HELSENORGE
Ortopedisk og kirurgisk poliklinikk, Kongsvinger

Operasjonssår, Kongsvinger

Informasjon om hvordan du kan stelle operasjonssåret når du kommer hjem fra sykehuset.

Innledning

Henvisning og vurdering

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

Operasjonssår er ofte lukket ved hjelp av sting, klemmer eller stifter. Sårstrips fungerer oftest som ekstra støtte når såret er sydd fra innsiden, men brukes også ved utvendige sting. Disse skal sitte på så lenge du får beskjed om det, eller til de løsner av seg selv.


Under

Såret er sensitivt for skade og infeksjon de første 8–10 dagene. Vi anbefaler derfor at du unngår badekar og svømmebasseng inntil sting/agraffer er fjernet, og såret er grodd. Såret behøver ikke å rengjøres rutinemessig.

De første 48 timene skal du ikke dusje. Etter 48 timer skal du dusje med bandasje. Blir bandasjen våt skal såret lufttørke og du skal sette på ny bandasje. Har du sårstrips, beholder du disse på.

Råd for optimal sårheling

Røyking reduserer blod- og oksygen tilførsel til såret, og er en av de største årsakene til infeksjon og dårlig sårtilheling. Derfor frarådes røyking. Det er viktig å ha et normalt kosthold for at såret skal gro. Kost bestående av frukt, grønnsaker, meieriprodukter, kornprodukter, kjøtt og fisk tilfører kroppen vitaminer og mineraler, fett og protein som er viktig for sårtilheling. Dersom du har diabetes er det viktig å ha et så stabilt blodsukker som mulig.

Sårskift

Vask hendene før og etter bandasjeskift. Ikke ta med hendene direkte i såret.

Bandasje

Du skal bruke bandasje til sting, klemmer eller stifter er fjernet. Du skal ikke ta av bandasjen 24 timer etter inngrepet. Vi anbefaler at du velger en bandasje som er hudvennlig (lar seg lett fjerne), kan absorbere væske fra såret og som er vanntett. Unngå bandasjer som kan etterlate seg rester i såret eller bli sittende fast, for eksempel bomull. Det er viktig å sjekke såret jevnlig ved å ta av bandasjen og se etter hvordan såret ser ut. Vær oppmerksom på forandringer som; økende  smerte/følsomhet i såret, rødme, hevelse, misfarget puss eller blødning, lokal varme, såret åpner seg, feber eller nedsatt allmenntilstand. Oppstår en eller flere av disse tilstandene må du kontakte sykehuset.

Etter

Sting, strips og agraffer

Sting og agraffer fjernes hos egen lege.

Råd for optimal arrdannelse

Arret bleknes med tiden, men dette kan ta flere år. Det er viktig å beskytte arret mot soling i denne tiden. Bruk derfor solkrem når du er ute i solen. Bruk gjerne en beskyttelse over arret i områder utsatt for drag eller friksjon. Et billig alternativ er en mikroporøs tape. Fuktighetsgivende og hudvennlig olje, krem/lotion gir fuktighet og kan bidra til et glattere og penere arr.

Vær oppmerksom

Det er normalt å oppleve smerter i såret de første dagene og at såret ser fuktig ut. Økende smerter og lekkasje fra såret kan derimot være tegn på infeksjon. Oftest oppstår infeksjon mellom dag fem og ti etter operasjonen, men det er viktig å observere tegn til infeksjon i 30 dager etter operasjonen.

Kontaktinformasjon

Parkering

​​Pasienter og besøkende kan parkere på reserverte plasser på sykehusets parkeringsplass. Avgiftstider er mandag til fredag 08.00-17.00 og lørdag 08.00-15.00. Betaling kan skje forskuddsvis med mynt, eller etterskuddsvis med kreditt- eller bensinkort. Priser er 14 kr per time / 60 kr per døgn (med forbehold om endringer).

Blodgivere kan pa​rkere gratis på egne reserverte plasser​ i forbindelse med blodgivning. Blodgivere må da ha et gyldig parkeringsbevis fra sykehusets blodbank liggende godt synlig i frontruten.​

Handik​ap-parkering finnes blant annet ​ved hovedinngangen​ og er gratis for personer med gyldig HC-bevis liggende godt synlig i frontruten.

Pårørende til akutt syke og døende pasienter, foreldre til barn som skal til dagbehandling og følgepersoner til fysisk/psykisk funksjonshemmede pasienter kan henvende seg ved avdelingen de skal til for å få parkeringsbevis.​​

Praktisk informasjon

Besøkstider

Generell besøkstid ved Kongsvinger sykehus:

Besøkstiden hverdager kl. 18.00-19.00.
I helger og på helligdager er besøkstiden kl. 14.00-15.00.

Avdelinger på sykehuset med egen besøkstid:

  • ​Føde-/barselavdelingen
  • Gynekologisk sengepost
  • Ortopedisk sengepost​

Bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr

​Vis hensyn. Unngå bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr som kan forstyrre andre.  

Dine rettigheter, valg og muligheter

​Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven, som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgstjenester.

Les mer

Pasientvert

Pasientvertene hjelper alle som har behov når de kommer inn hovedinngangen ved Ahus Nordbyhagen og Ahus Kongsvinger. De arbeider frivillig på sykehuset mellom kl. 09.00-14.00. De forklarer vei til bestemmelsessted eller følger pasienter og pårørende dit de skal. De kan også hjelpe til med rullestol ved behov.

Personvern

​​Som pasient har du rettigheter knyttet til personvern når det gjelder sykehusets lagring og bruk av helseopplysninger.

Les mer om personvern

Studenter i praksis på Ahus

​Ahus er en undervisningsinstitusjon der du kan møte studenter. Du kan reservere deg mot at studenter er til stede eller medvirker i behandlingen.

De ansatte som til enhver tid er på jobb ønsker å legge til rette for pasientene, men det vil ikke være mulig å reservere seg mot behandling fra lege, sykepleier eller annen helsearbeider bestemt av kjønn.

Taushetsplikt

Som helsepersonell er vi bundet av taushetsplikt. Det innebærer at vi ikke kan besvare alle spørsmål over telefonen selv til nærmeste pårørende. Du kan eventuelt ringe pasienten direkte.

Verdisaker og personlige eiendeler

Vi anbefaler deg om å ta med minst mulig verdisaker og personlige eiendeler. Du er selv ansvarlig for tingene dine, men sykehuset skal legge til rette for sikker oppbevaring av mindre verdisaker (lommebok, kontanter, smykker og nøkler), som er nødvendig for deg å ha med på sykehuset.

Noen avdelinger har låsbare skap hvor du kan oppbevare mindre verdisaker. Ved andre avdelinger kan du levere verdisaker ved innleggelse, disse vil oppbevares et trygt sted og utleveres ved utskrivning. Større ting og personlige eiendeler (mobil, bøker, klær) må du oppbevare på avdelingen eller levere til pårørende.

Dersom du savner en eiendel eller verdisak skal du ta kontakt med avdelingen du var innlagt på. Sykehuset tar som hovedregel kun ansvar for verdisaker som er innlevert.​

Ønsker du å dele innhold fra tiden på sykehuset?

Vis hensyn når du tar bilder, filmer eller gjør lydopptak når du er på sykehuset eller ved et av våre behandlingssteder. Husk at ansatte har det travelt og ikke nødvendigvis ønsker å være med på bilde, lyd eller film. Det kan være uheldig å forstyrre dem i arbeidet.

Det er ulovlig å spre bilder, lydopptak eller film av medpasienter og ansatte uten samtykke.

Vis varsomhet og respekt for personvernet - du står ansvarlig for dataen du eventuelt innhenter om andre.

Fant du det du lette etter?