Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Mer enn dekor

Kunster Frode Skaren var i forrige uke på Barne- og ungdomsklinikken for å gi et etterlengtet friskt pust til de hvite sykehusveggene. Prosjektet har blitt mulig gjennom sponsormidler fra flere hold, og er tilpasset hele avdelingen, barn, ungdom og ansatte.

Publisert 07.12.2020
Sist oppdatert 07.11.2022

Kunstprosjektet skal bidra til å skape en vennlig og mindre skummel atmosfære for barn og unge. Seksjonsleder på BS03 Else M. Holdhus Andresen har positive erfaringer om hvordan kunst kan bedre en ung pasients tilværelse på sykehuset.

- Kunst gir inspirasjon og glede. Barn er interessert i farger og former og vi bruker bildene på veggen til å komme i kontakt med barnet, skape kommunikasjon og tillit, sier Else.

Tilbakemelding fra ungdomsrådet
Ungdomsrådet på Ahus jobber for at ungdomspasienter på sykehuset skal bli hørt. De har gitt tilbakemeldinger om at kunsten på Barne- og ungdomsklinikken (BUK) ofte kan oppleves som litt barnslig for ungdom. Leder i Ungdomsrådet Julie Larsen og nestleder Kristine Rekdal gleder seg nå til det ferdige resultatet.

- For at ungdommer skal føle tilhørighet til avdelingen, er det viktig at omgivelsene er tilpasset aldersgruppen. Ole Brumm og sommerfuglklistremerker er liksom ikke så «ungdomsvennlig», sier Julie.

Ungdomsrådet mener at kunsten i klinikken appellerte til yngre barn, og at ungdommene på BUK har blitt glemt.

- Ungdomsvennlige omgivelser kan hjelpe unge til å bli selvstendige og føle seg mer hjemme, sier Julie.
Barne- og ungdomsklinikkens sengerom har fått navn etter kjente figurer fra tv og film for barn og unge.

- Standarden er allerede satt dersom en ungdom ligger på «Hello Kitty»-rommet. Da kan du fort bli behandlet som et barn. Som ung i helsevesenet er mange på vei inn i voksenlivet fortere enn vanlig, derfor er det viktig at de bli sett på som ungdom og ikke barn, sier Kristine.

- Det handler om å «henge med». Overgangen fra Ole Brumm til Allers-blad på voksenavdelingen blir for stor, sier Kristine.

LES OGSÅ: Ungdom gir til ungdom

Ungdomsrådet har kommet med innspill til den nye kunsten, og bedt om detaljer som kan gi kunsten mer appell for ungdom. Ved å legge til en mobiltelefon, øreklokker og en selfiestang gjenspeiler kunsten bedre spekteret av pasienter.

- Vi må få takket Else, for at hun tok tilbakemeldingene våre til seg. Nå gleder vi oss til resultatet, sier Julie.


Kunst for alle 
I samarbeid med Ungdomsrådet på Ahus kontaktet avdelingen Street Art Oslo hvor James Finucane raskt ga svar og startet jobben med å finne en passende kunster.

- En av hovedårsakene til at vi takket ja til prosjektet på Ahus i juni var å for at vi gjerne vil lage noe for førstelinjekjemperne under pandemien. Vi hadde mange aktuelle prosjekter, men valgte å prioritere dette, sier James Finucane i Street Art Oslo.

- Det har vært et dystert år og vinteren kommer til å bli spesielt tøff med strenge koronatiltak, særlig for barn som må være på sykehus i julen. Det minste vi kan gjøre er å gi dem og de som jebber her noe å glede seg over. Vi håper Frodes fargerike karakterer kan bringe fram mange smil hos både barn, ungdom og voksne.

Falmede klistremerker blir nå byttet ut med fargeglade figurer som gir godt humør for store og små.
- Vi har ventet spent på oppstart av dekoreringen og gleder oss veldig til å få nye bilder å snakke om. Det føles så viktig med noen hyggelige fargeklatter i en ellers vanskelig tid med korona og isolasjon for mange. Så langt er vi svært fornøyd med resultatet, sier Else.

Sponsormidler
Den nye kunsten har blitt mulig å få til på grunn av velvilje og støtte fra flere hold.

- Vi har mottatt gavepenger fra Mailand videregående skole øremerket dekor med ungdomsfokus. I sommer ga 7.trinn  på Algarheim skole på Jessheim oss midler de hadde spart til klasseturen sin, som ble avlyst på grunn av koronapandemien. De valgte å gi pengene til oss og vi er så takknemmelig, sier Else.

Klinikken har også mottatt midler fra Lillestrømbanken og Barnekreftforeningen Oslo og Akershus.

- Vi setter utrolig stor pris på alle midler vi har fått og er veldig takknemlig for at de valgte å støtte dette prosjektet. På grunn av disse får mange barn og unge nå nye omgivelser å hvile øynene på, når livet kan oppleves vanskelig.

Fakta

  • Frode Skaren studerte visuell kommunikasjon ved Kunsthøgskolen i Oslo. Etter fullført Bachelorgrad, flyttet han tilbake til hjembyen Kvinesdal for å sette opp atelieret i en gammel låve, komplett med sitt eget skjermtrykkbord. Frode jobber ofte under aliaset Uglylogo og er mest kjent for sine sjarmerende karakterer og lekne motiver. Arbeidet hans har blitt omtalt i internasjonale magasiner som Creative Review, Monocle, Computer Arts, Business Week og Little White Lies.

  • Street Art Oslo er et paraplynettverk av kunstnere, kuratorer, produsenter og forskere dedikert til å forbedre forholdene for produksjon og formidling av gatekunst i Oslo-regionen. Street Art Oslo ble grunnlagt av James Finucane i 2019 og er ansvarlig for en rekke prosjekter som tar sikte på å fremme gatekunst og urban kunst på både offentlige og private arenaer.