Narkose til barn
Narkose er en bedøvelse som virker i hele kroppen. Pasienten blir smertefri, sover og kroppen blir helt slapp. For at barnet ditt skal kunne få narkose, må det møte fastende på sykehuset. Ved å forberede barnet på hva som skal skje på sykehuset, og ved at vi voksne er bevisste på hvordan vi opptrer ovenfor barnet, kan vi bidra til at det opplever trygghet og mestring under sykehusoppholdet.
En voksen som barnet er trygg på må være sammen med barnet under sykehusoppholdet. Det kan være mor, far eller annen pårørende.
Utsettelse av operasjon?
Dersom barnet har symptomer på pågående infeksjon som forkjølelse, feber, oppkast eller diaré, eller fått akutt sykdom, kontakt sykehuset for å høre om undersøkelsen eller operasjonen må bli utsatt.
Før
Forberedelser hjemme
Du må faste
Å faste betyr at du ikke kan spise mat den dagen du skal operere. Du kan heller ikke spise drops og pastiller, eller drikke melk/morsmelkerstatning, eller andre drikker som inneholder fett eller fruktkjøtt. Du kan drikke klare væsker som vann, eplejuice og saft fram til én time før operasjonen.
Medisiner
Se informasjon over i avsnittet "for foreldre". Du skal ta dine faste medisiner, hvis ikke vi har avtalt noe annet. Andre medisiner eller inhalasjoner, skal du ta med til sykehuset.
Hygiene
Det er viktig at du møter nydusjet/badet og i rene klær. Klærne bør være lette å ta av – unngå heldress og strømpebukse. Eventuelle kontaktlinser, smykker, ringer, øredobber og/eller neglelakk må du fjerne.
Pakk sykehusbagen
- Ta med dine faste medisiner.
- Det kan bli mye ventetid på sykehuset. Da er det greit å ha med noe som du liker å holde på med, som bøker/lydbøker, aktivitetsbøker og nettbrett.
- Smokk, kosebamser eller kosekluter er også fint å ta med.
Barn som skal innlegges
Du som skal overnatte på sykehuset vil bli overflyttet til sengepost når du har sovet ut og er våken etter narkosen. Hva som skjer videre på sengepost avhenger av hva du er operert for. Under innleggelsen vil en av dine foreldre få anledning til å overnatte sammen med deg og spise måltidene som blir servert.
Kjøp Emla krem/plaster og smertestillende medikamenter
Før operasjonsdagen må du kjøpe følgende på apoteket:
- Emla krem/plaster: Vi anbefaler Emla krem framfor Emla plaster.
- Smertestillende medikament: Vi anbefaler å kjøpe ett medikament med virkestoffet paracetamol og ett medikament med virkestoffet ibuprofen, for eksempel Paracet og Ibux.
Emla trenger du om morgenen før dere reiser til sykehuset hvis barnet skal få en venekanyle. Smertestillende kan det bli behov for når dere kommer hjem fra sykehuset.
Emla krem er et lokalbedøvende legemiddel som gjør at huden blir midlertidig følelsesløs. Legemiddelet må virke i en times tid for å oppnå best effekt, og skal derfor settes på hjemme en time før dere kommer til sykehuset.
Kremen/plasteret skal settes på oversiden av hånden (håndbaken) og innsiden av albuen, helst rett over en synlig blodåre. Det er likevel ikke sikkert at stikket blir helt smertefritt selv med krem/plaster, så vær forsiktig med å love barnet noe.
Hjelp oss
Det er viktig for oss at barnet opplever at foreldre og helsepersonell spiller på lag og ønsker det samme for barnet. Derfor ønsker vi at du hjelper oss og ikke opptrer som barnet "forsvarer" overfor personellet og behandlere. Les mer om det i neste avsnitt.
Under
Narkose
Det er to måter å få narkose på – maskeinnledning og intravenøs innledning. Anestesilegen bestemmer hvilken bedøvelse som er best for hvert enkelt barn og hver type operasjon. Mens barnet legges i narkose, får en foresatt/forelder være med inn på operasjonsstua fram til barnet har sovnet.
I noen tilfeller får barnet sitte på fanget til mor eller far når vi innleder narkosen for å skape mest mulig trygghet.
Etter
Når legen er ferdig å operere deg vil vi slutte å gi deg medisiner som gir narkosen. Du våkner inne på operasjonsstuen, men det er ikke sikkert at du husker det senere. Vi vil passe på deg hele tiden fra du kommer inn på operasjonsavdelingen, til du våkner igjen.
Rett etter operasjonen hviler du i en seng på oppvåkningsavdelingen. Her kan en av foreldrene dine, eller den voksne som er med deg, være sammen med deg. Det er viktig at du får sove av deg narkosen. Forelder bør derfor unngå å forstyrre deg så lenge som du sover. Tiden du overvåkes varierer ut fra operasjon som er utført.
Hjemreise
Før hjemreise vil legen snakke med dere om hva dere må passe på. Dere vil også få informasjon om medisiner du kan bruke hjemme dersom du får vondt. Som hovedregel skal du ha spist, drukket, være tilstrekkelig smertelindret og ha tisset før dere reiser hjem. For mange vil det også være viktig å mestre øvelser gitt fra fysioterapeut.
Når kan du spise og drikke?
Hvor lenge du må vente før du kan spise og drikke, er avhengig av hvilken type operasjon og hvilke medisiner du har fått.
Gjør det vondt?
Det er vanlig å kjenne litt smerter etter operasjonen, og noen kan føle seg kvalm. Fortell sykepleieren hvordan du har det, gjerne med hjelp av en smerteskala. Du kan få medisiner som hjelper mot både smerter og kvalme, slik at du får det bedre.
Har du tisset etter operasjonen?
Etter noen typer operasjoner er vi opptatt av om du har tisset. Årsaken er at narkosen kan gjøre at du ikke kjenner deg tissetrengt. Da må vi følge med frem til du har tisset.
Noen ganger tar vi bilde av urinblæren for å sjekke om den er full av urin. Da bruker vi en liten skanner. Når vi skanner blæren har vi først på litt kald blank gele under navlen din, så legger vi skanneren på magen din og tar bilde.
Sykefravær
Det blir også ordnet med bekreftelse ut fra behov; fravær skole, rett til skoleskyss, gymfritak/tilrettelagt gym og andre erklæringer, pleiepenger, og informert om eventuelt oppfølging videre.