Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
  • Telefonproblemer ved Kongsvinger sykehus mandag 29.4.
    Vi har problemer med å svare på telefoner til Kongsvinger sykehus og ber publikum ringe flere ganger dersom de ikke får kontakt. Vi beklager ulempen og jobber med å løse problemene.

Behandling

Overarmsbrudd - behandling med operasjon

En del brudd egner seg ikke for ortosebehandling. Da er operativ behandling nødvendig. Det er stillingen i bruddet, kontakten mellom bruddendene, hvor mange biter som foreligger og eventuelt ledsagende skader som avgjør om bruddet egner seg best for operasjon eller ikke.

Operasjon av brudd i overarmen kan gjøres på flere måter, hvilken type operasjon som velges er avhengig av bruddets utseende og den skadedes situasjon. I denne teksten omtales operasjon med nagle og operasjon med plate og skruer.

Før

Bruddet stabiliseres midlertidig med en gipslaske eller ortose. Du får vanligvis og en fatle å hvile armen i. Dette vil ha en smertelindrende effekt.

Operasjonen vil som regel bli utført i løpet av noen dager. I ventetiden blir armen, hånd og fingre vanligvis hoven. Det kan hjelpe å knyte og strekke i fingre hyppig for å motvirke hevelsen.

Du kan spise og drikke som vanlig frem til midnatt. Etter midnatt skal du ikke spise mer, men du kan røyke, snuse og drikke vann, saft, juice, brus, te og svart kaffe frem til 1 time før oppmøtetidspunktet ditt.


Under

Operasjon med plate og skruer:

Det blir laget et langsgående snitt i huden på overarmen for å komme inn til det knekte overarmsbeinet. Beinet legges på plass i riktig posisjon og posisjonen sikres ved at en metall-plate skrues fast med skruer. Deretter sys huden igjen og operasjonssåret dekkes med bandasje. Etter operasjonen legges det på en fatle for smertelindring.

røntgenbilde pasient med plate.foto

Røntgenbilde av pasient med plate.


Operasjon med nagle: 

Ved denne type operasjon lages et snitt i huden helt på toppen av skulderen. Gjennom dette snittet kommer man til overarmsbeinet ovenfra og en nagle kan føres ned inne i margkanalen. For å få nalgen ned må bruddet settes på plass. Naglen holder bruddet i riktig posisjon. Naglen festes med skruer i skulder-nivå og i nedre del av overarmen, det vil derfor bli laget flere små snitt i huden. Etter operasjonen legges det på en fatle for smertelindring.

rngtbilde nagle_foto

Røntgenbilde av pasient med nagle.

Hvor lang tid tar normalt behandlingen:

Selve operasjonen tar omtrent en til to timer men det kan variere. Bruddet er som regel grodd etter 12 uker. Opptreningstiden vil variere med bruddets kompleksitet.


Etter

Vi skifter på såret før du reiser hjem og sjekker at der ikkje er tegn til sårinfekjson. Deretter skifter du selv på såret om bandasjen skulle bli skitten eller våt, begynner å løsne eller om det siver sårvæske i den. En tørr bandasje kan ligge på i 5 dager. Vask alltid hendene før og etter bandasjeskift.

Ingen kirurgiske inngrep er uten risiko. Det kan oppstå infeksjon i operasjonssåret, skade av nerve slik at du mister evnen til å strekke ut håndleddet og det er også fare for manglende tilheling av bruddet på tross av operasjonen.

Sting som såret er sydd med fjernes vanligvis 2-3 uker etter operasjonen. Disse kan du fjerne hos fastlegen din om ikke annet er avtalt. Du vil bli innkalt til undersøkelse og røntgenkontroll i ortopedisk poliklinikk etter ca 6 uker og 12 uker.

Informasjon fra fysioterapeut

Denne informasjonen er tilpasset deg med brudd i overarmen (humerusskaftfraktur), som er operert. Informasjonen gjelder uavhengig av om du er operert med margnagle, eller med plate og skruer. Informasjonen er basert på at armen din er vurdert som øvelsesstabil, men ikke belastningsstabil. 

Hvil armen i fatle (collar’n cuff) dag og natt 1-2 uker. Hensikten med fatlen er å lindre smerte. Du kan med fordel hvile hånden i jakkelommen i stedet for å bruke fatle. Slutt med fatlen så snart du klarer å gå med armen fritt pendlende, og senest etter 2 uker.   

Ikke støtt deg på armen eller løft tungt. Bruddet er ikke belastningsstabilt, og restriksjonen gjelder vanligvis de første 6 ukene etter operasjonsdatoen. Etter 6 uker tillates du vanligvis å gjenoppta alle tidligere aktiviteter, men du må trappe opp gradvis. 

I starten er det vanlig å hovne opp i underarmen og fingrene.

  • Knytt hånden og sprik med fingrene mange ganger! På den måten pumper du hevelsen ut av armen. Aktiv fingerbevegelse er det mest effektive tiltaket for å redusere hevelsen. 
  • Legg deg på ryggen med underarmen hvilende på en stor pute over magen. På den måten siver væsken ut av armen med hjelp av tyngdekraften. 

  • Bøy og strekk albuen.  
Løsne fatlen 2-3 ganger daglig for å gjøre dette. Slutt uansett helt med fatlen etter senest 2 uker.  

Bruk hånden fritt til daglige aktiviteter. Bruk hånden til å kle deg, vaske deg, lage mat og gjøre lett arbeide så langt du klarer. 

Beveg normalt i fingre, håndledd, underarm, albue, skulderblad og nakke. Hvis du føler deg stiv eller anspent, prøver du dette: Løft opp skulderbladene, trekk dem bak og slipp avspent ned. Gjenta så mange ganger du vil. 

  • Sitt foroverbøyd og la armen henge. La hånden gli ned langs leggen, ned mot gulvet.  
  • Sitt sideveis og la armen henge. Bøy ryggen sideveis, så armen henger med en avstand fra kroppen. 
  • Stå foroverbøyd med støtte til en stolrygg, og la armen henge. Du kan bruke bena eller ryggen til å gi armen litt fart, så den pendler avspent. Pendle fram/tilbake, sideveis og i sirkler begge veier.
  • Sitt sidelengs ved et spisebord og la underarmen hvile på bordet. Skyv armen inn på bordet, sideveis ut fra kroppen din, så langt det går. Prøv å oppnå størst mulig åpning i armhulen. Du må legge overkroppen sidelengs innover bordet for å klare å skyve armen lengst mulig.
  • Sitt sidelengs ved et spisebord og la underarmen hvile på bordet. Skyv armen framover langs bordkanten, framlengs bort fra kroppen din, så langt det går. Du må legge overkroppen framover for å klare å skyve armen lengst mulig. Du kan støtte den friske hånden i fanget hvis du vil. 

  • Ligg på ryggen. Legg den opererte armen opp over hodet så langt det går. Gi den opererte armen hjelp for å komme lengst mulig; støtt med den friske armen, eller hold en stokk med begge hendene for å hjelpe.
  • Ligg på ryggen. Legg den opererte armen ut til siden så langt det går. Gi den opererte armen hjelp for å komme lengst mulig: Hold en stokk med begge hendene, så den friske armen kan skyve den opererte ut til siden. 
  • Ligg på ryggen. Fold hendene bak nakken. Med hendene i nakken vil kanskje albuen på operert side peke rett opp. Forsøk å beveg albuene ut til siden så langt det går. 

  • Krabb med fingrene opp en vegg. Gi den opererte armen hjelp for å komme høyest mulig; støtt med den friske armen, trekk med et tau eller lignende. 

NB: Det er mye mer krevende å løfte armen oppover, mot tyngdekraften, enn å bevege den slik du har gjort i de tidligere øvelsene. Når du starter å øve opp mot tyngdekraften bør du av og til se deg selv i et speil. Hipser du opp skulderbladet for å få armen høyest mulig? Da har du krevd mer av armen enn den har forutsetninger for å klare. Gi armen mer understøttelse; hjelp med frisk arm, tau eller slynge. Ellers øver du inn en uvane som er vanskelig å bli kvitt senere.

Du må selv kontakte en fysioterapeut i nærheten av der du bor. Første time kan gjerne være 1-2 uker etter operasjonsdatoen. Fysioterapeuten vil gi deg individuelt tilpassede øvelser. God bedring! 



Vær oppmerksom

Rødhet. Økende smerte og/eller hevelse. Puss, gul eller grønn væske fra såret. Feber. Sykdomsfølelse.
Dette kan være tegn på infeksjon og du bør ta snarlig kontakt med oss.

Kontakt

  • Kontakt Ortopedisk klinikk

    Oppmøtested

    Vi utfører behandlinger flere steder. Se innkallingsbrevet ditt for oppmøtested.

    Praktisk informasjon

    Vi anbefaler deg om å ta med minst mulig verdisaker og personlige eiendeler. Du er selv ansvarlig for tingene dine, men sykehuset skal legge til rette for sikker oppbevaring av mindre verdisaker (lommebok, kontanter, smykker og nøkler), som er nødvendig for deg å ha med på sykehuset.

    Noen avdelinger har låsbare skap hvor du kan oppbevare mindre verdisaker. Ved andre avdelinger kan du levere verdisaker ved innleggelse, disse vil oppbevares et trygt sted og utleveres ved utskrivning. Større ting og personlige eiendeler (mobil, bøker, klær) må du oppbevare på avdelingen eller levere til pårørende.

    Dersom du savner en eiendel eller verdisak skal du ta kontakt med avdelingen du var innlagt på. Sykehuset tar som hovedregel kun ansvar for verdisaker som er innlevert.​

    Som helsepersonell er vi bundet av taushetsplikt. Det innebærer at vi ikke kan besvare alle spørsmål over telefonen selv til nærmeste pårørende. Du kan eventuelt ringe pasienten direkte.

    Vis hensyn til andre pasienter og ansattes arbeid hvis du ønsker å ta bilder, filmer eller gjør lydopptak når du er ved et av våre behandlingsteder. Det er ikke lov å offentliggjøre bilder av medpasienter og ansatte uten at de beviselig har gitt tillatelse til det. 

    Unngå å forstyrre ansatte i deres krevende og viktige arbeid. Respekter ansatte som ikke ønsker å bli tatt bilde av.

    Det er ikke ulovlig å gjøre opptak til privat bruk av samtaler du selv deltar i. Ønsker du å ta opp timen din er det ønskelig at du gir behandleren beskjed om det.

    Les mer på temasiden foto, film- og lydopptak på Ahus

    Ved behov for tolk må avdelingen kontaktes på forhånd. Tolk er gratis.

    ​Ahus er en undervisningsinstitusjon der du kan møte studenter. Du kan reservere deg mot at studenter er til stede eller medvirker i behandlingen.

    De ansatte som til enhver tid er på jobb ønsker å legge til rette for pasientene, men det vil ikke være mulig å reservere seg mot behandling fra lege, sykepleier eller annen helsearbeider bestemt av kjønn.

    ​​Som pasient har du rettigheter knyttet til personvern når det gjelder sykehusets lagring og bruk av helseopplysninger.

    Les mer om personvern

    Sykehusprestene tilkalles via de ansatte på avdelingen hvor pasienten er innlagt. For mange mennesker er religiøs tro og praksis en trygghetsfaktor og kilde til livskraft. På Akershus universitetssykehus respekteres alle religioner og livssyn.

    Prestetjenesten skal være med å legge til rette for religionsutøvelse på sykehuset og kan formidle kontakt med andre tros- og livssynssamfunn.

    Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven, som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgstjenester.

    Les mer

    ​Vis hensyn. Unngå bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr som kan forstyrre andre.  

    Av hensyn til alle de som får overfølsomhetsreaksjoner av sterke dufter ber vi besøkende og pasienter unngå å bruke parfyme ved våre sykehus og behandlingssteder.​

  • Kontakt Ortopedisk og kirurgisk poliklinikk

    Oppmøtested

    1. etasje.

    En bygning med et tre foran

    Kongsvinger sykehus

    Parkveien 35

    2212 Kongsvinger

    Praktisk informasjon

    Vi anbefaler deg om å ta med minst mulig verdisaker og personlige eiendeler. Du er selv ansvarlig for tingene dine, men sykehuset skal legge til rette for sikker oppbevaring av mindre verdisaker (lommebok, kontanter, smykker og nøkler), som er nødvendig for deg å ha med på sykehuset.

    Noen avdelinger har låsbare skap hvor du kan oppbevare mindre verdisaker. Ved andre avdelinger kan du levere verdisaker ved innleggelse, disse vil oppbevares et trygt sted og utleveres ved utskrivning. Større ting og personlige eiendeler (mobil, bøker, klær) må du oppbevare på avdelingen eller levere til pårørende.

    Dersom du savner en eiendel eller verdisak skal du ta kontakt med avdelingen du var innlagt på. Sykehuset tar som hovedregel kun ansvar for verdisaker som er innlevert.​

    ​På hverdager er det legevisitt mellom kl 10.00-11.30.

    På kveldstid og i helger er det visitt til nye pasienter,

    Ønsker du som pårørende samtale med lege, avtales dette på forhånd.

    Pasientvertene hjelper alle som har behov når de kommer inn hovedinngangen ved Ahus Nordbyhagen og Ahus Kongsvinger. De arbeider frivillig på sykehuset mellom kl. 09.00-14.00. De forklarer vei til bestemmelsessted eller følger pasienter og pårørende dit de skal. De kan også hjelpe til med rullestol ved behov.

    Som helsepersonell er vi bundet av taushetsplikt. Det innebærer at vi ikke kan besvare alle spørsmål over telefonen selv til nærmeste pårørende. Du kan eventuelt ringe pasienten direkte.

    Vis hensyn til andre pasienter og ansattes arbeid hvis du ønsker å ta bilder, filmer eller gjør lydopptak når du er ved et av våre behandlingsteder. Det er ikke lov å offentliggjøre bilder av medpasienter og ansatte uten at de beviselig har gitt tillatelse til det. 

    Unngå å forstyrre ansatte i deres krevende og viktige arbeid. Respekter ansatte som ikke ønsker å bli tatt bilde av.

    Det er ikke ulovlig å gjøre opptak til privat bruk av samtaler du selv deltar i. Ønsker du å ta opp timen din er det ønskelig at du gir behandleren beskjed om det.

    Les mer på temasiden foto, film- og lydopptak på Ahus

    Ved behov for tolk må avdelingen kontaktes på forhånd. Tolk er gratis.

    ​Ahus er en undervisningsinstitusjon der du kan møte studenter. Du kan reservere deg mot at studenter er til stede eller medvirker i behandlingen.

    De ansatte som til enhver tid er på jobb ønsker å legge til rette for pasientene, men det vil ikke være mulig å reservere seg mot behandling fra lege, sykepleier eller annen helsearbeider bestemt av kjønn.

    ​​Som pasient har du rettigheter knyttet til personvern når det gjelder sykehusets lagring og bruk av helseopplysninger.

    Les mer om personvern

    Kongsvinger har eget apotek.

    Hos oss får du kjøpt det du trenger under og etter sykehusoppholdet. Anbefalte produkter fra sykehusets helsepersonell gjenspeiler derfor vårt vareutvalg.

    Vi møter deg med autorisert helsepersonell med spesialkompetanse om medisiner og gir gjerne råd og veiledning om din medisinbruk.

    Åpningstider:

    Mandag - fredag klokken 08.30-16.00.
    Lørdag og søndag stengt.

    Sykehusprestene tilkalles via de ansatte på avdelingen hvor pasienten er innlagt. For mange mennesker er religiøs tro og praksis en trygghetsfaktor og kilde til livskraft. På Akershus universitetssykehus respekteres alle religioner og livssyn.

    Prestetjenesten skal være med å legge til rette for religionsutøvelse på sykehuset og kan formidle kontakt med andre tros- og livssynssamfunn.

    Det finnes flere fellesrom med TV og bøker som kan brukes som møteplass for pasienter og pårørende.

    I tillegg ligger det et "familierom" i 3. etasje, som er forbeholdt kreftpasienter og pårørende. Rommet har TV, TV-spill og brettspill, og er spesielt tilrettelagt for barn.

    Av hensyn til alle de som får overfølsomhetsreaksjoner av sterke dufter ber vi besøkende og pasienter unngå å bruke parfyme ved våre sykehus og behandlingssteder.​