Bli med inn i de nye psykiatribyggene
De nye psykiatribyggene nærmer seg ferdig, og i januar 2026 flytter pasientene inn. Få en smakebit av både resultatet og prosessen.

I de nye psykiatribyggene på Nordbyhagen skal Ahus samle tilbudet vårt innen psykisk helsevern til voksne og barn og unge.
Solveig Berg Jahnsen skal lede senteret for voksne, og har vært tett koblet på byggeprosjektet hele veien.
– Det er gøy å se at det vi har hatt på papiret blir virkelig. Vi er så fornøyde med det visuelle og det praktiske i bygget. Vi hadde aldri fått dette til uten så mange gode innspill fra pasienter, pårørende og ansatte, sier hun.
Nærheten til resten av sykehuset er viktig – og det nye senteret legger til rette for tettere og bedre samhandling.
– Samlingen av tilbud for pasientgruppen vil bidra til å styrke fagmiljøet, og det blir tettere kontakt mellom psykisk og somatisk helse, sier hun.
– Jeg er vanvittig stolt av det vi har fått til. Dette blir et bra sted hvor vi kan gi god pasientbehandling, jobbe sammen, og bygge fagmiljø, sier hun.



Imøtekommende inntrykk
I den nye ekspedisjonen er det valgt farger og materialer som skal gi et varmt og imøtekommende inntrykk. Fargene, kunst på veggene, grønne planter og mye naturlig lys skal bidra til et hyggelig og åpent område.

For pasientene skal det være enkelt å få hjelp, finne veien og vite hvem du kan snakke med.
For de ansatte gir ekspedisjonen god oversikt over hvem som kommer inn og ut av bygget – og de har også god oversikt over gårdsplassen.
Nytt konsept for mat
Det kommer et helt nytt matkonsept i bygget, hvor pasientene som kan vil få mulighet til å spise alle måltidene sine i en egen restaurant. Her får de velge mellom varmmat, salat og varm og kald drikke. Pasientene på døgnenheten som ikke kan komme til restauranten får tilrettelegging inne på døgnenhetene.
I tilknytning til restauranten kommer det et terapikjøkken, hvor helsepersonell blant annet kan hjelpe og kartlegge om pasienten er i stand til å lage mat og klare seg selv hjemme.
Legger til rette for aktivitet
Flere arealer er satt av til fysisk aktivitet. En stor gymsal inviterer til alt fra ballsport til buldring. Et eget rom er tilpasset fysioterapi. Og det er et treningsrom for de som foretrekker frivekter, tredemøller og stakemaskiner.
Fysisk aktivitet er en viktig del av behandlingen for flere pasienter, og det er også kjærkomment for de som er innlagt over lengre tid. Det blir også et fint tilbud til de ansatte.
Gymsalen er i tillegg en multisal – hvor det er et lerret i tak og rommet er bygget for å kunne romme konferanser og større samlinger.
Åpne og lyse pasientrom
Også på pasientrommene er åpenhet, varme og naturlig dagslys viktige detaljer. Det er lagt opp til selvstendige, trygge valg – som lufteluke, persienner, egne bad med dusj og toalett og ulike soner.
For de ansatte er pasientrommene bygget med gode siktsoner og solide løsninger, samtidig som det fortsatt er estetisk med fine farger, trestruktur og god akustikk i rommet.
Målet med rommene er å tilstrebe normalitet, selv med høye sikkerhetskrav.
Tilrettelegger for gode møter og besøk
Det finnes flere soner for samtaler og besøk – som kan brukes av pasientene, besøkende og til behandling. I besøksrommene er det godt med lys og gode løsninger for bruk av skjerm og lyd.
I en flerbruksstue kan pasientene spise måltider, være i aktivitet, se på tv og snakke sammen. Lyset her er såkalte døgnrytmelys – som regulerer det blå lyset gjennom dagen. Dette kan ha en beroligende effekt og bidra til bedre døgnrytme.
Fra stua er det også utgang til uteområdene, som blir på bakkeplan og som flere balkonger.
Gode arealer for skjerming
På det som kalles HIB (høyintensiv behandling – skjermingsenheten) er det etablert en ny løsning hvor hver pasient får sitt eget sengerom og oppholdsrom. Her er åpenhet, lys og siktsoner viktig.
De ulike sonene skal gi pasientene mer plass å bevege seg på, uten at de påvirkes av andre pasienter.
Det er vinduer inn fra korridoren til sengerommene, så de ansatte kan observere ved behov.
Smarte løsninger for ansatte
Hver minste detalj er planlagt slik at det skal være trygt og fint å oppholde seg i bygget for både pasienter og ansatte.
Det er flere arbeidssoner, hvor de ansatte blant annet kan overstyre en del funksjoner i bygget – som skjermer og persienner på pasientrom.
Det er også satt av godt med plass til garderobeskap, dusj og tørkerom.


I det nye BUP dag- og døgnsenteret har målet hele tiden vært å skape en følelse av å komme til et vanlig hus enn til et stort sykehus.

Bygget har ikke samme sikkerhetsnivå som det tilhørende bygget. Likevel er det valgt robuste løsninger som holder over tid – og som kan endres til enda sikrere alternativer hvis det må gjøres om i fremtiden.
Fleksible rom
Hjertet i bygget er kjøkkenet, hvor egne kokker lager mat sammen med ungdommene. Kjøkkenet skal være et naturlig og normalt samlingspunkt. Kokkene jobber i tillegg miljøterapeutisk med ungdommene.
Det tilhørende rommet skal kunne brukes til ulike ting, som møter og diverse aktiviteter.
Pasientene har tilgang til en tv-stue med et hjemmekoselig preg. Og i fellesstua kan man gjøre aktiviteter med andre, som å male, tegne og skrive. I naborommet er det tilpasset aktiviteter som lager mer lyd, som musikk og gaming.
Hver stue har en egen balkong hvor ungdommene kan få frisk luft.
Normalitet på pasientrommene
På sengerommene er åpenhet, lys, farger og varme viktige detaljer. Løsningene er robuste, men prosjektet har prioritert løsninger som har mindre institusjonspreg.
Hver pasient har bad med toalett og dusj på eget rom, og vinduer som kan åpnes og lukkes.
Å begrense følelsen av å være på en institusjon har vært ett av flere viktige innspill fra Ungdomsrådet. Det kan du lese mer om i saken under.