HELSENORGE
Gynekologisk poliklinikk Nordbyhagen

Menstruasjonsblødninger, Nordbyhagen

Kraftige, uregelmessige menstruasjonsblødninger kan være en belastning i dagliglivet. Situasjonen kan bli bedre med  oppfølging fra lege eller gynekolog. Det finnes flere typer behandlinger dersom du har kraftige menstruasjonsblødninger.

Innledning

Selv om de fleste kvinner i voksen alder har regelmessige menstruasjonsblødninger, er forbigående eller midlertidige endringer i blødningsmønsteret ganske vanlig og som oftest ufarlig. I startfasen av menstruasjon (tidlig i tenårene) og ved starten av overgangsalderen er uregelmessige blødinger svært vanlige.

Andre årsaker til kraftige uregelmessige blødinger

  • Muskelknuter på livmoren
  • Polypp (utvekst på livmortappen eller livmorslimhinnen)
  • Blødning etter at menstruasjonen er stoppet for godt (overgangsalder / menopause), skal alltid undersøkes! Selv om dette som oftest skyldes godartede endringer, kan det være et mulig symptom på kreft og derfor kreve utredning.
  • Endometriose – er en tilstand der vev av samme type som slimhinnen inne i livmoren (endometrium) finnes utenfor livmoren. For eksempel på innsiden av egglederne eller på eggstokkene, i bukhinnen, på tarmene eller på urinblæren.
    Les om endometriose på helsenorge.no

Henvisning og vurdering

Fastlege kan som oftest behandle kraftige og uregelmessige menstruasjonsblødninger. Om de ikke kan tilby behandling, kan de sende en henvisning til sykehuset.

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Utredning

Før du kommer til sykehuset, er det noen spørsmål som er viktige at du kan svare på:

  • Er menstruasjonen regelmessig (kommer den med samme mellomrom regnet fra 1. dag i menstruasjonen) eller uregelmessig (den kommer med ulikt tidsintervall)?
  • Blør du i perioden mellom det du regner som menstruasjon? Hvor lenge har du hatt unormale blødninger?
  • Får du blødninger under samleie?Det er nyttig om du fører en blødningskalender, det vil si at du krysser av i en kalender for dagene du har blødning - marker gjerne med et stort kryss for kraftig blødning og et lite kryss ved liten blødning.
  • Er menstruasjonen unormalt kraftig? Hvor mange bind / tamponger må du skifte i løpet av en dag / natt? Blir du blodfattig? Har legen din målt blodprosenten / jernlageret?
  • Kan du være gravid? Bruker du prevensjon? Prøver du å bli gravid? Dette kan ha mye å si for behandlingen.
  • Har du fått behandling mot blødningsforstyrrelser tidligere? Hva har vært prøvd?
  • Tar du medisiner? Noen medisiner som er blodfortynnende kan gi økt risiko for blødning.
  • Har du andre sykdommer som du får behandling for eller går til kontroll for?

Under utredningen kan det være nødvendig å gjøre en gynekologisk undersøkelse. Hvor lang tid utredningen tar, vil variere fra pasient til pasient. Det vil også variere hva slags undersøkelser du må i gjennom. Det kan være flere årsaker til kraftige og uregelmessige menstruasjonsblødninger.  Etter at utredningen er over, vil legen kunne si noe om hva som er årsaken til dine menstruasjonsplager, og dette vil være med på å bestemme hvilken behandling som er best for deg.

Les mer om

Behandling

Medisiner som behandling

Noen ganger kan hyppige og sterke menstruasjonsblødninger skyldes hormonforstyrrelser, og plagene vil kunne reguleres med medisiner. Ofte er det fornuftig å prøve ut ulike medisiner for å se om dette kan hjelpe før operasjon blir et alternativ. Det er din behandlende lege som avgjør dette.

Operasjon som behandling

I noen tilfeller der medisiner ikke lindrer plagene, kan det være aktuelt med operasjon. Hva slags operasjon som er aktuell for deg, blir bestemt ut i fra årsaken til dine plager. Noen operasjoner blir utført som dagbehandling og du kan reise hjem samme dag. Andre operasjoner krever at du overnatter på sykehuset i 1-3 dager etter operasjonen.

Les mer om Reduksjon av livmorslimhinnen

Reduksjon av livmorslimhinnen

Dette er en behandling (operasjon) mot kraftige vaginalblødninger der annen behandling ikke har vært tilstrekkelig.

Reduksjon av livmorslimhinnen er en operasjon som ofte viser til gode resultater. De fleste blir godt fornøyd med operasjonen. Etter operasjonen mister ca. 40 % menstruasjonen, mens opp mot 50 % får redusert menstruasjonsblødning. Mellom 10 og 20 % er fortsatt plaget med kraftige menstruasjoner eller har fått økte menstruasjonssmerter. I slike tilfeller kan inngrepet gjentas, eller det kan bli aktuelt å fjerne livmoren.

Hvis det bare blir fjernet en muskelknute vil du fortsatt ha menstruasjoner og ha muligheten for å bli gravid. Er hele slimhinnen fjernet er muligheten for å bli gravid sterkt redusert. Dersom du ikke får menstruasjoner i det hele tatt, er inngrepet å betrakte som sterilisering. Har du fortsatt blødninger, må du vurdere behov for prevensjon. På grunn av skrumping av livmorhulen kan spiral være uegnet. Dette kan du diskutere med din egen lege eller gynekolog.

  1. Før

    Forberedelser hjemme før operasjon
    • Du skal ikke utføre intimbarbering 6 uker før operasjon. Dette er for å unngå at du lager små sår i huden som kan øke faren for infeksjon etter operasjonen.
    • Du må dusje før du drar hjemmefra (samme morgen eller kvelden før) med vanlig såpe. Vask deg godt i navlen. Vask gjerne håret, men du må møte opp med tørt hår, så du ikke fryser.
    • Ikke ta på deg bodylotion/hudkrem eller sminke etter du har dusjet.
    • Du må møte uten neglelakk, smykker, ringer og piercinger.
    • Ta med deg eventuelle faste medisiner. Legen vurderer hvilke medisiner du skal ta på operasjonsdagen.
    • Du skal faste før operasjonen.
    Faste

    Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.

    De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk. Frem til 2 timer før kan du drikke klare væsker: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Du kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før, og pusse tenner og skylle munnen når som helst.

    Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før Klare væsker, tyggegummi, drops, røyk og snus: Stoppes 2 timer førHvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk. Strengere regler kan være nødvendig for noen. Det får du i så fall beskjed om.

    På sykehuset før operasjonen

    Når du ankommer på operasjonsdagen blir du møtt av en sykepleier som skal gjøre deg klar til operasjon. Du får pasienttøy som du skal kle på deg, og en seng du kan ligge i mens du venter på å bli kjørt til operasjon. Vi fjerner kjønnshårene med en maskin, slik at det ikke er noen hår i operasjonsområdet. Videre vil vi også stille deg noen spørsmål for å kvalitetssikre at alle forberedelser er gjort riktig. Du blir fulgt til operasjonsavdelingen når de er klare til å ta imot deg. Der blir du møtt av operasjons- og anestesisykepleiere som gjør deg klar for operasjonenog skal være med deg under den.

  2. Under

    Operasjonen utføres via et instrument som føres inn i livmoren via skjeden. Vi fjerner eller brenner bort livmorslimhinnen, muskelknuter eller andre mindre forandringer som for eksempel polypper. Inngrepet utføres vanligvis i narkose eller med ryggbedøvelse (spinal eller epiduralanestesi).

    Reduksjon av livmorslimhinnen utføres som regel som dagkirurgi. Det vil si at du kan reise hjem samme dag som operasjonen.

    Komplikasjoner
    • En sjelden gang kan det oppstå hull i livmoren under operasjonen. Hvis dette blør, kan det bli nødvendig med operasjon for å stanse blødningen.
    • Infeksjon er uvanlig, men ved noen typer inngrep blir det gitt antibiotika før inngrepet for å redusere infeksjonsfaren.

  3. Etter

    Smerter

    Det er vanligvis lite smerter etter inngrepet. Du må likevel ha Paracetamol, Naproksen eller Ibuprofen (Ibux) hjemme slik at du har smertestillende tilgjengelig ved behov etter operasjonen. Dette får du kjøpt uten resept på apoteket.

    Andre forhold
    • Du kan få litt feber den første kvelden og natten etter inngrepet.
    • Blødning avtar betydelig i løpet av de par første døgn. Det er vanlig med utflod som kan vare i 4-6 uker. Utfloden er brunlig på farge og kan lukte litt.
    • Unngå samleie, karbad, basseng eller bruk av tampong i 4-6 uker etter inngrepet, eller til utfloden er normal.

Vær oppmerksom

Ta kontakt med lege dersom du får utflod, kombinert med økende smerter og feber over 38 grader mer enn 2 dager. Dette kan være et tegn på infeksjon.

Gå til Reduksjon av livmorslimhinnen

Les mer om Fjerning av livmorpolypp eller muskelknute (myom) ved hysteroskopi, Nordbyhagen

Fjerning av livmorpolypp eller muskelknute (myom) ved hysteroskopi, Nordbyhagen

Polypper og muskelknuter kan gi blødninger, smerter og/eller utflod. I tillegg kan de også bidra til ufrivillig barnløshet eller gjentatte spontanaborter. Hensikten med operasjonen er å undersøke livmorhulen, og avklare om du har polypper eller muskelknuter (myomer) som må fjernes for å lindre symptomer.

  1. Før

    Faste

    Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.

    De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk. Frem til 2 timer før kan du drikke klare væsker: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Du kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før, og pusse tenner og skylle munnen når som helst.

    Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før Klare væsker, tyggegummi, drops, røyk og snus: Stoppes 2 timer førHvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk. Strengere regler kan være nødvendig for noen. Det får du i så fall beskjed om.

    Andre forberedelser
    • Smykker, ringer, klokker og piercing må fjernes.
    • Bruker du faste medisiner ønsker vi at du tar med deg en oversikt over hva du bruker (dose, mengde, styrke) og det er en fordel å ta med seg medisinene. Ved innkomst avklares det i samråd med lege hvilke medisiner du skal ta og ikke ta, før og etter operasjonen.
    • Du må regne med noe ventetid på operasjonsdagen, ta gjerne med deg lesestoff og/ eller musikk på høretelefoner.

  2. Under

    Hvordan foregår behandlingen

    Operasjonen skjer ved dagkirurgi. Du må ligge i minst 1 time etter operasjonen. De fleste er klare for å reise hjem etter 2 til 3 timer. Før og etter operasjonen vil du få snakke med en sykepleier, og med legen som skal operere deg. En anestesisykepleier legger inn en kanyle i armen din.

    Operasjonen kan foregå enten med lokalbedøvelse eller i narkose. Narkose innebærer at du sover gjennom hele operasjonen. Før operasjonen får du smertestillende. Selve operasjonen utføres ved at et tynt kamera føres gjennom livmorhalskanalen og inn i livmoren, for å få god oversikt over livmorhulen og -slimhinnen.

    Selve operasjonen er beregnet å vare 5 til 30 minutter.

  3. Etter

    • Etter operasjonen kan du drikke og spise som normalt.
    • Etter å ha fått narkose bør du ha noen hos deg den første natten.
    • Du kan ikke kjøre bil etter narkose.

    Etter operasjonen er det ikke forventet mye smerter. Noen kan oppleve menstruasjonsliknende ubehag/ smerter. Ved behov kan du bruke reseptfrie legemidler som Paracetamol og/ eller Ibux eller lignende.

    Operasjonsdagen skal du ta det litt med ro. Avpass videre aktivitet etter hvordan du føler deg. Du kan dusje som normalt etter operasjonen.

    Du benytter egenmelding ved fravær fra jobb. Ved behov kan legen som har operert deg gi deg sykemelding av 1-2 dagers varighet.

    Det er helt vanlig med menstruasjonslignende blødninger de første dagene etter operasjonen, blødningene kan vare inntil 4 uker. Det er ikke uvanlig med utflod i inntil 6 uker.

    Forholdsregler

    Unngå følgende de første 14 dagene etter operasjon, eller så lenge du har blødninger og/eller utflod:

    • Badekar, svømmebasseng og lignende
    • Tampong
    • Samleie
    Kontroll og oppfølging

    Før hjemreise får du snakke med lege og dere avtaler om du trenger videre kontrolltime eller behandling.

    Vevet som fjernes fra livmoren sendes til undersøkelse (vevsanalyse). Svaret kommer i løpet av 4 uker. Du vil få beskjed dersom analysen viser noe som krever ytterligere kontroll eller behandling.

Vær oppmerksom

Dersom det skulle oppstå kraftige blødninger eller feber over 38 grader (uten symptom på annen sykdom) skal du kontakte sykehuset.

Gå til Fjerning av livmorpolypp eller muskelknute (myom) ved hysteroskopi

Oppmøte
Les mer om Fjerning av livmor, ikke kreft, Nordbyhagen

Fjerning av livmor, ikke kreft, Nordbyhagen

Å fjerne hele livmoren blir kalt for en hysterektomi. Livmoren kan fjernes med kikkhullsoperasjon (laparoskopi), eller åpen kirurgi (laparotomi).

Det finnes flere sykdommer, som ikke er kreft, der behandlingen er å fjerne livmoren. Disse sykdommene er sjelden farlige, men kan føre til store plager og nedsatt livskvalitet.

Når livmoren blir fjernet vil du ikke lenger ha mulighet for å få barn, og menstruasjonen stanser. Du vil fortsatt ha din normale hormonproduksjon fordi det er det eggstokkene som produserer. Det er ikke nødvendig å fjerne eggstokkene selv om du fjerner livmoren. Dersom eggstokkene blir fjernet, vil du gå direkte i overgangsalderen fordi hormonproduksjonen forsvinner. Noen ganger kan det være sykdom på eggstokkene som gjør at disse også må fjernes.

  1. Før

    Forberedende dag

    Før operasjon blir du kalt inn til forberedende dag på sykehuset. Da blir du undersøkt av en lege / gynekolog, og du får snakke med sykepleier, anestesilege og/eller fysioterapeut. Denne dagen får du informasjon om inngrepet, og du vil ha mulighet til å stille spørsmål.

    Ta med liste over faste medisiner og eventuelle allergier, og oversikt over spesielle behov eller funksjonshemminger.

    Når det er bestemt at du skal operere bort livmoren, vil du bli lagt inn på sykehuset. Det er vanlig å bli innlagt samme morgen som du skal opereres.

    Forberedelser hjemme før operasjon
    • Du skal ikke utføre intimbarbering 6 uker før operasjon. Dette for å unngå at du lager små sår i huden som kan øke faren for infeksjon etter operasjonen.
    • Før du drar hjemmefra, må du dusje (samme morgen eller kvelden før) med vanlig såpe. Vask deg godt i navlen. Du må gjerne vaske håret, men du må være tørr i håret på operasjonsdagen for ikke å fryse.
    • Ikke ta på deg bodylotion / hudkrem eller sminke etter du har dusjet.
    • Fjern eventuell naglelakk, smykke, ringer og piercinger.
    Faste

    Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.

    De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk. Frem til 2 timer før kan du drikke klare væsker: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Du kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før, og pusse tenner og skylle munnen når som helst.

    Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før Klare væsker, tyggegummi, drops, røyk og snus: Stoppes 2 timer førHvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk. Strengere regler kan være nødvendig for noen. Det får du i så fall beskjed om.

  2. Under

    Vi kan fjerne livmoren med 3 forskjellige operasjonsmetoder, hvor kikkhullskirurgi er den mest vanlige.

    • Kikkhullskirurgi (hysterektomi per laparaskopi)
    • Åpen kirurgi (hysterektomi per laparotomi)
    • Vaginal hysterektomi.

    I de tilfeller at det kan det være behov for å bruke åpen kirurgi, kan årsakene være:

    • Livmoren er for stor til å gjøre operasjonen med kikkhullsmetoden.
    • Du har vært operert i magen tidligere, noe som gjør at det er mer kompliserte forhold.
    • Om det oppstår komplikasjoner under kikkhullsoperasjonen som gjør at vi må ha mer oversikt og se inn i magen.

    Det er legen din som avgjør hva slags operasjon som er best for deg. Noen ganger kan vi la livmorhalsen bli igjen, mens andre ganger fjerner vi den sammen med livmorkroppen.

    Operasjonsdagen

    Når du kommer til sykehuset operasjonsdagen, blir du møtt av en sykepleier som skal gjøre deg klar til operasjon. Du får tildelt pasienttøy og en seng å ligge i. Sykepleieren vil fjerne kjønnshår slik at det ikke er hår på operasjonsområdet. Du vil også bli stilt noen spørsmål for å kvalitetssikre at alle forberedelser er gjort riktig. Etter hvert blir du kjørt til operasjonsavdelingen, og du vil få narkose før operasjonen begynner. Operasjonen tar vanligvis 1-2 timer.

    Under operasjonen
    Fjerning av livmor ved kikkhullsoperasjon

    Når livmoren blir fjernet med kikkhullskirurgi, vil du komme deg mye fortere enn om det blir gjort med åpen kirurgi.

    Operasjonen blir gjort med kikkhullsteknikk (laparoskopi). Et laparoskop er et tynt kamera som blir ført inn via en liten åpning i navlen. Instrumenter på størrelse med en liten fingerbredde blir håndtert via små snitt i huden. De indre organene blir undersøkt gjennom laparoskopet. Legen løser livmoren inni magen, og fjerner den enten gjennom skjeden, eller l deler den opp og så fjerner den via kikkhullet.

    Fjerning av livmor ved åpen kirurgi

    Noen ganger er det planlagt på forhånd at livmoren skal fjernes med åpen kirurgi, mens andre ganger kan det oppstå komplikasjoner under en kikkhullsoperasjon som gjør at legene må lage et snitt i magen for å få bedre oversikt. Dersom det skulle bli nødvendig vil det under operasjonen enten bli laget et snitt nederst på magen («bikinisnitt»), eller på langs fra under navlen og nedover. Det er legen som avgjør hvilket snitt du får. Legen løser livmoren inni magen, og fjerner den gjennom snittet på magen.

    Fjerning av livmor via skjeden

    Når livmoren blir fjernet via skjeden uten at vi lager snitt i huden på magen, kaller vi det for en vaginal hysterektomi. I dette inngrepet blir også livmorhalsen fjernet, og du trenger ikke lenger å ta celleprøver. Under denne operasjonen ligger du i gynekologisk leie. Operasjonen vil bli utført i narkose eller med ryggbedøvelse (spinal anestesi).

  3. Etter

    Etter operasjonen blir du liggende på oppvåkningsavdelingen i noen timer. En lege vil informere deg om hvordan operasjonen har gått. Når du er klar vil du bli flyttet til sengeposten.

    Det er helt vanlig å være svimmel og kvalm etter operasjonen. Du får tilbud om kvalme- og smertestillende tabletter. Det er viktig å komme seg på beina raskt etter operasjonen. Dette vil sykepleier hjelpe deg med. Det blir lagt inn et blærekateter og eventuelt et dren under operasjonen. Dette blir som oftest fjernet operasjonsdagen, eller dagen etter.

    Ved kikkhullskirurgi er det vanlig å være på sykehuset til dagen etter operasjon. Ved åpen kirurgi ligger du på sykehuset i 1-3 dager.

    Fjerne livmoren er en stor operasjon, og det tar tid å komme seg etterpå. Her finn du mer informasjon om ulike hensyn du må ta etter fjerning av livmoren:

    Komplikasjoner

    Alvorlige komplikasjoner er sjeldne, men kan skje ved alle typer operasjoner. Ved åpen kirurgi kan følgende skje:

    • Bløding under eller etter inngrepet
    • Infeksjon i blæra, såret eller dypt i magen
    • Skade på urinleder, blære eller tarm (sjelden)
    • Nerveskader som gir endra kjensle i hud (sjelden)
    • Blodpropp (sjelden)
    • Problemer med bedøvelse (svært sjelden)
    Smerter

    Du kan forvente smerter etter operasjonen. Hvor sterke smertene er avhenger av hva slags operasjon du har hatt. Du vil få smertestillende jevnlig hele døgnet når du er på sykehuset, og en resept på smertestillende du kan bruke når du kommer hjem.

    Ved åpen kirurgi blir det noen ganger lagt inn et epiduralkateter i ryggen som smertelindring etter operasjonen. Dette blir som regel fjernet 1-2 dager etter operasjonen.

    Det er viktig at du gir beskjed om du får smerter som ikke lar seg lindre av de smertestillende tablettene du får. Det er individuelt hvor sterke smerter du har etter operasjonen, og vi vil derfor ha individuelle behov for smertestillende.

    Ved kikkhullsoperasjon kan det oppstå smerter i skulder og mellomgulvet. Dette på grunn av CO2-gass som blir brukt til å «blåse» opp magen under operasjonen. Å være i bevegelse hjelper mot luftsmerter.

    Operasjonssår

    Ved åpen kirurgi vil operasjonssåret enten bli sydd igjen med tråd som løser seg opp av seg selv, eller såret vil bli stiftet igjen.

    • Vi legger bandasje over såret. Bandasjen skal bare skiftes om det kommer blod gjennom. De fleste bandasjene som blir brukt tåler vann, og du kan dusje uten å måtte skifte bandasje etterpå. Bandasjen og eventuelle stifter skal fjernes etter 10-12 dager. Om det er brukt stifter under operasjonen, skal du bestille time hos fastlegen din for å få fjernet disse.
    • Om du må hoste eller kaste opp de første dagene etter operasjonen, er det viktig å holde håndflaten eller en pute mot såret. Dette skåner såret fordi sårflatene blir presset sammen.
    • Du bør unngå fysisk trening av magemusklene og tunge løft i 4-6 veker etter operasjonen. Unngå å løfte tunge bæreposer, gulvvask, snømåking, støvsuging og lignende. Det du klarer å løfte med strak arm, er greit.
    • Har du små barn og er avhengig av å løfte de, tenk over hvilke muskler du bruker. Det går greit å løfte barnet opp på fanget i sittende stilling med armmusklene. Bruk lårmusklene når du skal plukke opp noe fra gulvet.

    Ved kikkhullskirurgi vil operasjonen gi deg fire små arr på ca. 1-2 cm.

    • I navlen og i midtlinja, over skambenet, blir det satt et sting med tråd som løser seg opp av seg selv. De minste sårflatene blir som oftest trukket sammen med «strips», og det blir lagt en beskyttende bandasje over.
    • Bandasjen skal ikke skiftes, og om den ikke har løst seg opp etter en uke, kan du selv fjerne den. Bandasjene skal kun skiftes om det kommer blod gjennom, eller de har blitt våte etter dusjing eller lignende.
    Infeksjon

    Noen ganger kan det oppstå infeksjon i operasjonssåret. Om såret væsker, må du rense det. Utstyr til dette kan du kjøpe på apoteket. Om ikke infeksjonen går over etter en uke med behandling, eller infeksjonen blir verre, bør du ta kontakt med sykehuset.

    Blødning

    Du kan få blødninger fra skjeden de første dagene. Dette er helt normalt. Bruk bind, ikke tampong.

    Dusj og hygiene

    Du kan dusje etter et døgn. Karbad og basseng bør du unngå til sårene har grodd.

    Røyk og snus

    Dersom du røyker eller snuser, må du være oppmerksom på at det kan gjøre deg uvel etter operasjonen på grunn av narkosen. Du bør derfor vente med å røyke eller snuse til du har komme hjem.

    Svar på prøver

    Det som blir fjernet under inngrepet blir sendt til mikroskopisk undersøkelse. Svaret er vanligvis klart etter noen uker. Du blir kontaktet per telefon eller brev. I noen tilfeller får henvisende lege kopi av svaret og brev om inngrepet.

    Kontroller

    Som regel er det ikke nødvendig med kontroll etter du har fjernet livmoren. Om det er nødvendig vil legen informere deg om dette før du reiser hjem.

    Du må fortsette å ta celleprøver av livmorhalsen hvert tredje år dersom livmorhalsen ikke er fjernet.

    Restitusjon og sykemelding

    Husk at du som er nyoperert trenger ro og hvile. Trening som aerobic og lignende bør du vente med i minst 6 uker. Ved åpen kirurgi må du vente 8-12 uker. Det er smerteterskelen som styrer hvor fysisk aktiv du klarer å være i tida etter operasjonen. Du skal ikke gjøre noe som gjør vondt.

    Unngå samleie 10 uker etter operasjonen.

    Lengde på sykmelding er avhengig av hva slags operasjon du har gjennomgått. Ved kikkhullsoperasjon er det vanlig med et par uker etter operasjonen. Ved åpen kirurgi er det vanlig med rundt 4 uker sykemelding, avhengig av hvor fysisk krevende arbeid du har.

Vær oppmerksom

Alvorlige komplikasjoner er sjeldne. Ta direkte kontakt med sykehuset og avdelingen som opererte deg dersom:

Ved fjerning av livmor via skjeden
  • Du har feber over 38 grader som ikke går over i løpet av to dager.
  • Du har smerter som ikke blir lindret når du tar smertestillende medisin.
Ved fjerning av livmor ved kikkullsoperasjon
  • Operasjonssåret ser rødt og hovent ut, og du har feber over 38 grader som ikke går over i løpet av to dager.
  • Bandasjen blir blødd gjennom flere ganger for dagen.
  • Du har smerter i beina eller svært tung pust.
Ved fjerning av livmor ved åpen kirurgi
  • Du har feber over 38 grader som ikke går over i løpet av to dager.
  • Du får smerter, hevelse i beina eller svært tung pust.
  • Du har sterke magesmerter som ikke lar seg lindre av smertestillende medisin.
  • Operasjonssåret er rødt og hovent.
  • Bandasjen blir blødd gjennom flere ganger for dagen.

Gå til Fjerning av livmor, ikke kreft

Oppfølging

Det må ofte gå litt tid etter at behandlingen er satt i gang før man kan si om behandlingen er effektiv eller ikke. Om du får medikamentell behandling, vil behandlingslengden være avhengig av hvilken medisin du får. Etter kirurgisk behandling ved operasjon vil du enten kunne reise hjem etter noen timer (dagkirurgi) eller bli på sykehuset i 1-3 dager. Etter operasjon er det vanlig med noen dagers sykemelding. Lengden på sykemeldingen varierer alt ettersom hva slags operasjon som er utført.

Det kan være aktuelt å komme til kontroll på sykehuset, eller avtale kontroll hos fastlegen eller din egen private gynekolog. Dette blir du enig med legen om. På en slik kontroll er det viktig å kunne si noe om du opplever at behandlingen har hatt effekt eller ikke. Skriv gjerne en dagbok over hvordan menstruasjonsblødningene har vært etter at du har startet med behandlingen, og om du har smerter. Det vil da være lettere å se effekten av behandlingen.

De fleste pasienter som har fjernet livmoren og ikke livmorhalsen (cervix), vil ikke lengre ha menstruasjons-blødninger, og trenger sjelden kontroll.

Helsepersonell

Sjekkliste for utskriving - fastlege eller annen helsetjeneste overtar som primærkontakt

fastlege eller annen helsetjeneste overtar som primærkontakt

Faresignaler

Kontaktinformasjon

Praktisk informasjon

Bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr

​Vis hensyn. Unngå bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr som kan forstyrre andre.  

Dine rettigheter, valg og muligheter

​Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven, som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgstjenester.

Les mer

Kart over Nordbyhagen

Hovedbygget på Nordbyhagen i Lørenskog ligger 15 km øst for Oslo og 40 km sør for Gardermoen. I tillegg har Akershus universitetssykehus virksomhet i Nordre Follo, Kongsvinger og ved ulike behandlingssteder for psykisk helsevern og rusbehandling.

Se kart over Nordbyhagen

Parfyme

Av hensyn til alle de som får overfølsomhetsreaksjoner av sterke dufter ber vi besøkende og pasienter unngå å bruke parfyme ved våre sykehus og behandlingssteder.​

Pasientvert

Pasientvertene hjelper alle som har behov når de kommer inn hovedinngangen ved Ahus Nordbyhagen og Ahus Kongsvinger. De arbeider frivillig på sykehuset mellom kl. 09.00-14.00. De forklarer vei til bestemmelsessted eller følger pasienter og pårørende dit de skal. De kan også hjelpe til med rullestol ved behov.

Personvern

​​Som pasient har du rettigheter knyttet til personvern når det gjelder sykehusets lagring og bruk av helseopplysninger.

Les mer om personvern

Studenter i praksis på Ahus

​Ahus er en undervisningsinstitusjon der du kan møte studenter. Du kan reservere deg mot at studenter er til stede eller medvirker i behandlingen.

De ansatte som til enhver tid er på jobb ønsker å legge til rette for pasientene, men det vil ikke være mulig å reservere seg mot behandling fra lege, sykepleier eller annen helsearbeider bestemt av kjønn.

Sykehusklovnene

Hos oss kan kan du treffe en Sykehusklovn!

Verdens beste reseptfrie medisin er et besøk av en sykehusklovn!
Sykehusklovnene er en gruppe profesjonelle scenekunstnere som har spesialisert seg i arbeid med barn på sykehus. Gjennom improvisasjon, lydhørhet og sin helt spesielle klovnekommunikasjon besøker de pasienter, pårørende og helsepersonell. Sammen skaper klovn og barn unike øyeblikk hvor sykehusets rutiner må vike plass for noe annet.

Sykehusklovnene kan tenne livsgnist, øke selvtillit og hente frem barnets friske krefter. Effekten av latter, lek og undring kan mobilisere uante krefter i små og store kropper. Og et klovnemøte kan være en etterlengtet pustepause til foresatte når de ser sine barn og unge fryde seg.

Sykehusklovnene kan ikke forandre situasjonen, men de kan gjøre noe med opplevelsen. Og slik kan et sykehusopphold også bli preget av latter, smil og positive minner. Sykehusklovner kan brukes som magisk medisin og kanskje kan det vonde trylles bort for en liten stund.

Les mer om Sykehusklovnene (sykehusklovnene.no)

Taushetsplikt

Som helsepersonell er vi bundet av taushetsplikt. Det innebærer at vi ikke kan besvare alle spørsmål over telefonen selv til nærmeste pårørende. Du kan eventuelt ringe pasienten direkte.

Verdisaker og personlige eiendeler

Vi anbefaler deg om å ta med minst mulig verdisaker og personlige eiendeler. Du er selv ansvarlig for tingene dine, men sykehuset skal legge til rette for sikker oppbevaring av mindre verdisaker (lommebok, kontanter, smykker og nøkler), som er nødvendig for deg å ha med på sykehuset.

Noen avdelinger har låsbare skap hvor du kan oppbevare mindre verdisaker. Ved andre avdelinger kan du levere verdisaker ved innleggelse, disse vil oppbevares et trygt sted og utleveres ved utskrivning. Større ting og personlige eiendeler (mobil, bøker, klær) må du oppbevare på avdelingen eller levere til pårørende.

Dersom du savner en eiendel eller verdisak skal du ta kontakt med avdelingen du var innlagt på. Sykehuset tar som hovedregel kun ansvar for verdisaker som er innlevert.​

Ønsker du å dele innhold fra tiden på sykehuset?

Vis hensyn når du tar bilder, filmer eller gjør lydopptak når du er på sykehuset eller ved et av våre behandlingssteder. Husk at ansatte har det travelt og ikke nødvendigvis ønsker å være med på bilde, lyd eller film. Det kan være uheldig å forstyrre dem i arbeidet.

Det er ulovlig å spre bilder, lydopptak eller film av medpasienter og ansatte uten samtykke.

Vis varsomhet og respekt for personvernet - du står ansvarlig for dataen du eventuelt innhenter om andre.

Fant du det du lette etter?