Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Informasjon til pasient og pårørende

Medisinsk overvåkning - B303

Pasientene på medisinsk overvåkning (MO) er akutt, kritisk syke og i en sårbar situasjon. Pårørende er derfor en viktig ressurs og er hjertelig velkommen på besøk på MO, også barn. Under finner du som pasient og dine pårørende informasjon om behandlingen og annen praktisk informasjon.

Et par kvinner i hvite frakker som ser på en dataskjerm

Behandlingen hos oss inkluderer bruk av mye avansert medisinsk teknisk utstyr. Pasienten vil være tilkoplet overvåkningsutstyr med mye ledninger og kanskje også pustemaskin. Det vil være alarmer og støy fra maskiner, som kan virke skremmende.

Informasjon til pårørende

Besøk

Vi har mange svært syke pasienter som må skjermes, derfor ber vi om at du ringer og avtaler tidspunktet for besøk på forhånd, så unngår vi at vi har for mange pårørende her samtidig. 

Vi har ingen faste besøkstider, men ønsker ikke besøk i tidsrommene kl. 8.00-9.00 og kl. 14:30-16.00 på grunn av vaktskifte hos de ansatte.

Døren til avdelingen er låst. Når du kommer til avdelingen må du bruke porttelefonen som er plassert utenfor inngangen. Følg instruksjonen som henger på veggen.

Varighet 

  • Med mindre annet er avtalt med ansvarshavende sykepleier skal kun to pårørende være inne hos pasienten samtidig.
  • Besøkstiden er 30 minutter på flersengsrom og 1 time på enerom, men vi kan gjøre individuelle tilpasninger ved behov.

Annet

Det er bare pasienten selv, eller i dens sted, nærmeste pårørende, som bestemmer hvem som skal få tilgang på informasjon om pasientens tilstand (helsepersonelloven). 

Vi informerer om helsetilstand, medisinsk behandling og sykepleie og oppfordrer til at pasienten har én pårørende som viderebringer informasjon til andre pårørende.

Ved behov for en samtale med pasientansvarlig lege kan du ta kontakt med pasientansvarlig sykepleier på avdelingen. 

Kritisk syke pasienter er spesielt mottakelige for infeksjoner. Vi oppfordrer deg til å utføre hånddesinfeksjon før besøk på pasientrommene. Besøkende må for øvrig være friske og uten infeksjonssykdommer, som forkjølelse og omgangssyke. Av samme grunn bør antall besøkende begrenses.

Praktisk informasjon

Vi har parkering mot avgift for pasienter, pårørende og besøkende i 1. etasje av parkeringshuset, som ligger cirka fem minutters gange fra hovedinngangen. Gangveien fra parkeringshuset til sykehuset er skiltet. Det er også nærparkering på plassen foran hovedinngangen og Nye nord-bygget.

Mer om parkering

Buss

Bussen stopper like ved hovedbygget. Linje 100, 110, 300, 310 og 385 går til og fra Oslo og Lillestrøm.

Se rutetider på ruter.no eller telefon 22 05 70 70.

Taxi

I Lyspunktet kafé kan du velge blant et godt utvalg av både varm og kald mat, salatbuffet, desserter og kaker. Kafeen er åpen for alle. Du kan også ta med din egen matpakke og hygge deg i vårt fine lokale. I kafeen kan du betale med kort, ko​ntant eller Vipps.

Mer informasjon og åpningstider​

​Midt i Glassgata ligger Narvesen som har bredt utvalg av lesestoff, mat og drikke.

Mer informasjon om åpningstider finner du på lenken under: narvesen.no/finn-butikk

Du skal få informasjon om din helse, sykdom og behandling på et språk du forstår. Har du vanskelig for å forstå og snakke norsk, har du rett til tolk på det språket du ønsker. Tolk er gratis for deg som pasient i helsetjenesten. 

Ved behov kan avdelingen bestille en kvalifisert tolk, ta kontakt med sykepleier på avdelingen for å melde behovet. Andre familiemedlemmer og barn kan ikke benyttes som tolk. 

Tolk i helsetjenesten – rett til informasjon på ditt språk (helsenorge.no)

Barn og unge som pårørende

I samarbeid med pasient og pårørende legger vi til rette for at barns behov blir tatt hånd om på best mulig måte ved besøk i vår avdeling. Vi registrerer barn som pårørende slik at vi får ivaretatt behovet for informasjon og nødvendig oppfølging av barn og ungdom. 

Barn og unge som pårørende
Et par kvinner som sitter på gresset

Kontakt oss

Ansvarshavende sykepleier

67 96 42 50

For spørsmål fra pårørende om inneliggende pasient og avtale besøk.

Behandlingsinformasjon


En tannlege som jobber med en pasient

Under finner du informasjon om behandling og utstyr som vi bruker på MO.

Dersom pasienten har akutt sykdom som gjør det vanskelig å puste kan hen få hjelp av en pustemaskin (NIV-maske eller respirator). NIV står for non-invasiv ventilasjon og er den vanligste formen for pustestøttende behandling på MO. Da er pasienten koplet til en maske over nese og munn som hjelper til med pustearbeidet og bedrer oksygeninnholdet i kroppen.

På grunn av ubehag i forbindelse med å være tilkoblet pustemaskin får de fleste intravenøs tilførsel av beroligende midler og eventuelt smertestillende. 

Ved alvorlig nyresvikt kan det være behov for nyre-erstattende behandling (dialyse). Dialyse skjer igjennom et plastrør som er ført inn i pasientens blodåre. Denne koples så til en dialysemaskin som hjelper til å fjerne avfallsstoffer i kroppen samt å regulere kroppens væskemengde.

Pumper som brukes til å gi kontinuerlig medisiner og væske inn i blodbanen.

Et plastrør som legges inn i en blodåre (vene). Oftest legges disse på armer eller ben, men noen ganger på halsen. Gjennom disse rørene får pasienten væske og medisiner direkte i blodbanen (intravenøst).

Aller pasienter er på MO tilkoblet en overvåkningsskjerm. På skjermen ses tall og kurver som blant annet viser hjerterytmen, blodtrykket og hvor mye surstoff som er i pasientens blod til enhver tid. 

Et tynt plastrør som er lagt inn i en pulsåre (arterie). Denne benyttes til kontinuerlig blodtrykksmåling og til blodprøvetaking.

En plastslange som er lagt inn i urinblæra via urinrøret. Urinen renner da ut i en pose.

En tynn plastslange som er lagt inn gjennom nesa og ned i magesekken for å gi pasienten næring.

En spesiell plastslange som er lagt inn i en pulsåre (arterie) i lysken. Denne kan gi oss utvidede målinger av hjertefunksjonen og blodårene.

Norsk intensivregister (NIR)

Vi sender avidentifiser kjerneedata, eksempelvis om liggetid og overlevelse, om alle pasienter som har vært innlagt i avdelingen til Norsk intensivregister.

 Dersom du ønsker å reservere deg fra at opplysningene lagres i NIR kan du når som helst gjøre dette. For å reservere deg må du eller dine pårørende ta kontakt med avdelingen eller Norsk intensivregister.

Se kontaktinformasjon og mer info om NIR (helse-bergen.no)

Dødsfall

De fleste pasienter som bli innlagt på MO blir bedre og blir skrevet ut fra MO til sengepost når de er stabile.

Dersom pasientens liv likevel ikke kan reddes vil vi i seksjonen legge til rette for en verdig avslutning for pasienten og pårørende. Det å miste en av sine nærmeste oppleves som tungt og vanskelig. Vi vil være tilstede for pårørende og gi den beste støtte i en tung og vanskelig situasjon. Det er viktig at pårørende opplever å få den tiden de trenger.

Om ønskelig kan vi kontakte prest eller personer fra andre trosretninger. Se mer informasjon fra prest- og samtaletjenesten under.

Hva skjer etter dødsfall?
Kapellet på Nordbyhagen
Sist oppdatert 11.04.2025