Behandling
Bekkenbunnstrening
Bekkenbunnstrening er effektiv forebygging/behandling av urinlekkasje hos voksne kvinner. Bekkenbunnstrening har også effekt ved symptom på ufrivillig lekkasje av luft/avføring, prolaps av bekkenorgan og ved smerter.
Svangerskap og barseltid
Du bør trene bekkenbunnsmusklene mens du er gravid, selv om du ikke er plaget med urinlekkasje. Det er vist at intensiv styrketrening av bekkenbunnssmusklene effektivt forebygger/behandler urinlekkasje både under og etter svangerskapet. Det ser dessuten ut til at trent bekkenbunnsmuskulatur er en fordel under selve fødselen, samt at kvinner lettere finner igjen musklene etter fødselen. Du kan følge treningsprogrammet som er forklart her, både mens du er gravid og etter fødselen.
Før
Bekkenbunnstrening krever ingen forberedelser.
Treningsprogram
- Prøv å få kontakt med bekkenbunnsmusklene. Dette kan ta kortere eller lengre tid. Musklene er lokalisert rundt urinrøret/skjeden/endetarmen, innvendig i bekkenet. Trekk sammen rundt åpningen, forsøk å løfte opp og inn i kroppen, og slipp ut igjen uten å trykke aktivt nedover.
- Sjekk om du får tak i riktige muskler. Hold en hånd under skjeden/endetarmen utenpå trusen og tenk at du løfter opp og vekk fra hånden. Prøv å stoppe dryppingen på slutten av vannlatingen. NB! Ikke gjør dette som regelmessig trening.
- Velg en utgangsstilling. Det er individuelt hva som passer best.
- De vanligste feilene når man trener: bruk av sete, lår eller magemuskler (tipping av bekkenet) i stedet for bekkenbunnsmusklene; kraftig innpust eller overdreven hold av pusten i stedet for sammentrekning av bekkenbunnsmusklene; trykking nedover i stedet for å løfte opp og inn (noe som kan forverre eventuelle symptomer på lekkasje).
- Konsentrer deg. Ikke forsøk å trene samtidig som du gjør andre ting, da yter du ikke maksimalt. Det er også raskere å trene feil, og treningen blir ikke så effektiv. Gjør flere lette sammentrekninger etter hverandre.
- Treningens dosering: Klarer du 8–12 repetisjoner x3 runder daglig, så er det bra! De tre rundene kan du gjøre på ett tidspunkt på dagen med bare en liten pause mellom hver runde, eller du kan fordele de tre rundene utover dagen slik det passer deg.
- Intensiv bekkenbunnstrening: Når du begynner å få kontakt med bekkenbunnsmusklene, kan du intensivere treningen. Trekk sammen så hardt du kan, og forsøk å holde hver sammentrekning lenger og lenger. NB! Dersom du kjenner et inntrekk av den tverrgående magemuskelen (helt nederst i magen), så er det ok. Det kommer av et naturlig samspill med bekkenbunnsmusklene. Når du klarer å holde hver muskelsammentrekning i 6–8 sekunder, kan du legge til 3–4 raske sammentrekninger videre innover på slutten av holdeperioden.
- Oppsummering av intensivt treningsprogram: for hver repetisjon: trekk sammen bekkenbunnsmusklene, hold 6–8 sekunder, gjør 3–4 raske løft, slip ut igjen og ta 3–4 sekunders pause. Daglig treningsdose: 8–12 repetisjoner x3 runder.
- Treningseffekt? Du bør prøve intensiv bekkenbunnstrening i minst 6 måneder. Er du symptomfri, kan du gå over til vedlikeholdstrening. Dersom du ikke er symptomfri, men stadig opplever bedring, bør du fortsette med intensiv trening helt til du er fornøyd, og deretter gå over til vedlikeholdstrening. Dersom du ikke opplever symptombedring, finnes det andre tiltak du kan prøve – kontakt primærlegen din.
- Vedlikeholdstrening: Det er individuelt hvor mye som skal til for å vedlikeholde muskelstyrke og forebygge lekkasje. Det er anbefalt å gjøre 8–12 sammentrekninger så hardt som mulig 1–2 ganger per uke. Husk at trening er ferskvare – du mister treningseffekten du har bygd opp, dersom du tar lengre pauser fra treningen.
Oppfølging hos fysioterapeut
Dersom du har symptom på urinlekkasje, ufrivillig lekkasje av luft/avføring, prolaps av bekkenorgan, smerter, eller dersom du er usikker på om du trener rett / har kontakt med bekkenbunnsmusklene, kan du be legen din om en rekvisisjon til fysioterapeut. En oversikt over fysioterapeutene som jobbar med kvinnehelse finner du på www.fysio.no. Klikk deg inn på «faggrupper» og deretter «faggruppe i kvinnehelse».
Kontakt
Kurs
- Avføringslekkasje, e-læringskurs for pasienterE-læringskurset vil gi deg svar på mange av spørsmålene du har om avføringslekkasje. Du vil også stille bedre forberedt før en samtale med lege eller spesialist.Avføringslekkasje, e-læringskurs for pasienterAlltid tilgjengelig