HELSENORGE
Kirurgisk poliklinikk

Navlebrokk, Kongsvinger sykehus

Navlebrokk er en svakhet i bukveggen som fører til en utposning fra navlen. Navlebrokk er vanligst hos barn, og i de fleste tilfeller går det tilbake av seg selv. Dersom brokket ikke er gått tilbake innen seksårsalderen, kan vi vurdere operasjon - også av kosmetiske grunner. Voksne som får navlebrokk kan forsøke å presse tilbake utbukningen ved å trykke lett på den, men hvis det blir inneklemt, og må det opereres.

Ventetider

Innledning

Henvisning og vurdering

Både barn og voksne kan bli henvist av fastlegen til vurdering av planlagt operasjon.

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Sjekkliste for utredning:        

  • God klinisk undersøkelse og beskrivelse av brokket
  • Eventuelle tidligere sykdommer

Før

Diagnosen kan ofte bli stilt med en god klinisk undersøkelse. Barn og voksne blir undersøkt av kirurg på poliklinikk, og får deretter en anbefaling om behandling.

Operasjon av navlebrokk kan bli utført uten innleggelse på sykehus. Du møter fastende om morgenen og kan reise hjem noen timer etter operasjon. Spesielle forhold kan gjøre at noen pasienter må være innlagt både før og etter operasjonen.

Forberedelse før operasjon

  • Du skal ikke spise mat, drops, tyggegummi, røyke eller snuse inntil 6 timer før operasjon. Vann, te, svart kaffe, saft, brus og eplejuice kan du drikke inntil 2 timer før operasjon, men kun etter avtale med personalet.

  • Rengjør navlen. Fjern ringer, smykker og neglelakk kvelden før operasjonen. Du bør fjerne piercing og lignende før du kommer på sykehuset. Er de vanskelige å fjerne kan du risikere at de blir klippet. Det er derfor lurt å bruke litt tid på dette før du kommer.

  • Ta en grundig dusj med hårvask om morgenen operasjonsdagen. NB! Ikke påfør hudkrem eller sminke etter du har dusjet.

Før operasjon blir du tatt imot av sykepleier, og du får samtale med kirurg og anestesilege.


Under

Brokkplastikk (barn)

Vi lager et lite snitt over utposningen, dytter den tilbake og syr svakheten i bukveggen slik at det ikke oppstår navlebrokk på nytt. Denne metoden er best egnet hos barn og det er sjeldent tilbakefall.

Operasjonen blir gjort i narkose, og varer cirka 30 minutter.

Brokkplastikk med nett (voksne)

Akutt operasjon: Hos voksne med akutt behov for operasjon utfører vi brokkplastikk på samme måte som hos barn. Vi må i tillegg sjekke om det kan være varige problemer med et inneklemt tarmsegmen. Da vil vi vurdere å sette inn et nett som hindrer at brokket kommer tilbake. 

Planlagt operasjon: Voksne som skal til planlagt operasjon, får samme prosedyre som barn, men vi forsterker samtidig svakheten med et nett som forhindrer at brokket kommer tilbake. Operasjonen blir utført i narkose og varer rundt 1 time. Dersom det er svært store navlebrokk (sjelden) kan vi gjøre inngrepet med kikkhullsmetode, eller som en større åpen operasjon. Vi forsterker med nett også når brokket er stort. 

Sykemelding blir vurdert individuelt. 

Etter

Etter operasjonen blir du passet på til du våkner. Så får du litt mat og drikke. Du kan forvente å reise hjem etter 2-4 timer. Du må ha tisset før hjemreise.

Før du reiser hjem får du muntlig og skriftlig informasjon. Du får med deg noen smertestillende tabletter og eventuelt resept. Du kan ikke kjøre bil eller betjene maskiner første døgnet etter operasjonen. Om nødvendig ordner sykehuset med transport.

Etter operasjonen skal du unngå tunge løft i ca. 4-6 uker. Vi anbefaler at du starter med lett fysisk aktivitet så snart som mulig etter operasjonen. Stingene vil løse seg opp av seg selv.

Det er ingen rutinemessig kontroll hos kirurg etter operasjon. 

Vær oppmerksom

Kontakt sykehuset dersom du opplever at såret er rødt, hovent og det kommer puss/verk.

Kontaktinformasjon

Parkering

​​Pasienter og besøkende kan parkere på reserverte plasser på sykehusets parkeringsplass. Avgiftstider er mandag til fredag 08.00-17.00 og lørdag 08.00-15.00. Betaling kan skje forskuddsvis med mynt, eller etterskuddsvis med kreditt- eller bensinkort. Priser er 14 kr per time / 60 kr per døgn (med forbehold om endringer).

Blodgivere kan pa​rkere gratis på egne reserverte plasser​ i forbindelse med blodgivning. Blodgivere må da ha et gyldig parkeringsbevis fra sykehusets blodbank liggende godt synlig i frontruten.​

Handik​ap-parkering finnes blant annet ​ved hovedinngangen​ og er gratis for personer med gyldig HC-bevis liggende godt synlig i frontruten.

Pårørende til akutt syke og døende pasienter, foreldre til barn som skal til dagbehandling og følgepersoner til fysisk/psykisk funksjonshemmede pasienter kan henvende seg ved avdelingen de skal til for å få parkeringsbevis.​​

Praktisk informasjon

Besøkstider

Generell besøkstid ved Kongsvinger sykehus:

Besøkstiden hverdager kl. 18.00-19.00.
I helger og på helligdager er besøkstiden kl. 14.00-15.00.

Avdelinger på sykehuset med egen besøkstid:

  • ​Føde-/barselavdelingen
  • Gynekologisk sengepost
  • Ortopedisk sengepost​

Bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr

​Vis hensyn. Unngå bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr som kan forstyrre andre.  

Dine rettigheter, valg og muligheter

​Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven, som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgstjenester.

Les mer

Pasientvert

Pasientvertene hjelper alle som har behov når de kommer inn hovedinngangen ved Ahus Nordbyhagen og Ahus Kongsvinger. De arbeider frivillig på sykehuset mellom kl. 09.00-14.00. De forklarer vei til bestemmelsessted eller følger pasienter og pårørende dit de skal. De kan også hjelpe til med rullestol ved behov.

Personvern

​​Som pasient har du rettigheter knyttet til personvern når det gjelder sykehusets lagring og bruk av helseopplysninger.

Les mer om personvern

Studenter i praksis på Ahus

​Ahus er en undervisningsinstitusjon der du kan møte studenter. Du kan reservere deg mot at studenter er til stede eller medvirker i behandlingen.

De ansatte som til enhver tid er på jobb ønsker å legge til rette for pasientene, men det vil ikke være mulig å reservere seg mot behandling fra lege, sykepleier eller annen helsearbeider bestemt av kjønn.

Taushetsplikt

Som helsepersonell er vi bundet av taushetsplikt. Det innebærer at vi ikke kan besvare alle spørsmål over telefonen selv til nærmeste pårørende. Du kan eventuelt ringe pasienten direkte.

Verdisaker og personlige eiendeler

Vi anbefaler deg om å ta med minst mulig verdisaker og personlige eiendeler. Du er selv ansvarlig for tingene dine, men sykehuset skal legge til rette for sikker oppbevaring av mindre verdisaker (lommebok, kontanter, smykker og nøkler), som er nødvendig for deg å ha med på sykehuset.

Noen avdelinger har låsbare skap hvor du kan oppbevare mindre verdisaker. Ved andre avdelinger kan du levere verdisaker ved innleggelse, disse vil oppbevares et trygt sted og utleveres ved utskrivning. Større ting og personlige eiendeler (mobil, bøker, klær) må du oppbevare på avdelingen eller levere til pårørende.

Dersom du savner en eiendel eller verdisak skal du ta kontakt med avdelingen du var innlagt på. Sykehuset tar som hovedregel kun ansvar for verdisaker som er innlevert.​

Ønsker du å dele innhold fra tiden på sykehuset?

Vis hensyn når du tar bilder, filmer eller gjør lydopptak når du er på sykehuset eller ved et av våre behandlingssteder. Husk at ansatte har det travelt og ikke nødvendigvis ønsker å være med på bilde, lyd eller film. Det kan være uheldig å forstyrre dem i arbeidet.

Det er ulovlig å spre bilder, lydopptak eller film av medpasienter og ansatte uten samtykke.

Vis varsomhet og respekt for personvernet - du står ansvarlig for dataen du eventuelt innhenter om andre.

Fant du det du lette etter?