Lungekreft
Det finnes to hovedtyper av lungekreft: ikke-småcellet og småcellet. Inndelingen og valg av behandling blir basert på utseendet og vekstmønsteret til svulstene.
Henvisning og vurdering
Når lege har begrunnet mistanke om kreft henvises du til pakkeforløp for kreft. Et pakkeforløp er et standardisert pasientforløp som beskriver organiseringen av utredning og behandling, kommunikasjon/dialog med deg og dine pårørende, plassering av ansvar og konkrete forløpstider.
Utredning
Ansvaret for utredning og behandling av lungekreft er et samarbeid mellom flere klinikker og avdelinger. I løpet av utredningen blir det gjort undersøkelser av deg for å avklare om du har kreft eller ikke, og eventuelt hvilken type kreft du har.
Som regel tar vi først en CT-røntgen av lunger, lever og binyrer. Ved mistanke om kreft gjør vi ofte en bronkoskopi, en undersøkelse hvor de sentrale luftveiene (luftrøret og bronkier) undersøkes ved hjelp av en bevegelig slange med kamera festet i tuppen. Under en bronkoskopi kan vi også ta en vevsprøve av eventuelle svulster. Andre undersøkelser kan også være aktuelle.
Når resultatene fra undersøkelsene og prøvene er klare, vil vi som oftest kunne stille en diagnose og avklare om du har kreft eller ikke. Hvis du ikke har kreft, avslutter vi pakkeforløpet.
Andre undersøkelser
Dersom det skulle vise seg at du har lungekreft, jobber vi videre med å:
- finne ut hvilken type lungekreft du har
- avklare hvor utbredt kreftsykdommen er og om den har spredt seg til andre steder i kroppen
- avklare din generelle helsetilstand
- gi en anbefaling om behandling
Pakkeforløp hjem
Behandling
Det finnes flere mulige behandlinger. Hvilken som er best for deg kan du og helsepersonell komme frem til sammen. Dette kalles samvalg. Å være med og bestemme er en rettighet du har.
- Hvilke alternativer har jeg?
- Hva er de mulige fordelene og ulempene ved disse alternativene?
- Hvor sannsynlig er det at disse fordelene og ulempene vil gjelde for meg?
Det er tre hovedtyper behandling mot lungekreft: Kirurgi (operasjon), strålebehandling eller medikamentell behandling. Behandlingen gis enten alene eller i ulike kombinasjoner, i henhold til nasjonalt handlingsprogram.
Når du, sammen med behandlerne dine, har besluttet hvilken behandling som passer best for deg, får du utfyllende informasjon om behandlingen, hvilke forberedelser som anbefales, mulige bivirkninger og tiden etter behandling. Du har anledning til å ta med deg pårørende når du får informasjonen.
Medikamentell kreftbehandling
Medikamentell kreftbehandling har til hensikt å gi best mulig sykdomskontroll. Noen ganger blir den gitt som tilleggsbehandling (for eksempel etter kirurgi), noen ganger samtidig med annen behandling (for eksempel strålebehandling), og noen ganger som hovedbehandling.
Tradisjonelt har dette blitt kalt «cellegift», men de siste årene har det kommet flere andre typer behandling som kan gi bedre sykdomskontroll og ofte mildere bivirkninger enn cellegift. Mange av de nye typene behandling blir omtalt med samlebetegnelsen «immunterapi».
Kliniske studier
8 kliniske studier er åpne for rekruttering. Sammen med legen din kan du vurdere om en klinisk studie er aktuell for deg.
- Strålebehandling og immunterapi mot ikke-småcellet lungekreft
- Behandling med sotorasib ved KRAS G12C-mutert lungekreft (SOLUCOM)
- Evaluering av effektiviteten og sikkerheten til ulike behandlinger sammenliknet med durvalumab
- IMPRESS Norway
- Immunterapi mot avansert kreftsykdom med NRG1-fusjon
- Studie for pasienter med inoperabelt pleuralt mesotheliom
- Forlenger strålebehandling overlevelsen ved utbredt småcellet lungekreft?
- Studiemedisinen zongertinib mot avansert ikke-småcellet lungekreft med HER2 mutasjoner
Oppfølging
Etter at behandlingen er fullført, blir du fulgt opp etter nasjonale retningslinjer
Handlingsplan lungekreft (PDF), Helsedirektoratet
Pakkeforløp lungekreft, Helsedirektoratet
Handlingsprogram palliativ behandling (PDF), Helsedirektoratet
Pasientorganisasjoner og tilbud
Alle filmene på denne siden er laget av Akershus universitetssykehus, i samarbeid med Lungekreftforeningen.
Kontakt
Nordbyhagen
Lungemedisin
Oppmøtested
Vi utfører behandlinger flere steder. Se innkallingsbrevet ditt for oppmøtested.

Hovedbygg
Sykehusveien 25
1478 Lørenskog

Ski sykehus
Vardåsveien 3
1400 Ski