Behandling
Tarmtømming
Noen undersøkelser krever at tarmen din er tømt. Tarminnhold kan gjøre at vi ikke ser de organer eller strukturer vi ønsker å se, eller at bildefunn kan bli mistolket. Det er først og fremst undersøkelse av tykktarmen som krever denne forberedelsen, men også undersøkelse av nyrer og urinveier kan kreve tømming av tarmen.
Det er helt avgjørende for kvaliteten på undersøkelsen at tarmen er fullstendig tømt. Les derfor instruksjonene nøye i god tid før undersøkelsen. En godt tømt tarm innebærer ofte mindre ubehag og raskere undersøkelse. Selv om risikoen for komplikasjoner er svært lav i utgangpunktet, vil også denne bli redusert med en godt tømt tarm.
Er tarmen for dårlig tømt, kan det bli nødvendig å gjenta undersøkelsen, og du må da tømme deg på nytt. Ingen tarmer er like så dersom du underveis synes tømmingen går sakte, kan du gjerne drikke ekstra klare væsker utenom selve tømmingsregimet.
Før
Du skal ikke spise de to siste timene før du begynner å drikke tømmingsmiddelet. Ellers kreves ingen andre forberedelser.
Under
Det er flere metoder for tømming av tarmen, men det vanligste (og enkleste) er bruk av tarmtømmingsmiddel i pulverform. Eksempler på slikt pulver er Laxabon og Endofalk.
For tømming av tarmen til radiologisk undersøkelse er det nok med en 2 liters blanding, mens tømming til for eksempel coloskopi (der vi ser inn i tamen med et skop/kamera) krever en 4 liters blanding.
Det er anbefalt at tømmingen starter kvelden før undersøkelsesdagen, og du drikker cirka 2,5 dl (raskt inntak) hvert 10. minutt til hele mengden er inntatt. Preparatet begynner vanligvis å virke cirka 1 time etter at du har startet å drikke.
For enkelte kan det kjennes strevsomt å drikke 2 liter væske, men det er viktig at du prøver å gjennomføre så godt som mulig.
Etter
Det kreves ingen oppfølging etter behandlingen.
Kontakt
Hovedbygg
Gastromedisinsk avdeling
Hovedbygg
Sykehusveien 25
1478 Lørenskog