HELSENORGE
Ortopedisk klinikk

Ankelbrudd, behandling med gips

Stabile ankelbrudd kan behandles med gips. Gipsbehandlingen varer totalt i 6 uker.


Innledning

Ankelbrudd er et vanlig brudd og oppstår gjerne ved uhell hvor det oppstår ankelvridning. Om bruddet er stabilt eller ustabilt bestemmes ut i fra røntgenbilde og skademekanisme. Dersom bruddet vurderes som stabilt kan det legges på en gips og gipsbehandlingen starter.


Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

Gipsen blir lagt på så snart du har fått bekreftet diagnosen ankelbrudd. Dette skjer vanligvis etter røntgenundersøkelse.

Under

Du har nå fått en gips – enten kalklaske eller en syntetisk kombinasjonsgips.

Kalklaske

Det tar 24 timer før kalklasken stivner helt.I løpet av det første døgnet må du:

 • unngå trykk mot gipsen
 • unngå tildekking av gipsen, slik at fuktighet kan fordampe

Syntetisk kombinasjonsgips

 • gipsen stivner i løpet av 30 minutter.


Praktisk informasjon

Dusj

Gipsen, uavgengig av type, tåler ikke vann og må skiftes ut om den blir våt. Det er derfor viktig at du pakker den inn i plast når du dusjer. Bruk gjerne plastposer og teip de tett, eventuelt kan du bruke vakuumposer som kan kjøpes på apotek. Dersom en gipsen blir våt, kan den tørkes med en hårføner på kald luft.

Kløe

Ikke bruk strikkepinner, blyanter eller lignende til å klø deg under gipsen, det kan føre til sår på huden.

Tips mot hevelse

Det er vanlig med hevelse etter et brudd. Hevelsen er en kilde til ubehag og smerte, derfor bør du når du er i ro, holde den gipsede foten høyt, helst over hoftepartiet. Se flere tips under.Mann sitter i sofa med gipset ben. Benet holdes høyt ved hjelp av puter.

Hold foten høyt og bygg gjerne opp med puter e.l. Foto: Ahus

 • Hold foten høyt. For mest effektiv drenasje legger du deg med foten høyere enn hjertet, og med åpne vinkler i kne og hofte. For eksempel kan du ligge på sofaen med foten hvilende oppå sofaens ryggstøtte, se bildet over. Vi anbefaler at du benytter puter for å heve foten ytterligere når du hviler den på en skammel/stol eller lignende. Om natten er det også lurt å bygge opp med puter under benet for å forhindre hevelse, du kan eventuelt legge puter under madrassen. 

 • Beveg tærne. Når du vekselsvis bøyer og strekker alle tærne, aktiverer du vene-muskelpumpen. På denne måten pumper du hevelsen ut av foten. Når hevelsen går ned blir det lettere å bevege, og da skaper du en god sirkel. Vene-muskelpumpen er kroppens viktigste måte å transportere væske ut fra bena. 

 • Begrens gangdistansen. Når du kjenner at sprenget i foten blir stort, tar du pause. Ha to stoler tilgjengelig, så du sitter på den ene og legger foten på den andre.

 • Hvis du har gått langt, eller hatt foten lenge nede, får du bort sprenget raskest på denne måten: Legg deg på ryggen og sykle med benet i luften. På den måten får du både tyngdens hjelp og aktivert vene-muskelpumpen.

Bilkjøring

Dersom du har gipset høyre ankel kan du ikke kjøre bil. Ved eventuell gipsing av venstre ankel må du forhøre deg med forsikringsselskapet ditt om du kan kjøre. Dersom det oppstår en ulykke og du er gipset, kan det være at forsikringsselskapet ikke dekker skadene. 

Mer informasjon

Se gjerne mer informasjon på www.skadefri.no.


Aktivitet og øvelser med gips

Restriksjon første 6 uker

Ikke stå på foten eller bær vekt på den på annen måte. Er du i ro bør du sitte med foten hevet.

Daglige aktiviteter

Når du står kan du støtte kneet på en krakk. Krakken hjelper deg til å stå lenger, for eksempel på badet eller kjøkkenet. Ryggsekk, mageveske eller trillebord kan være til hjelp for å få med seg varer.

Bruk resten av kroppen

For å vedlikeholde mest mulig normal funksjon i resten av kroppen, kan du gjøre følgende:

 • Bøy og strekk kneet. 

 • Beveg hoften i alle retninger. 

 • Strekk hoften helt. Stå med kneet støttet på en krakk og tøy hofteleddet. 

 • Stram lårmuskulaturen og setemuskulaturen med full kraft.

 • Tøy fingrene og håndleddene for å få avspenning, hvis du blir sliten i hendene av å gå med krykker.

 • Rull skuldrene og tøy nakken hvis det er der du kjenner krykkebelastningen.

 • Du kan fritt trene overkroppen og det uskadde benet så mye du vil.

Gange

Du må bruke krykker, gåstativ eller underarmsrullator.

Trapper

Du kan hinke i trappen med støtte til krykker eller gelender.

Oppover: Plassér krykkene på det trinnet du står på, og hink opp ett trinn med frisk fot. Gjenta for neste trinn.
Nedover: Plassér krykkene ett trinn ned, sammen med skadd fot. Hink deretter ned med frisk fot. Gjenta for neste trinn.

Hvis det er for tungt å hinke, kan du sette deg i trappen og ake baken trinn for trinn. Du kan plassere en stødig stol i toppen av trappen, og støtte deg til den når du skal reise deg opp igjen fra gulvsittende stilling. 

Det er også en mulighet å organisere hverdagssituasjonen slik at du slipper trappen.


Etter

Etter omtrent 6 uker tar man nytt røntgenbilde. Hvis dette ser greit ut, kan gipsen fjernes og du kan starte opptrening. 

Etter avgipsing av ankel eller fot er det viktig å komme i gang med trening allerede fra første dag. Man kan forvente at ankelleddet er stivt og at det blir noe smerter ved bevegelse og trening i starten. Det blir også ofte hevelse i foten fordi blodtilførselen til foten øker når musklene kommer i aktivitet igjen. Dette kan vare flere måneder, men skal bli gradvis bedre. Mange opplever også ubehag i hælen ved belastning etter avgipsing. 

Belastningen kan økes gradvis, og til slutt kan du kaste krykkene. Kontaktidrett bør unngås de første 3 månedene etter skade, men dette varierer noe ut fra skadetype.


Aktivitet og øvelser

Etter gipsfjerning

Bruddtilhelingen tar oftest 6 - 8 uker, og gipsen fjernes da. Øk belastningen gradvis.

Slutt først med krykkene innendørs. Behold begge krykkene ved utendørs gange i 1-2 ukers tid etter gipsfjerningen. Slutt først med den ene krykken, men behold den andre krykken til du kan gå uten halte. Når du går med bare en krykke, holder du den i motsatt hånd av skadd side.

Det er normalt at ankelen føles stiv etter gipsbehandlingen. Beveg ankelen og tærne mange ganger daglig for å gjenvinne normal bevegelse.

Her er eksempler på øvelser som du kan gjøre med for eksempel 5-15 repetisjoner, 5 ganger daglig:

 1. Bøy og strekk ankelen opp og ned.

 2. Beveg ankelen i sirkler begge veier. 

 3. Bøy og strekk tærne.

 4. Bruk tærne til å plukke opp håndkle fra gulvet.

 5. Stå med bena i hoftebreddes avstand. Forflytt kroppsvekten fra side til side. Vektoverføringen gir gradvis økende vektbæring på skadd fot.

 6. Stå på tå med ett og to ben. Støtt deg til noe for balansens skyld, fram til du er trygg uten. 
   

 7. Balansetrening med eller uten jevnt underlag, på to og ett ben.


 8. Stå på hæl og løft tærne opp fra gulvet. Støtt deg til noe for balansens skyld, fram til du er trygg uten.

 9. Stå på skadd fot alene. Støtt deg til noe for balansens skyld, fram til du er trygg uten. Bruk 10 min daglig på denne øvelsen.

 10. Stå på skadd fot alene, samtidig som du gjør noe annet med resten av kroppen: Kle på sokk og benklær på den friske foten. Puss tennene. Sving frisk fot fram og tilbake. Skriv alfabetet i luften med frisk fot. Dette trener balansen og leddsansen i skadd ankel. Denne øvelsen erstatter øvelse 8 når du er klar for det. Bruk 10 min daglig på øvelsen.

 11. Stå med forfoten i en trapp og senk hælen ned utenfor trappetrinnet. Dette tøyer ankelbevegelsen. Hvis det er vanskelig å tøye opp bevegeligheten kan du kontakte en fysioterapeut på institutt. 

Det er ikke uvanlig å ha noe smerter og hevelse i foten ved anstrengelse i flere måneder etter skaden, for eksempel i trapper, bakker og ulendt terreng.

Hudpleie

Det er viktig med god hudpleie etter avgipsing, smør gjerne med en fet fuktighetskrem.

Vær oppmerksom

 • Følg med om tærne blir hovne, hvite eller kalde med «prikking», senere følelsesløse og ubevegelige, med økende smerte. Kontakt lege dersom dette oppstår.
 • Skade i bena og immobilisering medfører noe øket risiko for blodpropp, særlig hos pasienter med sykdommer/medisiner som disponerer for dette. Dersom du får økende smerter i tykkleggen må du kontakte lege.
Ved spørsmål ta kontakt med avdelingen du var hos, se kontaktinformasjon her: Ortopedisk klinikk


Kontaktinformasjon

Praktisk informasjon

Bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr

​Vis hensyn. Unngå bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr som kan forstyrre andre.  

Dine rettigheter, valg og muligheter

​Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven, som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgstjenester.

Les mer

Personvern

​​Som pasient har du rettigheter knyttet til personvern når det gjelder sykehusets lagring og bruk av helseopplysninger.

Les mer om personvern

Studenter i praksis på Ahus

​Ahus er en undervisningsinstitusjon der du kan møte studenter. Du kan reservere deg mot at studenter er til stede eller medvirker i behandlingen.

De ansatte som til enhver tid er på jobb ønsker å legge til rette for pasientene, men det vil ikke være mulig å reservere seg mot behandling fra lege, sykepleier eller annen helsearbeider bestemt av kjønn.

Taushetsplikt

Som helsepersonell er vi bundet av taushetsplikt. Det innebærer at vi ikke kan besvare alle spørsmål over telefonen selv til nærmeste pårørende. Du kan eventuelt ringe pasienten direkte.

Verdisaker og personlige eiendeler

Vi anbefaler deg om å ta med minst mulig verdisaker og personlige eiendeler. Du er selv ansvarlig for tingene dine, men sykehuset skal legge til rette for sikker oppbevaring av mindre verdisaker (lommebok, kontanter, smykker og nøkler), som er nødvendig for deg å ha med på sykehuset.

Noen avdelinger har låsbare skap hvor du kan oppbevare mindre verdisaker. Ved andre avdelinger kan du levere verdisaker ved innleggelse, disse vil oppbevares et trygt sted og utleveres ved utskrivning. Større ting og personlige eiendeler (mobil, bøker, klær) må du oppbevare på avdelingen eller levere til pårørende.

Dersom du savner en eiendel eller verdisak skal du ta kontakt med avdelingen du var innlagt på. Sykehuset tar som hovedregel kun ansvar for verdisaker som er innlevert.​

Ønsker du å dele innhold fra tiden på sykehuset?

Vis hensyn når du tar bilder, filmer eller gjør lydopptak når du er på sykehuset eller ved et av våre behandlingssteder. Husk at ansatte har det travelt og ikke nødvendigvis ønsker å være med på bilde, lyd eller film. Det kan være uheldig å forstyrre dem i arbeidet.

Det er ulovlig å spre bilder, lydopptak eller film av medpasienter og ansatte uten samtykke.

Vis varsomhet og respekt for personvernet - du står ansvarlig for dataen du eventuelt innhenter om andre.

Fant du det du lette etter?