Stor tildeling til forskere som vil løse Alzheimer-gåten
Akershus universitetssykehus (Ahus) og svenske Karolinska Institutet tildeles 400,000 amerikanske dollar fra Cure Alzheimer’s Fund til en toårig samarbeidsstudie om hvordan energimangel og betennelse bidrar til Alzheimers sykdom.
Forskningsstudien er et ledd i å forstå hvordan vi kan behandle Alzheimer og forbedre livskvaliteten for de som lever med sykdommen i dag.
Førsteamanuensis Evandro Fei Fang ved Universitetet i Oslo og Akershus universitetssykehus (Ahus) skal samarbeide med Per Nilsson fra Karolinska Institutet. De driver begge med forskning som kan gi svar på hvilke prosesser i kroppen som knyttes til aldring og aldringsrelaterte sykdommer, som Alzheimer.
– I 2020 levde omtrent 101 000 mennesker med demens i Norge, og tallene vil trolig doble seg innen 2050. Den vanligste demenssykdommen er Alzheimers, sier Fang.
Økningen kobler han til en befolkning som stadig blir eldre.
På sporet av en kur
Fang har konsentrert mye av sin forskning rundt et miniorgan i cellene våre, mitokondrier, som står for cellenes energiforsyning. Skadde mitokondrier erstattes i en normal kropp gjennom en prosess som kalles mitofagi. Men hos eldre personer, og særlig ved Alzheimers sykdom, ser man at skadde mitokondrier hoper seg opp – noe som igjen leder til at nerveceller dør, og at hukommelsen svikter.
Evandro Fei Fangs forskningsgruppe er blant de første som sannsynliggjør at en slik opphopning og manglende fornyelse av mitokondrier er en viktig pådriver for utviklingen av Alzheimer.
Ved å studere mitokondriene og mitofagi, håper han å være på sporet av en kur mot sykdommen.
I samarbeidsstudien med Karolinska Intitutet fortsetter Fang å undersøke hvordan mitofagi og nevroinflammasjon påvirker pasientene som lider av sykdommen.
Det er andre gang Fang sikrer finansiering fra Cure Alzheimer’s Fund.