Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Behandling, Rektusdiastase

Delte magemuskler - operasjon

Delte magemuskler kan oppstå i forbindelse med graviditet og fødsel, stor vektøkning og i noen tilfeller ved trening med tunge vekter. Trykket i buken kan føre til at magen strekkes ut både i lengden og bredden og skaper et mellomrom mellom de loddrette magemusklene.

Symptomer

Delte magemuskler kan hos noen føre til smerter og ubehag i rygg, mage og bekken. Det kan oppstå en utposning på magen, som ikke forsvinner med slanking eller trening.

Henvisning og vurdering

For å få behandling i spesialisthelsetjenesten trenger du henvisning. Fastlegen er den som oftest henviser. I noen tilfeller kan annet helsepersonell henvise deg, for eksempel til billedundersøkelser (MR, CT eller røntgen). Når vi har mottatt henvisningen, vil du få svar på om du har rett til behandling i spesialisthelsetjenesten. 

Les mer på helsenorge.no 

  • Rektusdiastase > 7 cm
  • Bildediagnostisk verifisert med ultralyd alternativt CT. 
  • BMI < 27.
  • Nikotinfri.

Før

Blodfortynnende

Dersom du bruker blodfortynnende medikamenter er det viktig at vi vurderer behovet for å justere eller endre bruken av disse medikamentene i god tid før inngrepet. Har du ikke fått beskjed om dette ved innkalling til operasjon ber vi deg ta kontakt med oss.

Ta med medisinliste

Bruker du andre faste legemidler må du huske å ta med en liste over disse når du kommer til undersøkelse før operasjon. Denne må inneholde legemiddelnavn, styrke og dose. Husk å oppgi eventuell bruk av p-piller og ikke-registrerte preparater (naturlegemidler). Noen legemidler kan øke risikoen for komplikasjoner og må derfor unngås i tiden før operasjon.

Røyk og nikotin

Røyk, snus og andre nikotinpreparater kan ikke inntas før og etter operasjonen. Du må være nikotinfri minst seks uker før og seks uker etter operasjonen.

Kompresjonstøy

Før operasjonen får du beskjed om hva slags kompresjonstøy som er anbefalt, og om du må kjøpe dette på forhånd. Du betaler selv for kompresjonstøyet. Kompresjonstøyet skal du bruke i 3 uker dag og natt, deretter i 3 uker kun på dagtid.

Dusj

Vi anbefaler at du dusjer og vasker deg med uparfymert såpe morgenen før inngrepet. Ikke bruk bodylotion eller andre kremer. Ikke bruk neglelakk og ta av alle piercinger før du møter på sykehuset.

Faste

Før operasjonen må du faste. Det betyr at du ikke kan spise, drikke, eller tygge tyggegummi/drops. Magesekken må være tom for at ikke mat eller væske skal komme over i lungene under narkosen. Det er viktig at du følger instruksjonene om hvordan du skal komme godt forberedt til sykehuset. Dersom du ikke følger regler om faste kan du risikere at vi må utsette operasjonen.

Du skal ikke spise fast føde eller drikke melk i 6 timer før operasjonen. Du kan gjerne drikke klare væsker (vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te, kaffe uten melk/fløte) inntil 2 timer før planlagt operasjon. Unngå tyggegummi og sukkertøy i 2 timer før operasjonen. Inntil 1 time før operasjonen kan du svelge medisiner med et glass vann (maks 150 ml). Ved spesielle inngrep kan det være andre rutiner som gjelder. Dette blir du orientert om på sykehuset før operasjonen.

 

Under

Før operasjonen skal du møte kirurgen som skal operere deg. Kirurgen tegner på deg for å markere snitt og tar bilder.

Under operasjonen legger vi et snitt i nedre delen av buken og rundt navlen. Overskuddshud fjernes og magemusklene sys sammen, som regel både over og under navlen.

Etter

Etter operasjonen skal du observeres på oppvåkningsavdelingen. Du får smertestillende etter behov og får på deg medbrakt kompresjonstøy. Vi vil hjelpe deg med å komme i gang med fysisk aktivitet. Du skal sitte lett framoverbøyd i hoften for å unngå strekk i såret. 

Normalt kan du reise hjem samme dag eller dagen etter at du er operert. Vi fjerner drenet dersom mengden væske tilsier at det klart. I noen tilfeller blir drenet fjernet hos fastlegen etter inngrepet (senest en uke).

Planlegg hjemreise

Du skal ikke kjøre bil selv etter en operasjon i narkose. Derfor må du avtale med noen som kan hente deg. Du må sørge for at du har tilsyn første kvelden og natten etter operasjon og narkose, derfor må du avtale med familie eller venner om å være sammen med deg.

Hygiene

Etter 3-4 dager kan du få vann på såret. Fjern ytre bandasje og la tapen sitte på. Bruk bare mild såpe og unngå såpe rett på operasjonssåret. Tapen må lufttørke godt før du tar på ny bandasje og kompresjonstøy.

Sting

De fleste stingene er forsvinner av seg selv. Eventuelle rester av tråder kan klippes bort ved neste besøk på poliklinikken. Skulle noen sting gi plager, kan du ta kontakt med poliklinikken på dagtid.

Sluttresultat

Sluttresultatet kan ikke bedømmes før det har gått minimum seks måneder etter operasjonen. Nedsatt eller endret følelse i huden kan forekomme.

Arr

Der du er skåret i huden (der det blir arr), setter vi på teip. Teipen gjør at såret gror bedre og du får finere arr. Når alle sår har grodd er det lurt å smøre arrene med fuktighetskrem slik at huden holdes myk. Sår som gror normalt får en tynn kant med rødhet og kløe. Det er ikke uvanlig med ujevn arrdannelse, som små «klumper» i såret. Du skal bruke sårtape på arret i 3-6 måneder etter operasjonen.

Det er vanskelig å forutsi om du får pene arr eller ikke. Sørg for å ikke utsette arr for sol, bruk gjerne beskyttelsestape eller kraftig solkrem til arrene ikke er røde lenger.

Sykemelding

Vanligvis skriver vi sykemelding for fire – seks uker. Kontakt fastlegen din ved behov for forlengelse. I sykemeldingsperioden bør du gå korte turer og øke den fysiske aktiviteten gradvis. Unngå tunge løft i starten og øk heller gradvis etter hvert. Du skal ikke svømme eller trene hardt de første ukene. Lytt til kroppen din.

Vær oppmerksom

Ved enhver type kirurgi vil det alltid være en viss risiko for komplikasjoner. Det gjelder først og fremst blødning og infeksjon.

Potensielle komplikasjoner

  • narkoseproblemer
  • blødning, sårinfeksjon, sårruptur og forlenget tilhelingsprosess
  • brede arr
  • asymmetri
  • ufullstendig korreksjon
  • tilbakekomst av hudfold
  • væskeansamling

Kontakt avdelingen om du opplever: ​

  • Tung pust
  • Blødning i såret
  • Væsking fra såret
  • Økende hevelse, rødhet eller smerte fra såret
  • Økende hevelse i ett eller begge beina
  • Sykdomsfølelse/nedsatt allmenntilstand
  • Svimmelhet eller besvimelse
  • ​Feber

​Blir du akutt syk, ring 113.

Kontakt

Hovedbygg Plastikkirurgisk poliklinikk

Kontakt Plastikkirurgisk poliklinikk

Oppmøtested

Behandlingsbygg 1, 1. etasje (S101).

Inngang 1.

Oversiktskart Nordbyhagen (PDF)

Oversiktsbilde av Ahus Nordbyhagen

Hovedbygg

Sykehusveien 25

1478 Lørenskog

Transport

Vi har parkering mot avgift for pasienter, pårørende og besøkende i 1. etasje av parkeringshuset, som ligger cirka fem minutters gange fra hovedinngangen. Gangveien fra parkeringshuset til sykehuset er skiltet. Det er også nærparkering på plassen foran hovedinngangen og Nye nord-bygget.

Mer om parkering

Buss

Bussen stopper like ved hovedbygget. Linje 100, 110, 300, 310 og 385 går til og fra Oslo og Lillestrøm.

Se rutetider på ruter.no eller telefon 22 05 70 70.

Taxi

Pasientreiser er reiser til og fra offentlig godkjent behandling. Er det helsemessige årsaker til at du trenger tilrettelagt transport, må dette bestilles av din behandler.

Hvis det ikke finnes rutegående transport på strekningen du skal reise, kan du ta kontakt med ditt lokale pasientreisekontor på telefon 915 05 515.

Pasientreiser dekker ikke transport for blodgivning.

Nylig gjennomførte Pasientreise- og syketransportavdelingen ved Oslo Universitetssykehus anbudskonkurranse for pasientreiser i kommunene Eidskog, Grue, Kongsvinger, Nord-Odal og Sør-Odal.  

I konkurransen kom det inn ett tilbud, inngitt av dagens leverandør Taxi 03650. Tilbudet lå vesentlig høyere enn angitt maksimalpris i anbudet, og også høyt over prisene i privatmarkedet.  

Tilbudet ble derfor rettmessig avvist og det ble avholdt et forhandlingsmøte uten at dette førte til en løsning.  

Dette medfører at vi ikke har en avtaleleverandør for pasienttransport i kommunene Sør-Odal, Nord-Odal, Kongsvinger, Grue og Eidskog fra 1. mars 2024.

Hva innebærer dette?

Dette innebærer at pasienter som kan, selv må besørge sin transport til og fra behandling ved å reise kollektivt eller bruke egen bil, for så å kreve refusjon ved å sende inn reiseregningsskjema. 

Dersom pasienten ikke kan bruke kollektivtransport, kjøre selv eller bli kjørt av pårørende, dekkes også utgifter til drosje. Refusjon for drosje kreves på samme måte som nevnt over.

Når det gjelder de mest sårbare pasientene som av helsemessige årsaker ikke selv kan forestå sin reise, jobber Oslo universitetssykehus med å få på plass et tilbud til disse.  

pasientreiser.no

Praktisk informasjon

Glassgata deler hovedbygget i to, med behandlingsbyggene på høyre hånd og sengeområdene på venstre.

Her finnes en rekke servicetilbud som apotek, kiosk og frisør.

I Lyspunktet kafé kan du velge blant et godt utvalg av både varm og kald mat, salatbuffet, desserter og kaker. Kafeen er åpen for alle. Du kan også ta med din egen matpakke og hygge deg i vårt fine lokale. I kafeen kan du betale med kort, ko​ntant eller Vipps.

Mer informasjon og åpningstider​

Vi anbefaler deg om å ta med minst mulig verdisaker og personlige eiendeler. Du er selv ansvarlig for tingene dine, men sykehuset skal legge til rette for sikker oppbevaring av mindre verdisaker (lommebok, kontanter, smykker og nøkler), som er nødvendig for deg å ha med på sykehuset.

Noen avdelinger har låsbare skap hvor du kan oppbevare mindre verdisaker. Ved andre avdelinger kan du levere verdisaker ved innleggelse, disse vil oppbevares et trygt sted og utleveres ved utskrivning. Større ting og personlige eiendeler (mobil, bøker, klær) må du oppbevare på avdelingen eller levere til pårørende.

Dersom du savner en eiendel eller verdisak skal du ta kontakt med avdelingen du var innlagt på. Sykehuset tar som hovedregel kun ansvar for verdisaker som er innlevert.​

Sykehuset tilbyr gratis trådløst gjestenett. Bruk HSO Gjest.

​Midt i Glassgata ligger Narvesen som har bredt utvalg av lesestoff, mat og drikke.

Mer informasjon om åpningstider finner du på lenken under: narvesen.no/finn-butikk

Sykehuskirke og livssynsrom ligger på høyre side i Glassgata, etter B3. Sykehusprest og andre samtalepartnere fra ulike tros- og livssynssamfunn kan kontaktes på telefon 911 95 977.

Pasientvertene hjelper alle som har behov når de kommer inn hovedinngangen ved Ahus Nordbyhagen og Ahus Kongsvinger. De arbeider frivillig på sykehuset mellom kl. 09.00-14.00. De forklarer vei til bestemmelsessted eller følger pasienter og pårørende dit de skal. De kan også hjelpe til med rullestol ved behov.

Frisøren finner du på høyre hånd midt i Glassgata mellom behandlingsbygg 2 og behandlingsbygg 3. I tillegg til vanlige frisøroppgaver tilbyr frisøren parykktilpasning.

Åpningstider:
Mandag - fredag kl. 09.00-18.00
Fredag kl. 10.00-16.00

Telefon:
67 90 23 33

Helsetorget ligger sentralt i Glassgata. Her finner du informasjon rettet mot pasienter og pårørende, og gratis tilgang til PC-er. Hele sykehuset har gratis trådløst gjestenett.

Pasienter og pårørende skal få informasjon, utvidet innsikt i egen situasjon og tilegne seg kunnskaper for å bedre mestre sin livssituasjon gjennom kurs.

Skal du delta på kurs finner du mer informasjon om påmelding, oppmøte og kontaktinformasjon på siden under, eller i brevet du har fått av avdelingen. 

Pasient- og pårørendeopplæring (PPO)

Ved Ahus Nordbyhagen har vi en betjent ventesone hvor pasienter og pårørende kan vente på transport og få hjelp ved spørsmål om reise.

Åpningstid:
Hverdager kl. 11-15
Telefon: 67 96 81 20

Du finner oss ved å gå inn hovedinngangen og nedover Glassgata, hvor Ventesonen ligger på høyre hånd før du kommer til apoteket.


Hovedbygget på Nordbyhagen i Lørenskog ligger 15 km øst for Oslo og 40 km sør for Gardermoen. I tillegg har Akershus universitetssykehus virksomhet i Nordre Follo, Kongsvinger og ved ulike behandlingssteder for psykisk helsevern og rusbehandling.

Se kart over Nordbyhagen

Som helsepersonell er vi bundet av taushetsplikt. Det innebærer at vi ikke kan besvare alle spørsmål over telefonen selv til nærmeste pårørende. Du kan eventuelt ringe pasienten direkte.

På apoteket får du kjøpt det du trenger under og etter sykehusoppholdet. Anbefalte produkter fra sykehusets helsepersonell gjenspeiler derfor vårt vareutvalg.

Hos oss møter du autorisert helsepersonell med spesialkompetanse om medisiner. Vi kan også gi råd og veiledning om din medisinbruk.

Du finner oss ved å gå inn hovedinngangen og nedover Glassgata. Apoteket ligger på høyre hånd før du kommer til kiosken.

Åpningstider og kontaktfinformasjon (sykehusapotekene.no)

Vis hensyn til andre pasienter og ansattes arbeid hvis du ønsker å ta bilder, filmer eller gjør lydopptak når du er ved et av våre behandlingsteder. Det er ikke lov å offentliggjøre bilder av medpasienter og ansatte uten at de beviselig har gitt tillatelse til det. 

Unngå å forstyrre ansatte i deres krevende og viktige arbeid. Respekter ansatte som ikke ønsker å bli tatt bilde av.

Det er ikke ulovlig å gjøre opptak til privat bruk av samtaler du selv deltar i. Ønsker du å ta opp timen din er det ønskelig at du gir behandleren beskjed om det.

Les mer på temasiden foto, film- og lydopptak på Ahus

Ved behov for tolk må avdelingen kontaktes på forhånd. Tolk er gratis.

Skal du ta blodprøve før undersøkelse eller behandling, gjøres det midt i Glassgata, skiltet "Prøvetaking".

Les mer om blodprøvetaking

Møtepunktet tilbyr samtale for pasienter og pårørende som ønsker det. Det bemannes av representanter fra pasientorganisasjoner. Du finner det i Helsetorget.

​Ahus er en undervisningsinstitusjon der du kan møte studenter. Du kan reservere deg mot at studenter er til stede eller medvirker i behandlingen.

De ansatte som til enhver tid er på jobb ønsker å legge til rette for pasientene, men det vil ikke være mulig å reservere seg mot behandling fra lege, sykepleier eller annen helsearbeider bestemt av kjønn.

​Gjennom hele hovedbygget går Glassgata. På høyre hånd finner du behandlingsbyggene. Inngangene kalles B1,B2,B3 og B4. På venstre hånd er sengebyggene. Inngangene kalles S1,S2,S3 og S4. I enden av Glassgata ligger Barne- og ungdomsklinikken (BUK).

​​Som pasient har du rettigheter knyttet til personvern når det gjelder sykehusets lagring og bruk av helseopplysninger.

Les mer om personvern

Sykehusprestene tilkalles via de ansatte på avdelingen hvor pasienten er innlagt. For mange mennesker er religiøs tro og praksis en trygghetsfaktor og kilde til livskraft. På Akershus universitetssykehus respekteres alle religioner og livssyn.

Prestetjenesten skal være med å legge til rette for religionsutøvelse på sykehuset og kan formidle kontakt med andre tros- og livssynssamfunn.

Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven, som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgstjenester.

Les mer

​Vis hensyn. Unngå bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr som kan forstyrre andre.  

Av hensyn til alle de som får overfølsomhetsreaksjoner av sterke dufter ber vi besøkende og pasienter unngå å bruke parfyme ved våre sykehus og behandlingssteder.​