Behandling, Distal radiusfraktur, konservativ behandling

Brudd i håndledd, behandling med gips

Håndleddsbrudd er en av de vanligste bruddtypene, og er brudd like ovenfor eller i selve håndleddet. Bruddet må som oftest settes på plass i riktig stilling før gipsing. I de tilfellene hvor operasjon ikke er nødvendig, vil en gips være tilstrekkelig behandling for håndleddsbruddet. Gipsbehandlingen varer vanligvis i fire til seks uker.

Håndleddsbrudd er en av de vanligste bruddtypene, og er brudd like ved eller i håndleddet. De fleste brudd blir behandlet med gips.

Les mer på helsenorge.no

Før

Håndleddsbrudd er en akutt skade og blir vanligvis behandlet med gips samme dag. Gipsbehandlingen skjer som oftest på legevakt, men noen ganger også i akuttmottak på sykehus.

Under

Dersom bruddet må settes på plass (reponeres) får du lokalbedøvelse. Gipsen blir lagt slik at bruddet skal holdes i ro og gro i best mulig stilling.

Gipsen må ikke dekkes av klær, dyne eller lignende første døgnet etter den er lagt på, da den trenger luft for å tørke helt. Armen skal ikke legges i fatle. Etter hvert kan armen brukes til lettere gjøremål.

  • For å redusere hevelse og smerter bær du holde hånden over hjertehøyde mest mulig. Dette gjelder særlig de første 1-2 ukene, og dersom fingrene har tendens til å hovne opp. Forsøk å finne gode hvilestillinger på en pute eller lignende. Legen vil gi deg råd om bruk av smerte-stillende.
  • Når du har gips, kan du bruke hånden i lette daglige aktiviteter som for eksempel av- og påkledning og lett husarbeid. Det er viktig at du beveger fingrene mye for å
    opprettholde god sirkulasjon og bevegelse. Målet er å kunne knytte hånden helt sammen så tidlig som mulig. Husk også å bevege albue og skulder.
  • Stadig bevege fingrene, uten å bruke mye kraft, det vil si knytte og strekke fingrene fullstendig. Hvis dette er vanskelig, kan den motsatte hånden brukes til å hjelpe til i bevegelsen.
  • Trene bøy og strekk i albueleddet og løfte hele armen høyt over hodet slik at skulderen ikke stivner.
  • Gipsen må ikke bli våt, og du må derfor beskytte den med plast når dette er nødvendig. Dekk til gipsen med en tett plastpose som du taper til huden, når du dusjer. På apoteket kan du kjøpe egnede dusjposer. Gipsen må skiftes hvis den blir ødelagt.
  • Du må følge med på om fingrene blir mindre bevegelige, mer hovne, misfargede eller kalde. Det kan bety at gipsen er for trang og må byttes. Ta kontakt med ortopedisk poliklinikk dersom du er i tvil. Du bør også ta kontakt hvis du har sterke eller økende smerter eller om gipsen blir ubehagelig.

  • Unngå brå belastning på hånden, som for eksempel fall, slag og støt.
  • Unngå å vri underarmen inne i gipsen.
  • Dersom du bruker ganghjelpemiddel, kan du støtte deg med hånden så lenge det skjer rolig og kontrollert og ikke provoserer smerte. Smertegrensen er oftest en god indikator for hvor mye du kan gjøre. Du kan fritt støtte eller bære med albuen.

Bruk hånden så normalt som mulig til vanlige, lette aktiviteter. Bruk hånden til å kle på deg eller smøre en brødskive så langt det går.

Når du vekselsvis knytter hånden og spriker fingrene, aktiverer du vene-muskelpumpen. På denne måten pumper du hevelsen ut av hånden. Når hevelsen går ned, blir det lettere å bevege og da skaper du en god sirkel. Derfor er det svært viktig å komme raskt i gang med å bevege fingrene så mye som gipsen tillater. 

  • Strekk alle fingrene samtidig.
  • Sprik med fingrene.
  • Få med tommelen når du spriker med fingrene.
  • Knytt hånden. Prøv å få fingertuppene helt inn i håndflaten.
  • Hjelp den skadde hånden med den friske, for å få fingertuppene helt inn i håndflaten.
  • For å klare å knytte hånden, må du bøye de store knokene (metacarpophalangialleddene). Hold tommelen på den friske hånden inni den skadde hånden, og hjelp til med frisk hånd for å bøye i de store knokene.
  • Beveg tommelen mot en og en fingertupp etter tur.

Beveg skulderen og albuen normalt for at de uskadde leddene ikke skal stivne til. Strekk armen opp mot taket, over på motsatt skulder og bak på ryggen. Strekk armene ut og bakover.

Gruppe med mennesker som sitter i ring med armene opp i været

Det er vanlig at hånden er hoven den første tiden etter bruddet. Hold hånden over hjertehøyde for mest effektiv drenasje av hevelsen. Når du sitter kan du hvile armen oppå sofaryggen, på nabostolens ryggstøtte, på en pute i vinduskarmen eller på et høyt bord.

Så lenge det er vondt å pendle normalt med armen når du går, kan du hvile hånden i jakkelommen. Strekk og knytt hånden vekselsvis inne i lommen, siden fingerbevegelse er det mest effektive tiltaket for å få ned hevelsen.

Kvinne sitter i stol med en arm over ryggstøtten på en stol som står ved siden av seg


Øvelsene under bør du gjøre flere ganger daglig, og gjerne hver time til å begynne med. Du skal unngå å provosere fram smerter eller hevelse. Hvis du har problemer med å utføre øvelsene, oppfordres du til å ta kontakt med fysioterapiavdelingen på sykehuset.

Øvelse 1

Knytt hånden så godt du kan. Målet er at fingrene kommer helt inn til håndflaten. Strekk deretter fingrene helt ut og sprik. Hold stillingene i et par sekunder.

Gipset arm med knytt hånd

Foto: Sykehuset Østfold

Gipset arm med sprikende hånd
 
Foto: Sykehuset Østfold

Øvelse 2
Tøy i knokene med motsatt hånd. Hold stillingen i noen sekunder. Denne øvelsen gjøres dersom du er stiv i knokene.

Kvinne bøyer håndledd i gipset arm  med den andre armen

Foto: Sykehuset Østfold

Øvelse 3

Strekk armen rett opp mot taket og bøy ned igjen. Gjenta bevegelsen flere ganger.

Kvinne sitter og strekker gipset arm i været
 
Foto: Sykehuset Østfold

Øvelse 4

Legg hendene bak i nakken og trekk albuene bakover. Hold stillingen i noen sekunder.
Kvinne står med ryggen til og armen opp, med hendene hvilende på bakhodet

Foto: Sykehuset Østfold







Etter

Etter 10-12 dager blir bruddet kontrollert med et røntgenbilde ved behov.

Så snart gipsen er tatt av, skal du begynne å bevege håndleddet i alle retninger. Det er normalt at det er stivt og ømt i ledd og muskulatur etter at gipsen er fjernet. 

Bevegeligheten skal gradvis komme tilbake når du gjør øvelser og tar i bruk hånden til daglige aktiviteter. Ømhet i ytterstillingene er normalt.

Etter at gipsen er fjernet er det vanlig å oppleve nedsatt bevegelighet og redusert styrke i håndledd og i fingre. For at hånden skal fungere best mulig, skal du begynne med øvelser og bruke hånden i daglige aktiviteter.

Du skal øke belastningen gradvis innenfor smertegrensen. Hvis du blir hoven i hånd og fingre, bør du holde hånden høyt mens du bøyer og strekker i fingrene.

Ved behov kan du få tilbud om veiledning av fysioterapeut.

Øvelsene skal gjøres i et rolig tempo, uten at du provoserer fram smerter og hevelse. Den første uken gjøres øvelsene minimum fire ganger per dag, etter hvert sjeldnere, avhengig av hvor bra bevegelsen er i hånden og hvor godt den fungerer i hverdagen. Gjenta øvelsene så lenge det kjennes behagelig.

Øvelse 1

Knytt hånden slik at fingrene kommer helt inn til håndflaten. Strekk deretter fingerne helt ut og sprik. Hold stillingene i et par sekunder.

Knytt hånden
Foto: Sykehuset Østfold
Sprik med håndflaten
Foto: Sykehuset Østfold


Øvelse 2

Tøy i knokene med motsatt hånd. Hold stillingen i noen sekunder. Denne øvelsen gjøres dersom du er stiv i knokene.

Tøy i knokene med motsatt hånd
Foto: Sykehuset Østfold

Øvelse 3

Beveg tommelen fra fingertupp til fingertupp. Før tommelen fra lillefingertuppen og ned langs lillefingeren mot håndflaten. Strekk tommelen ut.

Tommel mot pekefinger
Foto: Sykehuset Østfold
Tommel mot lillefinger
Foto: Sykehuset Østfold
Tommel inn mot håndflaten
Foto: Sykehuset Østfold
Sprik med håndflaten
Foto: Sykehuset Østfold

Øvelse 4

Beveg håndleddet frem og tilbake. Støtt underarmen med motsatt hånd.

Beveg håndledet innover
Foto: Sykehuset Østfold
Beveg håndleddet utover
Foto: Sykehuset Østfold

Øvelse 5

Beveg håndleddet fra side til side, med lett bøyde fingre. Du kan gjerne støtte underarmen med motsatt hånd.

Beveg hånden frem og tilbake
Foto: Sykehuset Østfold
Beveg hånden frem og tilbake
Foto: Sykehuset Østfold

Øvelse 6

Hold overarmene inntil kroppen. Vri underarmen slik at håndflaten vender opp mot taket og ned mot gulvet.

Hold overarmene inntil kroppen. Vri underarmen vekselsvis, slik at håndflaten vender opp mot taket og ned mot gulvet.
Foto: Sykehuset Østfold
Hold overarmene inntil kroppen. Vri underarmen vekselsvis, slik at håndflaten vender opp mot taket og ned mot gulvet.
Foto: Sykehuset Østfold


Det er viktig at du normaliserer aktiviteter og bevegelsesmønsteret ditt så raskt som mulig.

Unngå fall, slag og støt mot håndleddet den første tiden. Vær forsiktig på glatt føre og med risikoaktiviteter som ballidretter, kontaktidrett, trampoline, ski og annet der det er lett for å falle og ta seg for med hendene.

Det er lettere å slå opp igjen bruddet den første tiden. Risikoen er gradvis avtagende over de første månedene. Tungt, fysisk arbeid må du trappe opp gradvis. Smertegrensen er oftest en god indikator for hvor mye du kan gjøre.

Hånden tåler mer enn det som vises i øvelsesprogrammet. Du kan tøye hånden med kraft. For eksempel kan du støtte håndflaten på et bord og legge vekt på den, for å tøye håndleddet bakover.


















Vær oppmerksom

Dersom du opplever økt hevelse i fingrene og økt smerte, kan dette være tegn på for stram gips. Dersom det ikke hjelper å bevege fingrene og å heve armen, bør du straks ta kontakt med lege. Dersom du er i tvil, ring lege for råd.

Du bør vente med å kjøre bil selv til du har god bevegelighet i håndleddet igjen. 

Kontakt

Ahus Nordbyhagen Ortopedisk klinikk

Kontakt Ortopedisk klinikk

Oppmøtested

Vi utfører behandlinger flere steder. Se innkallingsbrevet ditt for oppmøtested.

Oversiktsbildet Sykehuset på Nordbyhagen

Ahus Nordbyhagen

OVersiktsbilde av Kongsvinger sykehus og skiltanvisningen på området

Ahus Kongsvinger

Parkveien 35

2212 Kongsvinger

Utenfor Ski sykehus

Ski sykehus

Vardåsveien 3

1400 Ski

Transport

Vi har parkering mot avgift for pasienter, pårørende og besøkende i 1. etasje av parkeringshuset, som ligger cirka fem minutters gange fra hovedinngangen. Gangveien fra parkeringshuset til sykehuset er skiltet. Det er også nærparkering på plassen foran hovedinngangen og Nye nord-bygget.

Mer om parkering

Buss

Bussen stopper like ved hovedbygget. Linje 100, 110, 300, 310 og 385 går til og fra Oslo og Lillestrøm.

Se rutetider på ruter.no eller telefon 22 05 70 70.

Taxi

​Nærmeste busstopp er Kongsvinger sykehus, rett ved sykehuset. Sykehuset ligger omtrent én kilometer fra Kongsvinger stasjon (tog).

Informasjon om rutetider

Vi har parkering mot avgift for pasienter, pårørende og besøkende utenfor sykehuset. 

Mer informasjon om parkering på Kongsvinger sykehus

Pasientreiser er reiser til og fra offentlig godkjent behandling. Er det helsemessige årsaker til at du trenger tilrettelagt transport, må det bestilles av din behandler.

Hvis det ikke finnes rutegående transport på strekningen du skal reise, kan du ta kontakt med ditt lokale pasientreisekontor på telefon 915 05 515.

Pasientreiser dekker ikke transport for blodgivning.

Det er per dags dato ikke en avtaleleverandør for pasienttransport i kommunene Sør-Odal, Nord-Odal, Kongsvinger, Grue og Eidskog.

Hva betyr dette for deg som er pasient?

Dette betyr at pasienter som kan, selv må sørge for transport til og fra behandling ved å reise kollektivt eller bruke egen bil, for så å kreve refusjon ved å sende inn reiseregningsskjema. 

Dersom du ikke kan bruke kollektivtransport, kjøre selv eller bli kjørt av pårørende, dekker Pasientreiser utgifter til drosje. Refusjon for drosje kreves også med reiseregningsskjema.

Du finner mer informasjon fra Pasientreiser om situasjonen og muligheter for transport, samt kontaktinformasjon til Pasientreiser for eventuelle spørsmål du har, på siden under. 

Informasjon for pasienter ved reiser fra Glåmdalsregionen (oslo-universitetssykehus.no)

pasientreiser.no

Buss nummer 510 går fra Ski stasjon (i Jernbaneveien) til Ski sykehus.

Antallet avganger og ankomster varierer avhengig av tid på døgnet.

Se mer informasjon på www.ruter.no.

Praktisk informasjon

Kongsvinger sykehus er en del av Akershus universitetssykehus, og ligger i Kongsvinger kommune.

Oversiktskart - Kongsvinger (PDF)

Kongsvinger har eget apotek.

Hos oss får du kjøpt det du trenger under og etter sykehusoppholdet. Anbefalte produkter fra sykehusets helsepersonell gjenspeiler derfor vårt vareutvalg.

Vi møter deg med autorisert helsepersonell med spesialkompetanse om medisiner og gir gjerne råd og veiledning om din medisinbruk.

Åpningstider:

Mandag - fredag klokken 08.30-16.00.
Lørdag og søndag stengt.

Matservering
Som pasient på Akershus universitetssykehus får du servert mat ved avdelingen du er innlagt.

Kantine
Kantine ligger i underetasjen og er åpen for besøkende og ansatte. Det serveres smørbrød, salater, kaker, med mer.

Kiosk
Kiosken ligger i vestibylen i 1. etasje.

Åpningstider:
Mandag til fredag: 10.00 - 15.00

Automater
Ved kiosken i vestibylen finnes automater med diverse drikkevarer og et lite utvalg av kioskvarer.

Av hensyn til alle de som får overfølsomhetsreaksjoner av sterke dufter ber vi besøkende og pasienter unngå å bruke parfyme ved våre sykehus og behandlingssteder.​

Pasientvertene hjelper alle som har behov når de kommer inn hovedinngangen ved Ahus Nordbyhagen og Ahus Kongsvinger. De arbeider frivillig på sykehuset mellom kl. 09.00-14.00. De forklarer vei til bestemmelsessted eller følger pasienter og pårørende dit de skal. De kan også hjelpe til med rullestol ved behov.

Sykehusprestene tilkalles via de ansatte på avdelingen hvor pasienten er innlagt. For mange mennesker er religiøs tro og praksis en trygghetsfaktor og kilde til livskraft. På Akershus universitetssykehus respekteres alle religioner og livssyn.

Prestetjenesten skal være med å legge til rette for religionsutøvelse på sykehuset og kan formidle kontakt med andre tros- og livssynssamfunn.

Det finnes flere fellesrom med TV og bøker som kan brukes som møteplass for pasienter og pårørende.

I tillegg ligger det et "familierom" i 3. etasje, som er forbeholdt kreftpasienter og pårørende. Rommet har TV, TV-spill og brettspill, og er spesielt tilrettelagt for barn.

Ved behov for tolk må avdelingen kontaktes på forhånd. Tolk er gratis.

Nordre Follo kommune har ansvaret for parkering ved Ski sykehus. Se kommunens nettside for mer informasjon.

nordrefollo.kommune.no

Blomster er hyggelig både å få og å gi bort, men tenk på hvilke blomster du velger. Noen blomster kan dessverre gi ubehag for pasienter, men utvalget er stort blant blomster du kan ha med.

På disse avdelingene tillates ikke blomster

  • S202 - Gastrokirurgisk- og medisinsk sengeområde
  • S203 - Nevrologisk sengeområde og Øre-nese-hals sengeområde​
  • S204 - Kar/Thorax sengeområde
  • S302 - Infeksjonsmedisinsk sengeområde
  • S403 - Kardiologisk sengeområde
  • Ortopedisk sengeområde
  • Geriatrisk sengeområde
  • Hjerteovervåkningen
  • Akuttområde Akutt 24
  • Avdeling for lungemedisin - tillatt på enerom
  • Barselseksjonen - Ikke sterktluktende blomster (for eksempel)
  • Barne- og ungdomsklinikken
  • Intensiv og intermediær seksjon

Besøk er viktig for innliggende pasienter, og vi skal så godt vi kan tilrettelegge for besøk. Ahus har generelle besøkstider, men merk at det kan være andre tider som gjelder ved avdelingen du skal besøke.

Finn avdelingen du skal besøke via lenken under og se på avdelingsiden hvilke besøkstider som er gjeldende. Dersom det ikke er oppgitt besøkstid på avdelingssiden er det den generelle besøkstiden som gjelder.

 

Vi anbefaler deg om å ta med minst mulig verdisaker og personlige eiendeler. Du er selv ansvarlig for tingene dine, men sykehuset skal legge til rette for sikker oppbevaring av mindre verdisaker (lommebok, kontanter, smykker og nøkler), som er nødvendig for deg å ha med på sykehuset.

Noen avdelinger har låsbare skap hvor du kan oppbevare mindre verdisaker. Ved andre avdelinger kan du levere verdisaker ved innleggelse, disse vil oppbevares et trygt sted og utleveres ved utskrivning. Større ting og personlige eiendeler (mobil, bøker, klær) må du oppbevare på avdelingen eller levere til pårørende.

Dersom du savner en eiendel eller verdisak skal du ta kontakt med avdelingen du var innlagt på. Sykehuset tar som hovedregel kun ansvar for verdisaker som er innlevert.​

Som helsepersonell er vi bundet av taushetsplikt. Det innebærer at vi ikke kan besvare alle spørsmål over telefonen selv til nærmeste pårørende. Du kan eventuelt ringe pasienten direkte.

Vis hensyn til andre pasienter og ansattes arbeid hvis du ønsker å ta bilder, filmer eller gjør lydopptak når du er ved et av våre behandlingsteder. Det er ikke lov å offentliggjøre bilder av medpasienter og ansatte uten at de beviselig har gitt tillatelse til det. 

Unngå å forstyrre ansatte i deres krevende og viktige arbeid. Respekter ansatte som ikke ønsker å bli tatt bilde av.

Det er ikke ulovlig å gjøre opptak til privat bruk av samtaler du selv deltar i. Ønsker du å ta opp timen din er det ønskelig at du gir behandleren beskjed om det.

Les mer på temasiden foto, film- og lydopptak på Ahus

​Ahus er en undervisningsinstitusjon der du kan møte studenter. Du kan reservere deg mot at studenter er til stede eller medvirker i behandlingen.

De ansatte som til enhver tid er på jobb ønsker å legge til rette for pasientene, men det vil ikke være mulig å reservere seg mot behandling fra lege, sykepleier eller annen helsearbeider bestemt av kjønn.

​​Som pasient har du rettigheter knyttet til personvern når det gjelder sykehusets lagring og bruk av helseopplysninger.

Les mer om personvern

Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven, som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgstjenester.

Les mer

​Vis hensyn. Unngå bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr som kan forstyrre andre.