Undersøkelse

Epilepsi - langtidsmonitorering med EEG og video

Langtidsmonitorering er en EEG-registrering over flere døgn. EEG-undersøkelse er måling av hjernens elektriske aktivitet. Med EEG-apparater registrerer vi den elektriske aktiviteten ved å feste små, runde elektroder til hodebunnen med en fast og seig salve (elektrodepasta). Fra elektrodene går det ledninger til måleutstyret. Målingene (registreringene) ser vi på dataskjermen som EEG-kurver. Hjerneaktiviteten blir kontinuerlig overvåket og du vil samtidig bli filmet med videokamera som er i rommet. Formålet med undersøkelsen er å finne ut hvilken type anfall du har og hyppighet av anfall.

Hvorfor gjennomføres undersøkelsen?

En EEG-undersøkelse er en enkel og ufarlig måte å måle hjernens funksjon på. Ved forskjellige sykdommer i hjernen blir den normale hjernerytmen forstyrret, og dette kan vi lese av på EEG-kurven. Forandringene kan som regel ikke si noe om hva slags sykdom det er, bare at hjernens normale aktivitet er forstyrret. Enkelte ganger kan vi si hvor i hjernen sykdommen sitter. EEG-måling er særlig nyttig for å kunne stille diagnosen epilepsi, men også ved en del andre funksjonsforstyrrelser i hjernen.

Før

Før EEG-undersøkelsen må håret må være nyvasket, tørt og uten hårprodukter som olje, hårspray eller hårvoks. Dette sikrer godt feste av elektrodene mot hodeskallen. Skittent hår og styling-produkter reduserer kvaliteten av signalene og dermed undersøkelsen. Møt derfor opp med nyvasket hår uten styling-produkter.

Ved langtidsregistreringer bør du ha på skjorte/jakke med knapper eller glidelås. Det er fordi klær ikke kan trekkes over hodet under undersøkelsen. Du kan bruke dine faste medisiner, også epilepsimedisiner, som vanlig. Det er ikke nødvendig å faste før undersøkelsen. Ta med oppdatert medikamentliste og medisiner for hele oppholdet.

Under

Du blir innlagt på S203 (generell nevrologisk sengepost). 

Barn under 16 år skal ha med seg en ledsager, som kan være sammen med dem hele tiden og overnatte på samme rom. Ledsager får også mat.

EEG-tekniker eller sykepleier vil starte påmontering av elektroder. Du får informasjon om undersøkelsen mens dette foregår, og du kan stille spørsmål hvis du lurer på noe.

Elektronene er koblet til en elektrodeboks, og denne må følge deg under hele oppholdet.

Personalet følger opptaket av EEG og video-opptak av undersøkelsen på skjerm i et tilstøtende rom. Du blir video-overvåket hele tiden, unntatt når du er på toalettet Kameraene er utstyrt med infrarødt lys og kan filme også i totalt mørke. Ta derfor hensyn til dette når du skal velge hvilke klær du har på deg. Opptaket vil bli arkivert for senere å bli analysert sammen med EEG. På rommet er det også mikrofon og høyttaler. Det blir tatt opp lyd og vi kan snakke inn i rommet. Dette gjør at vi også kan høre hva som blir sagt og eventuelt andre lyder under registreringen.

Etter at du er blitt koblet til og registreringen er startet, skal du ikke kobles fra før undersøkelsen er ferdig. Det vil si at du ikke kan forlate rommet, kun når du skal på toalettet. Under registreringen er det ikke mulig å dusje, da utstyret ikke tåler vann.

Merk deg hvor kameraet er plassert, slik at du til enhver tid er innenfor kameraets rekkevidde. Det gjelder også under måltidene. Ledsager og eventuelle besøkende må ikke å stå i veien for kameraet.

Når du merker anfall, vil vi at du trykker på en knapp vi viser deg og at du straks forteller hva du merker. Dette ønsker vi at du gjør straks du merker et anfall komme. Etter kort tid vil sykepleier komme inn til deg eller snakke til deg via høyttaler. Har du anfall på natt, er det mulig vi forsøker å filme anfallene uten dyne.

Det er ingen fast legevisitt, men ved behov blir du fulgt opp av legen din fra sengeposten. Undersøkelsen blir vurdert av våre nevrofysiologer, og du vil senere få svaret av legen din på sengeposten. Du vil hele tiden kunne snakke og spørre personalet om undersøkelsen.

Det kan hende vi forsøker å gjøre forskjellige ting for å få fram anfall under registreringen. Dette planlegger vi sammen med deg og ansvarlig lege. Tiltak kan blant annet være å trappe ned epilepsimedisin for å øke sjansen for å observere anfall, som er hensikten med undersøkelsen.

EEG-undersøkelse gjør ikke vondt. Du trenger ikke bedøvelse. Undersøkelsen krever at du klarer å sitte i ro i 20 til 30 minutter mens elektrodene festes.
 
Urolige pasienter kan få se mobiltelefon, nettbrett eller lytte til musikk. Barn kan leke litt med leker på et bord foran seg.
 
Undersøkelsen medfører ingen spesielle ubehag eller bivirkninger i ettertid. Noen svært få reagerer på pastaen vi bruker for å feste elektrodene. Gi beskjed til personalet om du merker kløe eller rødhet. 
 

Ta med deg eget tidsfordriv. Det er også mulig å låne romaskin for fysisk aktivitet.
For barn har vi noen leker, men ta gjerne med egne leker som barnet liker.
 
Det er lov å bruke mobil og nettbrett eller PC så lenge det ikke forstyrrer registreringen eller andre pasienter.

Du må være forberedt på å dele rom med andre pasienter, og pasienter av motsatt kjønn. Dersom du har behov som tilsier at du må ha enerom, må legen som henviser deg gi beskjed om det.
 
Besøkstiden i avdelingen er fra kl. 18- 19.

 

 



Etter

Etter endt undersøkelse skal du vaske håret - først uten såpe, hvor du må gni bort pastaen som elektrodene var festet med. Når pastaen er vasket bort kan du vaske håret med sjampo.

Du skrives ut tidlig formiddag dagen etter. Dersom du går på epilepsimedisiner, skal det enkelte ganger tas medikamentfastende blodprøver før du reiser hjem. Dette vil du få nærmere beskjed om, og det vil være mulig å få på bedøvelseskrem på forhånd.

Resultatet av undersøkelsen blir ikke ferdig samme dag. Du vil bli skrevet ut og senere innkalt til oppsummering.

Bivirkninger:

Undersøkelsen er helt smertefri og uten noen form for medisinsk risiko.


 

Kontakt

Hovedbygg Nevrofysiologi

Kontakt Nevrofysiologi

Oppmøtested

Sengebygg 1, 1. etasje (S101).

Inngang 1.

Oversiktskart Nordbyhagen (PDF)

Oversiktsbilde av Ahus Nordbyhagen

Hovedbygg

Sykehusveien 25

1478 Lørenskog

Transport

Vi har parkering mot avgift for pasienter, pårørende og besøkende i 1. etasje av parkeringshuset, som ligger cirka fem minutters gange fra hovedinngangen. Gangveien fra parkeringshuset til sykehuset er skiltet. Det er også nærparkering på plassen foran hovedinngangen og Nye nord-bygget.

Mer om parkering

Buss

Bussen stopper like ved hovedbygget. Linje 100, 110, 300, 310 og 385 går til og fra Oslo og Lillestrøm.

Se rutetider på ruter.no eller telefon 22 05 70 70.

Taxi

Pasientreiser er reiser til og fra offentlig godkjent behandling. Er det helsemessige årsaker til at du trenger tilrettelagt transport, må det bestilles av din behandler.

Hvis det ikke finnes rutegående transport på strekningen du skal reise, kan du ta kontakt med ditt lokale pasientreisekontor på telefon 915 05 515.

Pasientreiser dekker ikke transport for blodgivning.

Det er per dags dato ikke en avtaleleverandør for pasienttransport i kommunene Sør-Odal, Nord-Odal, Kongsvinger, Grue og Eidskog.

Hva betyr dette for deg som er pasient?

Dette betyr at pasienter som kan, selv må sørge for transport til og fra behandling ved å reise kollektivt eller bruke egen bil, for så å kreve refusjon ved å sende inn reiseregningsskjema. 

Dersom du ikke kan bruke kollektivtransport, kjøre selv eller bli kjørt av pårørende, dekker Pasientreiser utgifter til drosje. Refusjon for drosje kreves også med reiseregningsskjema.

Du finner mer informasjon fra Pasientreiser om situasjonen og muligheter for transport, samt kontaktinformasjon til Pasientreiser for eventuelle spørsmål du har, på siden under. 

Informasjon for pasienter ved reiser fra Glåmdalsregionen (oslo-universitetssykehus.no)

pasientreiser.no

Praktisk informasjon

Vi anbefaler deg om å ta med minst mulig verdisaker og personlige eiendeler. Du er selv ansvarlig for tingene dine, men sykehuset skal legge til rette for sikker oppbevaring av mindre verdisaker (lommebok, kontanter, smykker og nøkler), som er nødvendig for deg å ha med på sykehuset.

Noen avdelinger har låsbare skap hvor du kan oppbevare mindre verdisaker. Ved andre avdelinger kan du levere verdisaker ved innleggelse, disse vil oppbevares et trygt sted og utleveres ved utskrivning. Større ting og personlige eiendeler (mobil, bøker, klær) må du oppbevare på avdelingen eller levere til pårørende.

Dersom du savner en eiendel eller verdisak skal du ta kontakt med avdelingen du var innlagt på. Sykehuset tar som hovedregel kun ansvar for verdisaker som er innlevert.​

Sykehuset tilbyr gratis trådløst gjestenett. Bruk HSO Gjest.

Som helsepersonell er vi bundet av taushetsplikt. Det innebærer at vi ikke kan besvare alle spørsmål over telefonen selv til nærmeste pårørende. Du kan eventuelt ringe pasienten direkte.

Vis hensyn til andre pasienter og ansattes arbeid hvis du ønsker å ta bilder, filmer eller gjør lydopptak når du er ved et av våre behandlingsteder. Det er ikke lov å offentliggjøre bilder av medpasienter og ansatte uten at de beviselig har gitt tillatelse til det. 

Unngå å forstyrre ansatte i deres krevende og viktige arbeid. Respekter ansatte som ikke ønsker å bli tatt bilde av.

Det er ikke ulovlig å gjøre opptak til privat bruk av samtaler du selv deltar i. Ønsker du å ta opp timen din er det ønskelig at du gir behandleren beskjed om det.

Les mer på temasiden foto, film- og lydopptak på Ahus

Ved behov for tolk må avdelingen kontaktes på forhånd. Tolk er gratis.

​Ahus er en undervisningsinstitusjon der du kan møte studenter. Du kan reservere deg mot at studenter er til stede eller medvirker i behandlingen.

De ansatte som til enhver tid er på jobb ønsker å legge til rette for pasientene, men det vil ikke være mulig å reservere seg mot behandling fra lege, sykepleier eller annen helsearbeider bestemt av kjønn.

​​Som pasient har du rettigheter knyttet til personvern når det gjelder sykehusets lagring og bruk av helseopplysninger.

Les mer om personvern

Sykehusprestene tilkalles via de ansatte på avdelingen hvor pasienten er innlagt. For mange mennesker er religiøs tro og praksis en trygghetsfaktor og kilde til livskraft. På Akershus universitetssykehus respekteres alle religioner og livssyn.

Prestetjenesten skal være med å legge til rette for religionsutøvelse på sykehuset og kan formidle kontakt med andre tros- og livssynssamfunn.

Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven, som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgstjenester.

Les mer

​Vis hensyn. Unngå bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr som kan forstyrre andre.  

Av hensyn til alle de som får overfølsomhetsreaksjoner av sterke dufter ber vi besøkende og pasienter unngå å bruke parfyme ved våre sykehus og behandlingssteder.​