Tilgang hjemmefra (OpenAthens)
OpenAthens er bibliotekets påloggingstjeneste for ansatte ved Ahus som ønsker tilgang til bibliotekets e-ressurser hjemmefra og/eller på mobil.
- Hvis du ikke allerede har brukernavn og passord, kontakt biblioteket@ahus.no for å få det. Passordet er personlig og skal ikke deles med andre.
-
Gå til my.openathens.net
- Logg på med ditt brukernavn og passord.
- Det åpner OpenAthens med oversikt over e-ressursene som er tilgjengelig, med lenker til tidsskrifter og databaser som fungerer selv om du ikke bruker Ahus-pc.
NB! Nå kan du også logge på UpToDate med OpenAthens!
Åpne uptodate.com på privat pc/mobil > klikk på Log in To UpToDate >
litt ned på siden står det "Sign in with" > klikk på OpenAthens og så logger du inn med din OpenAthens-konto. NB! Hvis du kommer til registreringsside for personlig profil kan du klikke på UpToDate-ikonet for å komme videre.
Hvis du også er tilknyttet andre institusjoner har du ofte muligheter for tilgang hjemmefra via disse også. Se f.eks. informasjon om dette hos UiO og OsloMet.
Finner ikke fulltekst: Hvis det er artikler, bøker, kapitler osv. du ikke får tilgang til, kan du sende forespørsel til biblioteket@ahus.no så forsøker vi å skaffe det for deg.
Mobil-apper: OpenAthens kan også brukes sammen med appene BrowZine og Read by QxMD for tilgang til e-tidsskrifter og artikler på mobil og nettbrett.
Plugins (nettleser-tillegg): Bruker du Google Chrome eller Firefox som nettleser, kan du laste ned plugins og få enklere tilgang til fulltekst:
- LibKey Nomad - viser om biblioteket har abonnement og så kan du logge på med OpenAthens-login
- Unpaywall - hjelper deg å finne gratis fulltekst
- OpenAccessButten - hjelpler deg å finne gratis fulltekst
Kutt i viktige databaser/tidsskrift i 2023 (Cochrane, Ovid-basene, NEJM)
Fra nyttår er det varslet at vi mister tilgangen til databasene Cochrane Library og Ovid-basene Medline, Embase, PsycInfo og Amed, samt New England Journal of Medicine (NEJM) via Helsebiblioteket.
Vi har siden 2005 hatt tilgang til disse ressursene via nasjonale avtaler dekket av Helsebiblioteket, men Helsebiblioteket driftes av FHI, og dessverre fører budsjettsituasjonen i FHI til nok et kutt i Helsebibliotekets innhold.
Oppsigelsene rammer ikke bare mulighetene til å lese faglitteratur i fulltekst, men også til å søke i disse databasene, lagre søk, og videreføre litteraturvarslinger (alerts). Det vil også påvirke oppdateringer av tidligere søk, hvordan sykehuset kan jobbe kunnskapsbasert og hvorvidt vi kan følge etablerte metodikk for litteratursøk til blant annet systematiske oversikter og mini-metodevureringer.
Alternative løsninger?
Biblioteket undersøker alternative løsninger for fortsatt tilgang til disse databasene og NEJM. Ny informasjon kommer så fort vi vet mer, men i verste fall mister vi tilgang til å søke i disse databasene, og alle lagrede søk og varslinger kan bli slettet ved årsskiftet.
I første omgang ser det ut til at vi får beholde tilgang til Ovid-basene i januar, slik at vi får bedre tid til å vurdere mulige løsninger.
Unngå å miste lagrede søk i Cochrane og Ovid
Har du lagret søk og varsler i Cochrane eller Ovid må du ta kopi av søkene før nyttår for å være sikker på å ikke miste dem.
Hvordan lagre innhold fra databaser (laget av biblioteket ved Sykehuset Innlandet)
Kontakt gjerne biblioteket@ahus.no dersom du har spørsmål eller trenger hjelp til lagring av søk/søkeresultater.
Databasene og tjenestene som rammes
Cochrane Library
Består av flere delbaser med systematiske oversikter, protokoller, trials og clinical answers. En av de viktigste kildene til kvalitetssikret, oppsummert forskning innenfor medisinfagene. Tilgang til søk, lagring av søkestrategi og automatiske varsler vil forsvinne.
PsycInfoVår viktigste og mest brukte database innen psykologi, psykiatri og psykisk helsevern. Inneholder mange tidsskrifter som ikke indekseres i Medline/PubMed. Tilgang til søk, lagring av søkestrategi og automatiske varsler vil forsvinne.
Embase
Ofte bør man søke i flere databaser, og Embase brukes mye som komplementær-database til Medline/PubMed, da basen inneholder mye fagstoff som ikke finnes i Medline/PubMed, herunder farmakologi, generell folkehelse, stoffmisbruk, miljø- og yrkesrettet medisin, og en mengde nyere forskning som ikke har blitt publisert enda, innhold fra vitenskapelige konferanser m.m. Tilgang til søk, lagring av søkestrategi og automatiske varsler vil forsvinne.
AMED
Referanser innen alternativ medisin, fysioterapi, ergoterapi, palliativ behandling, logopedi og rehabilitering. Dekker nesten 600 tidsskrifter hvorav mange ikke finnes i andre baser. Tilgang til søk, lagring av søkestrategi og automatiske varsler vil forsvinne.
New England Journal of Medicine
Et av verdens ledende tidsskrift innen medisin. Digital tilgang via Helsebiblioteket fra 2006, men denne faller bort fra 2023.
Bøker og tidsskrifter (Oria mm.)
Søk i databaser
Bestille litteratursøk og veiledningSkrive, referere og publisere (EndNote, Open Access, egenarkivering m.m.)Bestille og låneÅpningstider, fasiliteter og kontaktinformasjon
Åpningstider julen 2022:
Biblioteket vil være ubetjent i perioden 23. desember-1. januar 2023, men som alltid er det døgnåpen adgang med ID-kort og kode.
Betjent bibliotek:
Mandag, onsdag, fredag: kl. 09.00–11.30 og 12.00–15.00.
Tirsdag og torsdag: kl. 09.00–11.30 og 12.00–14.00.
Alltid døgnåpen adgang til bibliotekets lokaler med ID-kort og kode.
Har du arbeidssted utenfor Nordbyhagen må du kontakte Servicesenteret for å legge til adgang til biblioteket i ID-kortet ditt.
Fasiliteter:
Biblioteket har arbeidsplasser med og uten pc, et større arbeidsbord med plass til flere personer samt noen stoler og sofaer. Biblioteket har også multifunksjonsskriver for utskrift/kopiering/skanning, utlånsautomat og innleveringskasse for retur av bøker. Husk å vise hensyn og hold lydnivået dempet når du ikke er alene i biblioteket.
Kontaktinformasjon:
E-post:
biblioteket@ahus.no
Telefon: 679 68550
Besøksadresse: Nye Nord, 4. etasje (Sykehusveien 27, Lørenskog)
Postadresse: Akershus universitetssykehus, Medisinsk bibliotek, Postboks 1000, 1478 Lørenskog