Behandlingen skal først prøves ut i en avgrenset tidsperiode og pasienten skal følges opp tett av lege med en telefonkonsultasjon noen uker etter oppstart. Deretter skal pasienten på kontroller etter 1, 3 og 6 måneder. Legen vurderer effekten av behandlingen, smertelindring, konkrete mål for bedret funksjonsnivå og nedtrapping av opiater.
Deretter:
- Behandlingen skal revurderes minst en gang årlig.
- Pasienten forventes å fortsette med annen smertebehandling med fysisk aktivitet, behandling hos fysioterapeut og behandling med ikke vanedannende medikamenter.
- Pasienten tar medisinene som angitt av legen. Avtalt dose skal ikke overskrides. Tilleggsmedisiner, spesielt smertestillende og beroligende, skal ikke brukes uten at dette er avtalt med legen.
- Pasienten rapporterer eventuelle uønskede virkninger av behandlingen.
- Pasienten er alene ansvarlig for at medisiner oppbevares forsvarlig slik at de ikke kommer på avveie. Cannabis skal kun brukes av den som den er utskrevet til og aldri overlates til andre. Resepten må fornyes før den avtalte tid utløper.
- Pasienten skal ikke benytte illegale rusmidler, heller ikke cannabis i andre former eller på andre måter enn det som er avtalt med legen. Hvis legen ber om det skal pasienten avgi urin- og/eller blodprøve for påvisning av eventuelle andre rusmidler og medikamenter.
Førerkortveileder
Helsedirektoratets “Førerkortveileder” sier at bruk av godkjente legemidler med cannabis (Sativex og Epidyolex) kan være forenlig med førerkort klasse 1, mens all annen bruk av cannabinoid-legemidler er uforenlig med føring av motorvogn. Les veilederen for nærmere vilkår:
Ellers gjelder følgende:
- Pasienten skal ha muntlig kjøreforbud i minst 2 uker etter dosejustering av cannabinoider. Deretter 8 timer kjøreforbud etter siste dose. Dette forutsetter at pasienten har dokumenterbar effekt av medikamentet, samt at andre bivirkninger ikke medfører at pasienten ikke bør kjøre motorvogn.
- Førerkortveilederen forutsetter kun bruk av legemidler godkjent av Statens Legemiddelverk (SLV).
- Veilederen forutsetter også at legemidlet er forskrevet av norsk lege og kjøpt i Norge.
- Dersom behandlingen videreføres etter prøveperioden, skal pasienten følges, og behandlingen evalueres minst en gang per år ved smerteklinikken. Senest etter to år bør det vurderes å pause behandlingen. Pasientens fastlege og legen(e) skal utveksle informasjon om behandlingens effekt, uønskede virkninger og bruk av andre medikamenter.
- Cannabispreparater og eventuelle andre vanedannende medikamenter skal bare forskrives av legen som har ansvar for behandling. Andre leger ved Smertepoliklinikken kan forespørres dersom behandlingsansvarlig lege ikke er tilgjengelig, men de har ikke plikt til å forskrive legemiddelet. Smertepoliklinikken kan ikke garantere at det til enhver tid er en lege tilgjengelig som kan og ønsker å skrive ut denne gruppen medikamenter.