Akutt funksjonssvikt viser seg ved akutt, og ofte alvorlig sykdom hos eldre personer. Pasienten blir derfor som regel henvist til utredning på sykehus av fastlege eller annen helsetjeneste.
Akutt funksjonssvikt kan ha en rekke ulike årsaker. Noen av de vanligste er:
-
infeksjoner (lungebetennelse, urinveisinfeksjon, blodforgiftning mm)
-
hjerte-kar-sykdom (hjerteinfarkt, hjerterytmeforstyrrelser, hjertesvikt mm)
-
blodpropp i lungen
-
anemi (lav blodprosent)
-
nyresvikt
-
forstyrrelser i kroppens saltbalanse
-
hjerne-kar-sykdom (hjerneslag)
-
kreft
-
alkoholrelaterte problemer
- skader (bruddskader)
-
legemiddelbivirkninger
Pasientene trenger en rask, målrettet og tilstrekkelig omfattende utredning for å finne årsaker til sykdom eller skade. Det kan ofte være vanskelig å stille diagnosen hos eldre personer ettersom symptomene er uklare/diffuse.
Det er nødvendig med en grundig og fullstendig somatisk undersøkelse. Dette inkluderert en nevrologisk undersøkelse, vurdering av sår, hudstatus og tannstatus. Det bør spesielt rettes oppmerksomhet mot smerteproblematikk, som bør vurderes grundig og behandles etter gjeldende retningslinjer.
For å stille diagnosen er det ofte nødvendig med ulike undersøkelser. Det inkluderer blodprøver, EKG, urinprøve, andre mikrobiologiske undersøkelser og røntgenundersøkelse (røntgen thorax). Ved nevrologiske symptomer inngår CT eller MR av hjernen i utredningen.
Pasienter med akutt funksjonssvikt har nytte av en helhetlig, tverrfaglig og teambasert utredning, behandling, og rehabilitering. Det tverrfaglige teamet består ofte av lege/spesialist i indremedisin og geriatri, sykepleier, hjelpepleier, fysioterapeut og ergoterapeut med relevant kompetanse/erfaring innen for geriatri. I tillegg kan det være aktuelt med ernæringsfysiolog, sosionom og logoped.
Behandlingen eller undersøkelsen gjøres flere steder
Røntgenundersøkelse
Ved en røntgenundersøkelse lar vi elektromagnetiske stråler trenge gjennom den kroppsdelen som vi ønsker å studere. På denne måten får vi bilder som er svært viktige for å bestemme en eventuell diagnose og om du trenger behandling.
Røntgenstråler har en viss evne til å trenge igjennom menneskelig vev. Hvor mye av strålingen som trenger gjennom avhenger av vevets sammensetning (muskel, bein, fett) og tykkelse.
Når vi tar et røntgenbilde lar vi strålingen passere gjennom den kroppsdelen vi vil studere. Kroppsdelene har ulik evne til å stoppe strålingen. Strålingen som kommer gjennom kroppen, treffer en digital opptaksplate. Det oppstår svertning, og det blir mørkest der det er mest stråling. På denne måten får vi et skyggebilde på skjermen: Det blir lysest bak organer som absorberer mye stråling, og mørkest bak organer som absorberer lite.
-
Før
- Du må fjerne metallgjenstander for å unngå forstyrrelser på bildet.
- Hvis du skal undersøke korsrygg og bekken kan det hende du må tømme tarmen. Dette kommer an på hvor du blir undersøkt. Du vil få beskjed om eventuelle forberedelser i innkallingsbrevet, eller på avdelingen dersom du er inneliggende.
- Er du gravid, må du gi beskjed om dette når du har mottatt innkallingen og når du møter opp til timen, slik at vi kan tilpasse undersøkelsen.
-
Under
Som hovedregel tar vi to bilder vinkelrett på hverandre av den kroppsdelen vi skal undersøke. Noen ganger tar vi flere bilder. Når vi tar røntgenbildene er det viktig at du holder den kroppsdelen vi skal ta bilde av i ro. Enkelte ganger blir du bedt om å holde pusten.
Undersøkelsen kan ta noen få minutter eller opptil 1 time, avhengig av hvor mange bilder vi tar.
-
Etter
Bildene blir beskrevet av en røntgenlege (radiolog), og svaret sendes til legen som har henvist deg.
Gå til
Røntgenundersøkelse
Akutt funksjonssvikt - fysioterapeutisk undersøkelse
Undersøkelsen kartlegger ditt funksjonsnivå.
-
Før
Ta på gode, stabile sko og klær som er lette å bevege seg i under undersøkelsen.
-
Under
Fysioterapeuten snakker med deg og gjør en grundig undersøkelse for å kartlegge funksjonsnivået ditt
Fysioterapeuten sjekker:
- Hvordan du kommer deg inn og ut av seng
- Hvordan du går
- Balansen din
- Hvor lett du faller
- Hvor sterk og bevegelig du er
- Utføre nevrologiske tester og lungeundersøkelser der det kan være aktuelt
Det kan også være nødvendig med grundigere undersøkelser, for eksempel standardiserte tester.
Undersøkelsen er ikke smertefull.
-
Etter
Fysioterapeuten tar en kort oppsummering av resultatene fra undersøkelsen umiddelbart etter at undersøkelsen er ferdig og rapporterer om sine viktigste funn fra undersøkelsen til pasientens behandlingsansvarlige lege. Sammen med resten av det tverrfaglige teamet lages det en behandlingsplan for pasienten.
Du trenger ikke å ta noen spesielle forholdsregler etter undersøkelsen.
Gå til
Akutt funksjonssvikt - fysioterapeutisk undersøkelse
Akutt funksjonssvikt - ergoterapeutisk undersøkelse, Nordbyhagen
Med en ergoterapeutisk funksjonsvurdering kartlegger vi hvordan du utfører daglige gjøremål i dine vante omgivelser. Funn fra vurderingen kan brukes i planlegging av hensiktsmessige tiltak for deg i din hverdag.
Vurderingen gjennomføres med mål om at du kan mestre hverdagen din på en sikker og selvstendig måte.
-
Før
Det kreves ingen spesielle forberedelser til vurderingen, men det er nyttig at du eventuelt har brillene og høreapparatene dine tilgjengelig.
-
Under
Karteggingssamtale
I denne samtalen har vi fokus på hva du gjør i løpet av en dag – både det du mestrer selvstendig og det du opplever utfordrende. Vi vil ha fokus på hva som er viktig for deg.
Aktivitetsobservasjon
Vi vil be deg utføre noen kjente hverdagsaktiviteter. Dette for kartlegge hvordan du bruker dine fysiske og kognitive ferdigheter. Eksempelvis tannpuss, påkledning eller smøre brødskive.
Kognitiv vurdering
I noen tilfeller vil vi be deg om å utføre oppgaver som stiller krav til hjernens funksjoner for å kartlegge om det fremkommer usynlige vansker. Til det bruker vi standardiserte tester.
Undersøkelsen er ikke smertefull.
-
Etter
Ergoterapeuten gir deg en kort oppsummering og rapporterer videre til behandlingsansvarlig lege.
Funnene fra vurderingen brukes i planlegging av hensiktsmessige tiltak for deg i din hverdag.
I samråd med deg og det tverrfaglige teamet lages det en behandlingsplan. Med ditt samtykke sender vi henvisning til ergoterapeut i kommunen din.
Gå til
Akutt funksjonssvikt - ergoterapeutisk undersøkelse