Det er flere årsaker til kneskålen slås ut av ledd (patellainstabilitet). Hos de fleste er ligamentet som holder kneskålen på plass røket eller forlenget kronisk. Dette ligamentet kalles MPFL, og det er dette vi rekonstruerer med en hamstringssene når vi opererer pasienter.
Hos noen er festet til senen fra kneskålen til leggbenet for langt ut til siden (lateralt), og da fører draget fra denne at kneskålen lett glir ut. Hos disse pasientene kan det være aktuelt å flytte dette senefestet inn mot midten av leggbenet.
Kneskålen ligger i en liten dal i lårbenet som kalles trochlea. Noen har en grunn trochlea, eller til og med helt flat. Hos noen svært få og utvalgte pasienter kan det være aktuelt å lage denne dalen dypere slik at kneskålen ligger bedre og mer stabilt.
Ved førstegangs hendelse er det ofte stor hevelse og mye smerter. Pasientene kommer som regel til legevakten, og utredningen består av vanlig røntgen først for å utelukke brudd. CT eller MR av kne er aktuelt for å se etter løse ben eller bruskbiter som kan slås av fra kneskålen eller lårbenet når kneskålen hopper ut av ledd. Av og til må kneskålen dyttes på plass av helsepersonell, men ofte faller den tilbake av seg selv.
For pasienter med gjentagende (kronisk) instabil kneskål består utredningen av klinisk undersøkelse for å vurdere om det viktigste leddbåndet til kneskålen er intakt eller ikke, samt CT og MR for å bedømme kvaliteten på trochlea (dalen i lårbenet der kneskålen skal sitte) og aksen til senen fra kneskålen til leggbenet. Disse målene bedømmes best ved en CT undersøkelse.