Koronar angiografi, poliklinisk undersøkelse

Koronar angiografi er en røntgenundersøkelse av hjertets kransårer. Undersøkelsen blir utført i forbindelse med utredning av hjertesykdom.

Før

Spis gjerne frokost som vanlig. Når du kommer, får du en pasientskjorte og en slåbrok som du skal skifte til. Etter at du har skiftet, sjekker vi blodtrykket ditt og du får samtale med lege.

Under

Under undersøkelsen ligger du flatt på ryggen på en undersøkelsesbenk. Du vil være våken. Du får beroligende medisiner før undersøkelsen starter.

Undersøkelsen varer i cirka 30 minutter, men kan også ta lengre tid.

Undersøkelsen blir gjort ved at vi fører et kateter (tynt, mykt plastrør) opp til hjertet. Vanligvis foregår undersøkelsen gjennom en pulsåre i håndleddet, men av og til må vi benytte en pulsåre i lysken.

Det blir sprøytet inn røntgenkontrast gjennom kateteret. Dette gjør det mulig å se innsiden av hjertets kransårer ved røntgengjennomlysing og røntgenfilming. Ved å bevege røntgenapparatet ser vi kransårene fra flere vinkler.

Du kjenner et stikk og litt press ved innstikkstedet når det settes lokalbedøvelse. I forbindelse med kontrastinnsprøytingen kan du kjenne en varmefølelse i kroppen. I noen få tilfeller kan du reagere på kontrastvæsken med kløe, utslett og/eller flimring for øynene.

Tegning av blodårer inne i kroppen
Kateter inn til hjertet via blodåre, med innstikk i armen.

Utblokking av hjertets kransårer

Hvis vi finner trange blodårer som bør blokkes ut, kan dette ofte gjøres med det samme. Da blåser vi opp en ballong som sitter i enden av kateteret, slik at blodåren utvides. Som oftest setter vi i tillegg inn en forsterkning, en stent, som hjelper til med å holde blodåren åpen. Du kan oppleve press i brystet når ballongen blåses opp.  

Etter

Etter undersøkelsen blir du fulgt tilbake til observasjonsrommet. Hvis du er stukket i armen, vil du få på et kompresjonsbånd over innstikkstedet for å unngå blødning. Det fjernes før avreise. Personalet vil sjekke/justere skinnen jevnlig når du er hos oss. Armen kan brukes med forsiktighet de to første dagene, deretter kan du bruke armen som normalt igjen.

Hvis du er stukket i lysken, må du ha sengeleie i minst to timer. Ofte er innstikkstedet i lysken lukket med en innvendig propp, men noen ganger legger vi også på en utvendig bandasje (kompresjon). Hvis du er stukket i lysken, skal du unngå tunge løft de første to til tre dagene.

Resultatet av undersøkelsen

Resultatet er vanligvis klart med en gang etter undersøkelsen. Legene drøfter resultatet i lys av helhetssituasjonen din, og eventuelt andre undersøkelser du har fått utført, før du får en endelig orientering.

Vær oppmerksom

Alle undersøkelser som foretas gjennom blodårene kan medføre komplikasjoner.

Risiko for komplikasjoner og alvorlige hendelser ved koronar angiografi er imidlertid liten.

Den vanligste komplikasjonen er blødning fra innstikkstedet, enten innvendig (hevelse) eller utvendig. Andre, vanlige plager er ømhet og misfarging ved innstikkstedet.

Alvorlige komplikasjoner som hjerteinfarkt og hjerneslag forekommer svært sjelden (2–3 av 1000).

Kontakt

  • Ventetid: 5 uker

    Kontakt Hjertemedisinsk avdeling

    Oppmøtested

    Behandlingsbygg 4, 3. etasje (B403).
    Sengebygg 3, 3. etasje (S303).
    Sengebygg 3, 4. etasje (S403).
    Ski sykehus

    Oversiktsbilde av Ahus Nordbyhagen

    Hovedbygg

    Sykehusveien 25

    1478 Lørenskog

    Utenfor Ski sykehus

    Ski sykehus

    Vardåsveien 3

    1400 Ski

    Ventetid

    5 uker til undersøkelse

  • Kontakt Hjertemedisinsk avdeling
    En stor bygning med parkeringsplass

    Ahus Gardermoen

    Ragnar Strøms Veg 10

    2067 Jessheim

    Transport

    Pasientreiser er reiser til og fra offentlig godkjent behandling. Er det helsemessige årsaker til at du trenger tilrettelagt transport, må det bestilles av din behandler.

    Hvis det ikke finnes rutegående transport på strekningen du skal reise, kan du ta kontakt med ditt lokale pasientreisekontor på telefon 915 05 515.

    Pasientreiser dekker ikke transport for blodgivning.

    Det er per dags dato ikke en avtaleleverandør for pasienttransport i kommunene Sør-Odal, Nord-Odal, Kongsvinger, Grue og Eidskog.

    Hva betyr dette for deg som er pasient?

    Dette betyr at pasienter som kan, selv må sørge for transport til og fra behandling ved å reise kollektivt eller bruke egen bil, for så å kreve refusjon ved å sende inn reiseregningsskjema. 

    Dersom du ikke kan bruke kollektivtransport, kjøre selv eller bli kjørt av pårørende, dekker Pasientreiser utgifter til drosje. Refusjon for drosje kreves også med reiseregningsskjema.

    Du finner mer informasjon fra Pasientreiser om situasjonen og muligheter for transport, samt kontaktinformasjon til Pasientreiser for eventuelle spørsmål du har, på siden under. 

    Informasjon for pasienter ved reiser fra Glåmdalsregionen (oslo-universitetssykehus.no)

    pasientreiser.no

    Taxi
    Du kan ta taxi fra Oslo lufthavn som tar cirka 5 minutter.

    Fly
    Fra Oslo lufthavn du kan ta buss eller taxi.

    Du kan ta tog til Oslo lufthavn eller Jessheim togstasjon. Videre må du ta buss nr 420 (ca 13 minutter fra OSL) eller 450 (ca 9 minutter fra OSL) fra begge stasjoner.

    Busstoppen ved Ahus Gardermoen heter Lokevegen.

    Bil
    Kjørende på E6 fra sør eller nord, ta av kryss 51 til Jessheim Nord.

    Parkering
    Parkering for pasienter, pårørende og besøkende er den første parkeringen du kommer til når du kjører inn til Ahus Gardermoen. Ditt bilskilt blir registrert ved innkjøring og du betaler på automat ved avreise.

    Mer informasjon om parkering finner du på onepark.no.

    Praktisk informasjon

    Blomster er hyggelig både å få og å gi bort, men tenk på hvilke blomster du velger. Noen blomster kan dessverre gi ubehag for pasienter, men utvalget er stort blant blomster du kan ha med.

    På disse avdelingene tillates ikke blomster

    • S202 - Gastrokirurgisk- og medisinsk sengeområde
    • S203 - Nevrologisk sengeområde og Øre-nese-hals sengeområde​
    • S204 - Kar/Thorax sengeområde
    • S302 - Infeksjonsmedisinsk sengeområde
    • S403 - Kardiologisk sengeområde
    • Ortopedisk sengeområde
    • Geriatrisk sengeområde
    • Hjerteovervåkningen
    • Akuttområde Akutt 24
    • Avdeling for lungemedisin - tillatt på enerom
    • Barselseksjonen - Ikke sterktluktende blomster (for eksempel)
    • Barne- og ungdomsklinikken
    • Intensiv og intermediær seksjon

    Besøk er viktig for innliggende pasienter, og vi skal så godt vi kan tilrettelegge for besøk. Ahus har generelle besøkstider, men merk at det kan være andre tider som gjelder ved avdelingen du skal besøke.

    Finn avdelingen du skal besøke via lenken under og se på avdelingsiden hvilke besøkstider som er gjeldende. Dersom det ikke er oppgitt besøkstid på avdelingssiden er det den generelle besøkstiden som gjelder.

     

    Vi anbefaler deg om å ta med minst mulig verdisaker og personlige eiendeler. Du er selv ansvarlig for tingene dine, men sykehuset skal legge til rette for sikker oppbevaring av mindre verdisaker (lommebok, kontanter, smykker og nøkler), som er nødvendig for deg å ha med på sykehuset.

    Noen avdelinger har låsbare skap hvor du kan oppbevare mindre verdisaker. Ved andre avdelinger kan du levere verdisaker ved innleggelse, disse vil oppbevares et trygt sted og utleveres ved utskrivning. Større ting og personlige eiendeler (mobil, bøker, klær) må du oppbevare på avdelingen eller levere til pårørende.

    Dersom du savner en eiendel eller verdisak skal du ta kontakt med avdelingen du var innlagt på. Sykehuset tar som hovedregel kun ansvar for verdisaker som er innlevert.​

    ​På hverdager er det legevisitt mellom kl 10.00-11.30.

    På kveldstid og i helger er det visitt til nye pasienter,

    Ønsker du som pårørende samtale med lege, avtales dette på forhånd.

    Sykehuset tilbyr gratis trådløst gjestenett. Bruk HSO Gjest.

    Som helsepersonell er vi bundet av taushetsplikt. Det innebærer at vi ikke kan besvare alle spørsmål over telefonen selv til nærmeste pårørende. Du kan eventuelt ringe pasienten direkte.

    Vis hensyn til andre pasienter og ansattes arbeid hvis du ønsker å ta bilder, filmer eller gjør lydopptak når du er ved et av våre behandlingsteder. Det er ikke lov å offentliggjøre bilder av medpasienter og ansatte uten at de beviselig har gitt tillatelse til det. 

    Unngå å forstyrre ansatte i deres krevende og viktige arbeid. Respekter ansatte som ikke ønsker å bli tatt bilde av.

    Det er ikke ulovlig å gjøre opptak til privat bruk av samtaler du selv deltar i. Ønsker du å ta opp timen din er det ønskelig at du gir behandleren beskjed om det.

    Les mer på temasiden foto, film- og lydopptak på Ahus

    Ved behov for tolk må avdelingen kontaktes på forhånd. Tolk er gratis.

    ​Ahus er en undervisningsinstitusjon der du kan møte studenter. Du kan reservere deg mot at studenter er til stede eller medvirker i behandlingen.

    De ansatte som til enhver tid er på jobb ønsker å legge til rette for pasientene, men det vil ikke være mulig å reservere seg mot behandling fra lege, sykepleier eller annen helsearbeider bestemt av kjønn.

    ​​Som pasient har du rettigheter knyttet til personvern når det gjelder sykehusets lagring og bruk av helseopplysninger.

    Les mer om personvern

    Sykehusprestene tilkalles via de ansatte på avdelingen hvor pasienten er innlagt. For mange mennesker er religiøs tro og praksis en trygghetsfaktor og kilde til livskraft. På Akershus universitetssykehus respekteres alle religioner og livssyn.

    Prestetjenesten skal være med å legge til rette for religionsutøvelse på sykehuset og kan formidle kontakt med andre tros- og livssynssamfunn.

    Hos oss kan kan du treffe en Sykehusklovn!

    Verdens beste reseptfrie medisin er et besøk av en sykehusklovn!
    Sykehusklovnene er en gruppe profesjonelle scenekunstnere som har spesialisert seg i arbeid med barn på sykehus. Gjennom improvisasjon, lydhørhet og sin helt spesielle klovnekommunikasjon besøker de pasienter, pårørende og helsepersonell. Sammen skaper klovn og barn unike øyeblikk hvor sykehusets rutiner må vike plass for noe annet.

    Sykehusklovnene kan tenne livsgnist, øke selvtillit og hente frem barnets friske krefter. Effekten av latter, lek og undring kan mobilisere uante krefter i små og store kropper. Og et klovnemøte kan være en etterlengtet pustepause til foresatte når de ser sine barn og unge fryde seg.

    Sykehusklovnene kan ikke forandre situasjonen, men de kan gjøre noe med opplevelsen. Og slik kan et sykehusopphold også bli preget av latter, smil og positive minner. Sykehusklovner kan brukes som magisk medisin og kanskje kan det vonde trylles bort for en liten stund.

    Les mer om Sykehusklovnene (sykehusklovnene.no)

    Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven, som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgstjenester.

    Les mer

    ​Vis hensyn. Unngå bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr som kan forstyrre andre.  

    Av hensyn til alle de som får overfølsomhetsreaksjoner av sterke dufter ber vi besøkende og pasienter unngå å bruke parfyme ved våre sykehus og behandlingssteder.​