Du må regne med at alle undersøkelsene tar noen timer. Etterpå kan du reise hjem.
Etter
I løpet av en til to uker vil du og fastlegen din få beskjed om resultatet av undersøkelsene.
Hvis diagnosen PHPT blir bekreftet, og det er grunn for behandling (operasjon), vil vi henvise deg til en nukleærmedisinsk undersøkelse for å se om sykdommen sitter i en eller flere av biskjoldbruskkjertlene. Det er vanligvis kort ventetid på denne undersøkelsen (paratyreoideascintigrafi ).
Vær oppmerksom
Det er ingen komplikasjoner til utredning av mistenkt primær hyperparatyreoidisme.
Vi har parkering mot avgift for pasienter, pårørende og besøkende i 1. etasje av parkeringshuset, som ligger cirka fem minutters gange fra hovedinngangen. Gangveien fra parkeringshuset til sykehuset er skiltet. Det er også nærparkering på plassen foran hovedinngangen og Nye nord-bygget.
Bussen stopper like ved hovedbygget. Linje 100, 110, 300, 310 og 385 går til og fra Oslo og Lillestrøm.
Se rutetider på ruter.no eller telefon 22 05 70 70.
Taxi
Det er holdeplass for taxi på parkeringsplassen ved hovedinngangen. Taxi kan bestilles i hovedresepsjonen.
Pasientreiser er reiser til og fra offentlig godkjent behandling. Er det helsemessige årsaker til at du trenger tilrettelagt transport, må dette bestilles av din behandler.
Hvis det ikke finnes rutegående transport på strekningen du skal reise, kan du ta kontakt med ditt lokale pasientreisekontor på telefon 915 05 515.
Pasientreiser dekker ikke transport for blodgivning.
Hovedbygget på Nordbyhagen i Lørenskog ligger 15 km øst for Oslo og 40 km sør for Gardermoen. I tillegg har Akershus universitetssykehus virksomhet i Nordre Follo, Kongsvinger og ved ulike behandlingssteder for psykisk helsevern og rusbehandling.
Blomster er hyggelig både å få og å gi bort, men tenk på hvilke blomster du velger. Noen blomster kan dessverre gi ubehag for pasienter, men utvalget er stort blant blomster du kan ha med.
På disse avdelingene tillates ikke blomster
S202 - Gastrokirurgisk- og medisinsk sengeområde
S203 - Nevrologisk sengeområde og Øre-nese-hals sengeområde
S204 - Kar/Thorax sengeområde
S302 - Infeksjonsmedisinsk sengeområde
S403 - Kardiologisk sengeområde
Ortopedisk sengeområde
Geriatrisk sengeområde
Hjerteovervåkningen
Akuttområde Akutt 24
Avdeling for lungemedisin - tillatt på enerom
Barselseksjonen - Ikke sterktluktende blomster (for eksempel)
Barne- og ungdomsklinikken
Intensiv og intermediær seksjon
Besøk er viktig for innliggende pasienter, og vi skal så godt vi kan tilrettelegge for besøk. Ahus opererer med generelle besøkstider, men merk at det kan være andre tider som gjelder ved avdelingen du skal besøke.
Noen avdelinger har andre besøkstider enn de generelle oppgitt under. Finn avdelingen du skal besøke via lenken under og se på avdelingsiden hvilke besøkstider som er gjeldende. Dersom det ikke er oppgitt besøkstid på avdelingssiden er det den generelle besøkstiden som gjelder.
Lørdag, søndag eller helligdag: kl. 14:00 - 15:00.
Barselavdelingen har egne besøkstider.
Barne- og ungdomsklinikken (BUK) har ingen bestemte besøkstider.
Avklar alltid med personalet om du ønsker å besøke pasienten til andre tider enn angitt, eller om dere er mange som ønsker å komme samtidig.
Vi anbefaler deg om å ta med minst mulig verdisaker og personlige eiendeler. Du er selv ansvarlig for tingene dine, men sykehuset skal legge til rette for sikker oppbevaring av mindre verdisaker (lommebok, kontanter, smykker og nøkler), som er nødvendig for deg å ha med på sykehuset.
Noen avdelinger har låsbare skap hvor du kan oppbevare mindre verdisaker. Ved andre avdelinger kan du levere verdisaker ved innleggelse, disse vil oppbevares et trygt sted og utleveres ved utskrivning. Større ting og personlige eiendeler (mobil, bøker, klær) må du oppbevare på avdelingen eller levere til pårørende.
Dersom du savner en eiendel eller verdisak skal du ta kontakt med avdelingen du var innlagt på. Sykehuset tar som hovedregel kun ansvar for verdisaker som er innlevert.
På hverdager er det legevisitt mellom kl 10.00-11.30.
På kveldstid og i helger er det visitt til nye pasienter,
Ønsker du som pårørende samtale med lege, avtales dette på forhånd.
Sykehuset tilbyr gratis trådløst gjestenett. Bruk HSO Gjest.
Hovedbygget på Nordbyhagen i Lørenskog ligger 15 km øst for Oslo og 40 km sør for Gardermoen. I tillegg har Akershus universitetssykehus virksomhet i Nordre Follo, Kongsvinger og ved ulike behandlingssteder for psykisk helsevern og rusbehandling.
På sengeområdet serveres det 4 måltider om dagen. Frokosten består av brød, pålegg og kokt egg. Du kan velge mellom 2 retter til middag som er produsert i et topp moderne kjøkken. Vi serverer hjemmelaget suppe til ettermiddagsmåltid.
Har du behov for mat utenom måltidene har vi tilgjengelig mat i buffèen 24 timer i døgnet.
Har du spesielle behov som spesialkost eller allergi? Gi beskjed til din kontakt i sengeområdet.
For pårørende har vi Lyspunktet kafè som er åpen fra 08.00-16.30 på hverdager. Ved ferier og helligdager har vi redusert åpningstid.
Som helsepersonell er vi bundet av taushetsplikt. Det innebærer at vi ikke kan besvare alle spørsmål over telefonen selv til nærmeste pårørende. Du kan eventuelt ringe pasienten direkte.
Vis hensyn når du tar bilder, filmer eller gjør lydopptak når du er på sykehuset eller ved et av våre behandlingssteder. Husk at ansatte har det travelt og ikke nødvendigvis ønsker å være med på bilde, lyd eller film. Det kan være uheldig å forstyrre dem i arbeidet.
Det er ulovlig å spre bilder, lydopptak eller film av medpasienter og ansatte uten samtykke.
Vis varsomhet og respekt for personvernet - du står ansvarlig for dataen du eventuelt innhenter om andre.
Ved behov for tolk må avdelingen kontaktes på forhånd. Tolk er gratis.
Ahus er en undervisningsinstitusjon der du kan møte studenter. Du kan reservere deg mot at studenter er til stede eller medvirker i behandlingen.
De ansatte som til enhver tid er på jobb ønsker å legge til rette for pasientene, men det vil ikke være mulig å reservere seg mot behandling fra lege, sykepleier eller annen helsearbeider bestemt av kjønn.
Som pasient har du rettigheter knyttet til personvern når det gjelder sykehusets lagring og bruk av helseopplysninger.
Sykehusprestene tilkalles via de ansatte på avdelingen hvor pasienten er innlagt. For mange mennesker er religiøs tro og praksis en trygghetsfaktor og kilde til livskraft. På Akershus universitetssykehus respekteres alle religioner og livssyn.
Prestetjenesten skal være med å legge til rette for religionsutøvelse på sykehuset og kan formidle kontakt med andre tros- og livssynssamfunn.
Hos oss kan kan du treffe en Sykehusklovn!
Verdens beste reseptfrie medisin er et besøk av en sykehusklovn! Sykehusklovnene er en gruppe profesjonelle scenekunstnere som har spesialisert seg i arbeid med barn på sykehus. Gjennom improvisasjon, lydhørhet og sin helt spesielle klovnekommunikasjon besøker de pasienter, pårørende og helsepersonell. Sammen skaper klovn og barn unike øyeblikk hvor sykehusets rutiner må vike plass for noe annet.
Sykehusklovnene kan tenne livsgnist, øke selvtillit og hente frem barnets friske krefter. Effekten av latter, lek og undring kan mobilisere uante krefter i små og store kropper. Og et klovnemøte kan være en etterlengtet pustepause til foresatte når de ser sine barn og unge fryde seg.
Sykehusklovnene kan ikke forandre situasjonen, men de kan gjøre noe med opplevelsen. Og slik kan et sykehusopphold også bli preget av latter, smil og positive minner. Sykehusklovner kan brukes som magisk medisin og kanskje kan det vonde trylles bort for en liten stund.
Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven, som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgstjenester.
Vis hensyn. Unngå bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr som kan forstyrre andre.
Av hensyn til alle de som får overfølsomhetsreaksjoner av sterke dufter ber vi besøkende og pasienter unngå å bruke parfyme ved våre sykehus og behandlingssteder.