Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Behandling

Høyt stoffskifte (hypertyreose) - medikamentell behandling

Legemiddelet hemmer dannelsen av hormoner i skjoldbruskkjertelen og brukes for å normalisere nivået av tyroxin i blod ved for høyt stoffskiftet, også kalt hypertyreose eller tyreotoksikose. Medikamentene brukes vanligvis ved langtidsbehandling av autoimmun hypertyreose (Graves sykdom), men brukes også ved andre årsaker til høyt stoffskifte og når du trenger å normalisere nivået av tyreoideahormonene før operasjon for hypertyreose. Neo-Mercazole (karbomazol) er mest brukt. Alternativet er et lignende preparat, Propylthiouracil (PTU). De samme forholdsreglene gjelder for både Neo-Mercazole og PTU.

Før

Det er ingen forberedelser før denne behandlingen.

Under

Behandlingslengden varierer vanligvis fra ca. ett til to år, eller til du har fått annen behandling for hypertyreose.

  • Bruk ikke Neo-Mercazole eller PTU dersom du er overfølsom (allergisk) overfor karbimazol eller et av de andre innholdsstoffene i Neo-Mercazole eller PTU.
  • Vis forsiktighet ved bruk av Neo-Mercazole eller PTU dersom du lider av eller har hatt leversykdom.
  • Unngå overdreven soleksponering når du bruker medikamentene, det kan gi hudreaksjoner.
    Neo-Mercazole og PTU kan tas uavhengig av måltid.
  • Graviditet: Det er mulighet for at fosteret påvirkes. Rådfør deg alltid med lege før bruk av Neo-Mercazole tabletter ved graviditet. PTU foretrekkes de første tre månedene av graviditeten, deretter er det vanlig å skifte til Neo-Mercazole.
  • Amming: Forsiktighet ved amming anbefales. Kontakt lege eller apotek før du tar legemidlet. Lavest mulig dose anbefales.

Etter

Oppfølging av deg er hos legen som følger hypertyreosen. Ved feber > 38 grader og infeksjon må du raskt ta kontakt med lege, evt. legevakt.

Vær oppmerksom

Vanlige bivirkninger og komplikasjoner: Hudutslett, kvalme, kløe, hodepine, mave-tarmbesvær og leddsmerter (under fem prosent). Håravfall forekommer, men hårveksten kommer vanligvis tilbake og hårtap kan være en følge av sykdommen i seg selv. Leverforstyrrelser, oftest med gulsott, er rapportert. Kontakt lege ved slike symptomer.

Alvorlige bivirkninger og komplikasjoner: Feber > 38 grader, halsinfeksjoner eller sår hals og munnhule kan skyldes hemmet produksjon av hvite blodlegemer. Denne bivirkningen er sjelden (langt under en prosent ), men viktig å oppdage. Derfor bør behandlingen straks avbrytes og du må kontakte lege hvis slike symptomer oppstår. Legen kan da gjennom blodprøve avgjøre om du har tilstrekkelig antall hvite blodlegemer.

Kontakt

Hovedbygg Endokrinologisk poliklinikk

Kontakt Endokrinologisk poliklinikk

Oppmøtested

Behandlingsbygg 2, 3 etasje (B203).

Inngang 1.

Oversiktskart Nordbyhagen (PDF)

 
Oversiktsbilde av Ahus Nordbyhagen

Hovedbygg

Sykehusveien 25

1478 Lørenskog

Transport

Vi har parkering mot avgift for pasienter, pårørende og besøkende i 1. etasje av parkeringshuset, som ligger cirka fem minutters gange fra hovedinngangen. Gangveien fra parkeringshuset til sykehuset er skiltet. Det er også nærparkering på plassen foran hovedinngangen og Nye nord-bygget.

Mer om parkering

Buss

Bussen stopper like ved hovedbygget. Linje 100, 110, 300, 310 og 385 går til og fra Oslo og Lillestrøm.

Se rutetider på ruter.no eller telefon 22 05 70 70.

Taxi

Pasientreiser er reiser til og fra offentlig godkjent behandling. Er det helsemessige årsaker til at du trenger tilrettelagt transport, må dette bestilles av din behandler.

Hvis det ikke finnes rutegående transport på strekningen du skal reise, kan du ta kontakt med ditt lokale pasientreisekontor på telefon 915 05 515.

Pasientreiser dekker ikke transport for blodgivning.

Nylig gjennomførte Pasientreise- og syketransportavdelingen ved Oslo Universitetssykehus anbudskonkurranse for pasientreiser i kommunene Eidskog, Grue, Kongsvinger, Nord-Odal og Sør-Odal.  

I konkurransen kom det inn ett tilbud, inngitt av dagens leverandør Taxi 03650. Tilbudet lå vesentlig høyere enn angitt maksimalpris i anbudet, og også høyt over prisene i privatmarkedet.  

Tilbudet ble derfor rettmessig avvist og det ble avholdt et forhandlingsmøte uten at dette førte til en løsning.  

Dette medfører at vi ikke har en avtaleleverandør for pasienttransport i kommunene Sør-Odal, Nord-Odal, Kongsvinger, Grue og Eidskog fra 1. mars 2024.

Hva innebærer dette?

Dette innebærer at pasienter som kan, selv må besørge sin transport til og fra behandling ved å reise kollektivt eller bruke egen bil, for så å kreve refusjon ved å sende inn reiseregningsskjema. 

Dersom pasienten ikke kan bruke kollektivtransport, kjøre selv eller bli kjørt av pårørende, dekkes også utgifter til drosje. Refusjon for drosje kreves på samme måte som nevnt over.

Når det gjelder de mest sårbare pasientene som av helsemessige årsaker ikke selv kan forestå sin reise, jobber Oslo universitetssykehus med å få på plass et tilbud til disse.  

pasientreiser.no