Vaskulær demens, Geriatrisk poliklinikk

Vaskulær demens oppstår oftest som følge av et hjerneslag (hjerneinfarkt), men kan også være resultat av andre sykdommer eller skader som påvirker hjernens blodårer. Vaskulær demens etter hjerneinfarkter kan enten skyldes få store hjerneinfarkter eller multiple (mange) små hjerneinfarkter.

Demens er en fellesbenevnelse for flere hjernesykdommer. Den vanligste typen er Alzheimers hvor hukommelsessvikt er det vanligste symptomet. Det kan også være andre symptomer som viser seg først ved demens.

Demens er en fellesbenevnelse for flere hjernesykdommer som ofte opptrer i høy alder og fører til kognitiv svikt.

En større undersøkelse av forekomsten av demens i Norge viser at det er vel 100 000 personer med demens i Norge.

Les mer på helsenorge.no

Symptomer

Hvis tilstanden skyldes en blødning i hjernen eller et stort infarkt (hjerneslag), kommer symptomene plutselig. Mange pasienter opplever flere hjerneinfarkt tett på hverandre. Pasienter med vaskulær demens har lavere overlevelsesrate enn pasienter med Alzheimers sykdom. Det skyldes først og fremst årsaken til at demens oppstår. Slagpasienter har for eksempel økt risiko for å få nye slag kort tid etter det første. Og fire av fem pasienter har levd med for høyt blodtrykk før de utviklet demens.

Henvisning og vurdering

Fastlege, i samarbeid med demens- eller hukommelsesteam i kommunen, utreder, diagnostiserer, behandler og følger opp vanlig demens.

Utredning

Ved mistanke om demens, og før pasienten blir henvist til spesialisthelsetjenesten, skal fastlegen utføre basisutredning i henhold til Nasjonal faglig retningslinje om demens.

Behandling

Det er ikke mulig å helbrede vaskulær demens, men tilstanden kan bedre seg lang tid etter et gjennomgått hjerneinfarkt. Mye kan gjøres for å unngå at sykdommen forverres, spesielt ved å unngå nye hjerneslag.

Forebyggende behandling vil si å jobbe med risikofaktorene. Det betyr for eksempel å være fysisk og mentalt aktiv, regulere blodtrykket, senke kolesterolet, og eventuelt bruke blodfortynnende medisiner. Diabetes bør være godt regulert.

Medisinsk behandling

Vaskulær demens kan ikke helbredes med medisin. Riktig medisinering handler i større grad om å få kontroll på sykdommer og tilstander for å forebygge nye hjerneslag.

Til pasienter med vaskulær demens anbefales det vanligvis ikke legemiddel mot demens av typene kolinesterasehemmere og memantin.

Andre anbefalinger kan gjelde når det er snakk om blandet demens. De eldste med demens har ofte en blanding av Alzheimers sykdom og vaskulær demens.

Atferdsmessige og psykologiske symptomer kan behandles som ved andre demenssykdommer.  

Helsedirektoratet har anbefalinger for medisinering for pasienter med vaskulær demens.

Vaskulær demens

Antallet personer med demens øker, fordi det blir flere eldre blant oss. Vi oppfordrer alle til å lære mer om demens.
Les mer om vaskulær demens
En gruppe mennesker på sykkel

Oppfølging

Etter å ha fått diagnosen vaskulær demens, er det viktig å legge til rette for best mulig mestring av situasjonen for pasient og pårørende gjennom:

  • Opplæring av pasient, pårørende og eventuelt helsepersonell rundt pasienten. Denne gruppen vil ha ulike grader av fysisk og mental svekkelse, avhengig av hvilke deler av hjernen som er rammet av vaskulære hendelser. 
  • Tilpasset mental og fysisk aktivitet.
  • Tid – sykdommen arter seg slik at den som har fått den blir generelt tregere, både fysisk og mentalt, vil ha behov for mer tid til det meste.
  • Tidlig samtale om viktige fremtidige beslutninger om medisiner, økonomiske og juridiske spørsmål, forskingsdeltakelse og lignende.
  • Språk – dersom vaskulær demens er resultat av hjerneslag kan dette føre til lammelser og problemer med språk.
  • Vurdering av helsekrav for førerkort.

Nasjonalforeningen for folkehelsen har mange tilbud.

Redusere risiko

En viktig del av oppfølgingen er risikoreduserende tiltak innenfor disse områdene.

  • Legge til rette for god søvn.
  • Forebygge depresjon (for eksempel gjennom lysbehandling eller fokus på interesser og meningsfull aktivitet for å motvirke passivitet). 
  • Ved vaskulær demens vil det være svært viktig å forebygge hjerte– og karsykdom, fokus på kosthold og fysisk aktivitet for å forebygge. Røyking og alkohol vil også øke risiko for nye vaskulære hendelser.
  • Spesielt oppmerksomhet på blodtrykk, blodsukker og kolesterol.
  • Sikre at medikamenter blir tatt som forordnet.
  • Få tilrettelagt hjelp ved eventuelle språkvansker (logoped, tekniske hjelpemidler).
  • Bedring av syn og hørsel.

Pårørendes situasjon

Når en person får diagnosen vaskulær demens, kan det oppleves krevende for de pårørende. Sykdommen kan innebære at den nærmeste må yte mye ekstra omsorg. Som nærmeste pårørende spiller du en stor rolle i livet til personen med vaskulær demens, så det er viktig at du tar vare på deg selv og din egen helse. Du kan ha økt risiko for søvnvansker, depresjon og andre helseplager. Alle pårørende trenger tid uten omsorgsansvar, og det er viktig å få og ta imot hjelp. Det kan være å få mer kunnskap gjennom pårørendekurs og avlastende tiltak fra familie, venner, aktivitetsvenn, dagsenter, korttidsopphold eller lignende/annet.

Tross utfordringer er det viktig å legge til rette for gode stunder sammen. Det kan hjelpe å lage en liste over situasjoner og aktiviteter som har gitt og fremdeles kan gi glede.

Kunnskap om sykdommen

Kunnskap om sykdommen er viktig. Oppfølging fra kommune og spesialisthelsetjeneste bør innebære tilbud om opplæring til pasient og pårørende. Mange kommuner har tilbud om pårørendeskole. Kommunene skal også ha et tilrettelagt aktivitetstilbud for pasientgruppen. Hver kommune har egne Hukommelsesteam/demenskoordinator som har oversikt over de ulike tilbudene for pasient- og pårørendegruppen. Man kan ta kontakt med disse.

Du kan lese mer om symptomer, undersøkelser og behandlingstiltak nasjonal faglig retningslinj: Demens – Helsedirektoratet

Kontakt

Nye nord Geriatrisk poliklinikk

Kontakt Geriatrisk poliklinikk

Oppmøtested

Nye nord 1. etasje.

Inngang 4

Hovedinngang Nye nord sett fra front

Nye nord

Sykehusveien 27

1478 Lørenskog

Transport

Buss

Bussen stopper like ved hovedbygget. Linje 100, 110, 300, 310 og 385 går til og fra Oslo og Lillestrøm.

Se rutetider på ruter.no eller telefon 22 05 70 70.

Taxi

Vi har parkering mot avgift for pasienter, pårørende og besøkende i 1. etasje av parkeringshuset, som ligger cirka fem minutters gange fra hovedinngangen. Gangveien fra parkeringshuset til sykehuset er skiltet. Det er også nærparkering på plassen foran hovedinngangen og Nye nord-bygget.

Mer om parkering

Pasientreiser er reiser til og fra offentlig godkjent behandling. Er det helsemessige årsaker til at du trenger tilrettelagt transport, må det bestilles av din behandler.

Hvis det ikke finnes rutegående transport på strekningen du skal reise, kan du ta kontakt med ditt lokale pasientreisekontor på telefon 915 05 515.

Pasientreiser dekker ikke transport for blodgivning.

Det er per dags dato ikke en avtaleleverandør for pasienttransport i kommunene Sør-Odal, Nord-Odal, Kongsvinger, Grue og Eidskog.

Hva betyr dette for deg som er pasient?

Dette betyr at pasienter som kan, selv må sørge for transport til og fra behandling ved å reise kollektivt eller bruke egen bil, for så å kreve refusjon ved å sende inn reiseregningsskjema. 

Dersom du ikke kan bruke kollektivtransport, kjøre selv eller bli kjørt av pårørende, dekker Pasientreiser utgifter til drosje. Refusjon for drosje kreves også med reiseregningsskjema.

Du finner mer informasjon fra Pasientreiser om situasjonen og muligheter for transport, samt kontaktinformasjon til Pasientreiser for eventuelle spørsmål du har, på siden under. 

Informasjon for pasienter ved reiser fra Glåmdalsregionen (oslo-universitetssykehus.no)

pasientreiser.no

Praktisk informasjon

Besøk er viktig for innliggende pasienter, og vi skal så godt vi kan tilrettelegge for besøk. Ahus har generelle besøkstider, men merk at det kan være andre tider som gjelder ved avdelingen du skal besøke.

Finn avdelingen du skal besøke via lenken under og se på avdelingsiden hvilke besøkstider som er gjeldende. Dersom det ikke er oppgitt besøkstid på avdelingssiden er det den generelle besøkstiden som gjelder.

 

Sykehuset tilbyr gratis trådløst gjestenett. Bruk HSO Gjest.

Hovedbygget på Nordbyhagen i Lørenskog ligger 15 km øst for Oslo og 40 km sør for Gardermoen. I tillegg har Akershus universitetssykehus virksomhet i Nordre Follo, Kongsvinger og ved ulike behandlingssteder for psykisk helsevern og rusbehandling.

Se kart over Nordbyhagen

Besøkende i Nye nord kan kjøpe mat i kantinevognen i 2. etasje mandag - fredag kl.10.30 - 12.30.

Vognen er stengt lørdag, søndag og helligdager. Redusert åpningstid sommer, jul og påske. 

Det finnes også en automat med diverse mat og drikke i underetasjen ved ortopedisk akuttpoliklinikk. 

​I 1. etasje er det et enkelt oppholdsrom, med automater hvor kan kjøpe kafe, mineralvann og snacks.

Av hensyn til alle de som får overfølsomhetsreaksjoner av sterke dufter ber vi besøkende og pasienter unngå å bruke parfyme ved våre sykehus og behandlingssteder.​

Pasientvertene hjelper alle som har behov når de kommer inn hovedinngangen ved Ahus Nordbyhagen og Ahus Kongsvinger. De arbeider frivillig på sykehuset mellom kl. 09.00-14.00. De forklarer vei til bestemmelsessted eller følger pasienter og pårørende dit de skal. De kan også hjelpe til med rullestol ved behov.

Hos oss kan kan du treffe en Sykehusklovn!

Verdens beste reseptfrie medisin er et besøk av en sykehusklovn!
Sykehusklovnene er en gruppe profesjonelle scenekunstnere som har spesialisert seg i arbeid med barn på sykehus. Gjennom improvisasjon, lydhørhet og sin helt spesielle klovnekommunikasjon besøker de pasienter, pårørende og helsepersonell. Sammen skaper klovn og barn unike øyeblikk hvor sykehusets rutiner må vike plass for noe annet.

Sykehusklovnene kan tenne livsgnist, øke selvtillit og hente frem barnets friske krefter. Effekten av latter, lek og undring kan mobilisere uante krefter i små og store kropper. Og et klovnemøte kan være en etterlengtet pustepause til foresatte når de ser sine barn og unge fryde seg.

Sykehusklovnene kan ikke forandre situasjonen, men de kan gjøre noe med opplevelsen. Og slik kan et sykehusopphold også bli preget av latter, smil og positive minner. Sykehusklovner kan brukes som magisk medisin og kanskje kan det vonde trylles bort for en liten stund.

Les mer om Sykehusklovnene (sykehusklovnene.no)