HELSENORGE
Gastromedisinsk poliklinikk, Nordbyhagen

Enteroskopi - nedre ballong

Nedre ballong-enteroskopi er en undersøkelse av tykk- og tynntarmen. Dette gjøres ved hjelp av et endoskop. Et endoskop er et fingertykt, langt bøyelig instrument med et kamera på tuppen som overfører bilder til en skjerm. Endoskopet føres inn via endetarmsåpningen, gjennom tykktarmen og videre opp i tynntarmen. Ved hjelp av en eller to ballonger utenpå endoskopet, kan vi manøvrere oss gjennom store deler av tynntarmen.

Innledning

Formålet med undersøkelsen er å avklare og eventuelt behandle sykdommer i tynntarmen. Eksempler på dette kan være sår, betennelse eller polypper. Det kan også tas prøver fra slimhinnen (biopsi), og enkelte tilstander som for eksempel blødninger eller polypper kan vi behandle under undersøkelsen.

Henvisning og vurdering

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

Innen undersøkelsen skal tykktarmen være fullstendig ren, det vil si at utfloden fra endetarmen skal være klar. Tarmen tømmes med bruk av Picoprep eller Citrafleet, som du kjøper på apoteket. Følg denne bruksanvisningen, ikke pakningsvedlegget fra apoteket.

En godt tømt tarm fører til kortere undersøkelsestid og mindre ubehag for deg.

Les mer om Tarmtømming

Tarmtømming

Noen undersøkelser krever at tarmen din er tømt. Tarminnhold kan gjøre at vi ikke ser de organer eller strukturer vi ønsker å se, eller at bildefunn kan bli mistolket. Det er først og fremst undersøkelse av tykktarmen som krever denne forberedelsen, men også undersøkelse av nyrer og urinveier kan kreve tømming av tarmen.

Det er helt avgjørende for kvaliteten på undersøkelsen at tarmen er fullstendig tømt. Les derfor instruksjonene nøye i god tid før undersøkelsen. En godt tømt tarm innebærer ofte mindre ubehag og raskere undersøkelse. Selv om risikoen for komplikasjoner er svært lav i utgangpunktet, vil også denne bli redusert med en godt tømt tarm. Er tarmen for dårlig tømt, kan det bli nødvendig å gjenta undersøkelsen, og du må da tømme deg på nytt. Ingen tarmer er like så dersom du underveis synes tømmingen går sakte, kan du gjerne drikke ekstra klare væsker utenom selve tømmingsregimet.

  1. Før

    Du skal ikke spise de to siste timene før du begynner å drikke tømmingsmiddelet. Ellers kreves ingen andre forberedelser.

  2. Under

    Det er flere metoder for tømming av tarmen, men det vanligste (og enkleste) er bruk av tarmtømmingsmiddel i pulverform. Eksempler på slikt pulver er Laxabon og Endofalk.

    For tømming av tarmen til radiologisk undersøkelse er det nok med en 2 liters blanding, mens tømming til for eksempel coloskopi (der vi ser inn i tamen med et skop/kamera) krever en 4 liters blanding.

    Det er anbefalt at tømmingen starter kvelden før undersøkelsesdagen, og du drikker ca. 2.5 dl (raskt inntak) hvert 10. minutt til hele mengden er inntatt. Preparatet begynner vanligvis å virke ca. 1 time etter at du har startet å drikke.

    For enkelte kan det kjennes strevsomt å drikke 2 liter væske, men det er viktig at du prøver å gjennomføre så godt som mulig.

  3. Etter

    Det kreves ingen oppfølging etter behandlingen.

Gå til Tarmtømming

Unngå hele korn

Små frø som passerer hele til tykktarmen vil kunne tette kanaler i undersøkelses-instrumentet.

Fem dager før undersøkelsen skal du derfor unngå alle hele korn, for eksempel linfrø, solsikkekjerner og sesamfrø. Vær oppmerksom på brød eller frokostblandinger som inneholder dette. Du kan gjerne spise rotgrønnsaker (f.eks. potet, gulrot, kålrot) og pasta, kjøtt og fisk. Dersom du har tendens til forstoppelse er det en fordel om du spiser kun flytende kost (supper og liknende) i to dager før undersøkelsen.

Blodfortynnende medisiner

Bruker du blodfortynnende medisiner er det risiko for at det kan oppstå større blødninger enn normalt. Derfor er det ønskelig at du midlertidig slutter med blodfortynnende medisiner. Klikk på lenken under for å se hvilke blodfortynnende medisiner du må slutte med, og hvor lang tid før undersøkelsen du må gjøre dette.

Les mer om Blodfortynnende medisiner - endoskopisk undersøkelse

Blodfortynnende medisiner - endoskopisk undersøkelse

Endoskopi er fellesbetegnelse på undersøkelser hvor man bruker et instrument med lys og kamera i tuppen (endoskop), for å undersøke kroppens hulrom. Endoskopiske undersøkelser kan medføre blødning. Hvis du bruker blodfortynnende medisiner (antikoagulasjon eller platehemming) er det risiko for at det kan oppstå større blødninger enn normalt. Med noen få unntak, er det ønskelig at du midlertidig slutter med blodfortynnende medisiner før undersøkelsen.

  1. Før

    Bruker du blodfortynnende medisiner må du stoppe midlertidig å ta noen av disse medisinene for å redusere risikoen for blødning i forbindelse med undersøkelsen, se tabell nedenfor.

    Viktig!
    • Hvis du har mekanisk hjerteklaff skal du ikke slutte med medisiner.
    • Hvis du har hatt blodpropp siste tre måneder, hatt hjerteinfarkt eller fått koronarstent siste 12 måneder, skal du ikke slutte med medisiner.
    Stoppe midlertidig blodfortynnende medisiner
    Blodfortynnende medisiner, salgsnavnVirkestoff i medisinenHva skal du gjøre før undersøkelsen
    Albyl-E, Asasantin Retard, Persantin, Aponova, Disprasorinacetylsalisylsyre, dipyridamolBruke som vanlig
    Plavix, Clopidogrel, Ticlid, Brilique, Efient, Prasugrel Krkaclopidogrel, prasugrel, ticagrelor, tiklopidinTa siste dose 6 dager før undersøkelsen
    Pradaxa, Xarelto, Lixiana, Eliquis, Novastandabigatran, rivaroxaban, apixaban, edoxaban, argatrobanTa siste dose 48 timer før undersøkelsen
    Marevan, Warfarin OrionwarfarinTa siste dose 3 dager før undersøkelsen. OBS møt opp 1 time før undersøkelsen for blodprøve (INR)
    Fragmin, Klexane, Heparinheparin, dalteparin, enoksaparinTa siste dose kvelden før undersøkelsen
    Andre viktige medisiner Ta som vanlig
    Viktig!

    Hvis du har mekanisk hjerteklaff skal du ikke slutte med medisiner.

    Hvis du har hatt blodpropp siste tre måneder, hatt hjerteinfarkt eller fått koronarstent siste 12 måneder, skal du ikke slutte med medisiner.

  2. Under

  3. Etter

    Ta med deg dine faste medisiner til sykehuset slik at du eventuelt kan ta disse med en gang undersøkelsen er ferdig.

Gå til Blodfortynnende medisiner - endoskopisk undersøkelse

Andre viktige medisiner kan tas om morgenen som vanlig. Hvis du bruker faste medisiner, ta med en oppdatert medisinliste til undersøkelsen.

Under

Under selve undersøkelsen får du en spesialbukse på deg og du ligger på en undersøkelsesbenk. Det vil være behov for at du snur og vender på deg i løpet av undersøkelsen. En sykepleier kan av og til støtte med hånden på utsiden av magen for at endoskopet skal komme lettere fram og for å redusere ubehag for deg. Det brukes ofte røntgengjennomlysning for å veilede oss gjennom tynntarmen.

Undersøkelsen varer fra en til tre timer.

Etter

Vanligvis må du være en til to timer på sykehuset til observasjon etter avsluttet undersøkelse.

OBS! Har du fått beroligende medisin kan du ikke selv kjøre bil før dagen etterpå.

Etter undersøkelsen kan du føle deg litt oppblåst og ha noe mageknip.

Hvis du får sterke magesmerter eller annet ubehag etter at du har kommet hjem, må du kontakte sykehuset.

Resultat av undersøkelsen 

Vanligvis får du vite resultatet av undersøkelsen med en gang. Resultatet og eventuelle prøvesvar vil også bli sendt til legen som har henvist deg.

Det tar cirka tre til fire uker å få svar på eventuelle prøver som er tatt.

Vær oppmerksom

Komplikasjoner er sjeldne. I helt spesielle tilfeller kan det oppstå blødning eller hull på tarmen. Operasjon kan da bli nødvendig.

Ved mistanke om komplikasjoner er det aktuelt med videre observasjon og eventuelt innleggelse på sykehuset.
 

Kontaktinformasjon

Fant du det du lette etter?