Mitralklaffekirurgi
Ved lekkasje i mitralklaffen (mitralinsuffisiens) lekker det blod fra venstre hjertekammer tilbake inn i venstre forkammer. Ved operasjon kan vi i en del tilfeller reparere den skadde klaffen, mens vi i andre tilfeller må bytte ut klaffen med en kunstig hjerteklaff (biologisk eller mekanisk). Ved trang mitralklaff (mitralstenose) er det økt motstand for blodstrømmen mellom venstre forkammer og hjertekammer. Ved operasjon for trang mitralklaff byttes klaffen ut med en kunstig hjerteklaff.
Før
Forberedelser hjemme
Les innkallingsbrevet godt. Der vil det være informasjon om hvilke medisiner du må slutte med noen dager før innleggelsen. Disse er nevnt ved medikamentnavn. Dette gjelder i hovedsak blodfortynnende medisiner for å redusere blødningsfare ved operasjon.
Forbered deg på ca. en uke i sykehus. Ta med medisiner, toalettsaker, klær som ikke strammer og stødige innesko/tøfler. Vi anbefaler at du bare tar med deg det mest nødvendige, spesielt gjelder dette penger og verdisaker.
Innleggelse til operasjon
Det er vanlig å være spent på hjerteoperasjon og ha mange tanker rundt operasjonen. På ankomstdagen vil du ha samtale med sykepleier, som vil gå igjennom et skriftlig informasjonshefte. Du skal snakke med legen som har vakt denne dagen, legen går gjennom journal. Fysioterapeuten vil informere om hvordan du lettest skal komme opp etter operasjonen, samt hva du selv kan gjøre for å forebygge komplikasjoner.
Før operasjonen vil kirurgen informere deg om hva som skal bli gjort, og om du må skifte ut klaffen, og hvilken type ventil du vil få. For pasienter som er over 65 år, bruker vi vanligvis en såkalt biologisk ventil som er tilvirket av gris eller kalvevev. Fordelen med den er at man kun trenger å bruke Marevan (blodfortynnende medisin), i 3 måneder etter operasjonen. Ulempen er at den kan ha kortere holdbarhetstid hos yngre.
Pasienter under 65 år blir vanligvis anbefalt en mekanisk ventil. Da er det nødvendig å stå på Marevan resten av livet. Mekanisk ventil vil gi en «klikkelyd» fra brystet som kan være hørbar. Vanligvis vil man venne seg til «klikkelyden» etter en stund.
Du får også snakke med en anestesilege som skal gi narkosen. Du har anledning til å ha med en av dine pårørende når du mottar informasjon. Husk å skrive ned spørsmål på forhånd da en har lett for å glemme dem underveis!
Prøvetaking
Som en del av rutinene før operasjonen vil det bli tatt:
- Blodprøver
- Lungerøntgen
- EKG (hjerterytmeprøve)
Forberedelser kvelden før operasjonen
- Dersom du ikke har hatt avføring dagen før operasjonen, vil du få et lite klystèr om kvelden.
- Operasjonsområdet og eventuelt skjegg (vurderes i hvert enkelt tilfelle) blir barbert.
- Du skal dusje og vaske håret med vanlig shampo/dusjsåpe like før du legger deg. Etter dusjen skal du ha på rent sykehustøy. Husk å ta på tøfler/sko dersom du må opp, for eksempel på toalettet.
- Eventuelt neglelakk og sminke fjernes.
- Du får tilbud om sovemedisin om kvelden.
- Etter kl. 2400 må du faste, dvs. ikke spise, drikke, røyke, bruke snus eller suge på pastiller.
Faste
Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.
De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk. Frem til 2 timer før kan du drikke klare væsker: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Du kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før, og pusse tenner og skylle munnen når som helst.
- Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før
- Klare væsker, tyggegummi, drops, røyk og snus: Stoppes 2 timer før
Hvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk.
Hvis andre regler gjelder for deg, vil du få beskjed om dette
Du blir veid.
Ta av smykker og klokke. Den tiden du er på operasjon- og intensivavdelingen vil bagasje og verdisaker være innlåst i pasientgarderobe. Toalettmappe, evt. briller, hostepute og pustefløyte skal du ikke pakke ned, dette skal du ha med når du blir kjørt til operasjon.
De fleste får en "likegladsprøyte" ca. 1 time før man blir kjørt til operasjonsavdelingen. Denne gjør at du blir avslappet, døsig og litt tørr i munnen.
Eventuelle tannproteser tas ut like før du blir kjørt inn på operasjonsstua.
Under
På operasjonsavdelingen
Når du kommer til operasjonsavdelingen blir du tatt imot av den legen og sykepleieren som skal gi narkosen. Det blir innlagt en kanyle (lite, tynt plastrør) i en blodåre på hånden, og det blir gitt medisiner som gjør at du sovner.
Når du sovner vil anestesipersonalt legge et rør ned i luftrøret ditt. Dette gjøres fordi du under operasjonen blir tilkoblet en pustemaskin (respirator), som hjelper deg med å puste. I tillegg legges et urinkateter inn i urinblæra.
Operasjonen begynner med at brystbenet deles i to slik at brystben og ribben kan brettes til side for å komme til hjertet. Under inngrepet er det vanlig at to kirurger samarbeider. Ved inngrepets start blir du koblet til hjerte/lungemaskin som overvåkes nøye mens kirurgene arbeider med hjertet. Deretter åpnes venstre forkammer og den syke mitralklaffen inspiseres. Ved lekkasje kan vi hos mange pasienter reparere den skadete klaffen (klaffeplastikk), men hos noen må klaffen skiftes ut. Har du forkalkning og forsnevring av klaffen, skiftes den normalt ut mot en biologisk eller mekanisk aortaklaffeventil. Under den delen av operasjonen hvor klaffen repareres/skiftes ut, stanses hjertet, og det er hjerte-lungemaskinen som sikrer blodomløpet til kroppen.
På slutten av operasjonen legger kirurgen inn en slange (thoraxdren) for å drenere væske fra operasjonssåret. Brystbenet lukkes med flere ståltråder som forblir i kroppen etter operasjonen.
Operasjonen varer vanligvis 2-3 timer, men dette kan variere.
Etter
Etter operasjonen er avsluttet blir du flyttet til intensivavdelingen hvor du blir holdt sovende et par timer til. Når du er våken og stabil nok fjerner vi røret i halsen og du puster selv.
Du blir liggende på intensivavdelingen til neste morgen. Da fjerner vi blant annet dren som ble lagt inn under operasjonen og de fleste pasienter er i fin form til å sitte i stol og spise frokost.
1-2 dager etter operasjonen vil du flytte til sengepostens overvåkningsrom. I denne perioden vil du være tilkoblet endel utstyr og slanger for at vi blant annet skal kunne observere blodtrykk, hjerterytme, pustefunksjon og væskebalanse.
2-3 dager etter inngrepet vil det meste av slanger og ledninger bli fjernet. Du blir da flyttet over til et vanlig pasientrom.
De fleste pasientene kan flytte til lokalsykehuset sitt 3-4 dager etter inngrepet. Totalt opphold på sykehus er vanligvis cirka 1 uke.