Diagnose

Aplastisk anemi

Aplastisk anemi er en sjelden type blodsykdom som skyldes en betydelig svikt i produksjonen av både røde blodlegemer, hvite blodlegemer og blodplater. Dette fører til en nedsatt konsentrasjon av hemoglobin (Hb) i blodet. Aplastisk anemi er en form for benmargssvikt og forekommer i omlag 2–5 tilfeller per million personer per år.

Symptomer

Ved aplastisk anemi fungerer ikke stamcellene i benmargen som de skal. Stamcellene hemmes i sin funksjon, og immunceller er viktige aktører i denne hemmingen. Stamcellene i benmargen er «morceller» for alle blodceller; røde blodlegemer, hvite blodlegemer og blodplater. Stamcellene finnes i benmargen, og aplastisk anemi omtales derfor som benmargssvikt.

Aplastisk anemi er en sjelden tilstand med 2–5 nye tilfeller per million per år. Hyppigst opptrer aplastisk anemi hos yngre mellom 15 og 25 år og hos eldre over 60 år.

Symptomer oppstår som følge av lave verdier av de ulike typene blodceller. Symptomene er derfor typiske for benmargssvikt:

  • anemi (mangel på røde blodlegemer)
  • tilbakevendende infeksjoner (mangel på hvite blodlegemer)
  • blødninger i hud og slimhinner (mangel på blodplater)

Utredning

Symptomer på total benmargssvikt kan gi mistanke om aplastisk anemi. Ved kliniske undersøkelser vil anemi, blekhet og blødninger i hud og slimhinner kunne forsterke mistanken. Ytterligere undersøkelser kan bekrefte diagnosen:

Blodprøve

Ved aplastisk anemi vil man alltid finne en nedsatt blodprosent (Hb-verdi) hos pasienten. Blodprøven viser også nedsatt antall hvite blodlegemer og blodplater.

Benmargsprøve

Etter lokalbedøvelse benyttes en sprøyte for å ta en prøve av benmargen i hoftekammen, alternativ brystbeinet. Undersøkelsen vil vise et redusert antall blodceller.

Behandling

Det finnes tre hovedbehandlinger: Stamcelletransplantasjon, immunhemmende medikamentell behandling og støttebehandling. Alder og alvorlighetsgrad av sykdommen er med på å avgjøre hvilken type behandling vi anbefaler for din sykdom.

Er du over 40–50 år er førstevalget å bruke medikamenter som hemmer immunsystemet. Er du under 40 år er den foretrukne behandlingen oftest stamcelletransplantasjon. Dette er kort beskrevet under.

Sykdommens alvorlighetsgrad kan variere fra moderat, til alvorlig og til svært alvorlig avhengig av hvor alvorlig mangelen på de ulike blodcellene er. Ved ubehandlet alvorlig aplastisk anemi er risikoen stor for å dø. Pasienter med lave blodcelletall, men få eller ingen symptomer, behøver oftest ingen behandling.

Stamcelletransplantasjon

Stamcelletransplantasjon er anbefalt behandling hos personer under 40–50 år, dersom det er mulig å benytte stamceller fra en donor som er vevsforlikelig (søskendonor eller ubeslektet giver). Best resultat oppnås hos dem som tidligere har fått få eller ingen blodtransfusjoner.

Resultatene ved stamcelletransplantasjon har blitt stadig bedre, men opptil en tredjedel kan med tiden få kroniske plager (kronisk transplantat-mot-vert sykdom) og risikoen for dette øker med pasientens alder. Hvis du skal ha en slik behandling vil du få mer informasjon om dette på sykehuset.

Immunhemmende medikamentell behandling

Immundempende behandling er anbefalt hvis du er eldre enn 40–50 år, har annen alvorlig sykdom, mangler vevsforlikelig donor eller av andre grunner ikke kan gjennomgå en stamcelletransplantasjon. Det er ikke alle pasienter som vil bli fullstendig helbredet med denne behandlingen.

En del oppnår ikke normale blodverdier, og en del får tilbakefall og blir avhengige av å bruke immundempende medisiner i flere år.

Det er også en viss risiko for å utvikle andre blodsykdommer som paroksystisk nattlig hemoglobinuri eller akutt myelogen leukemi.

Støttebehandling

Det kan gis blodoverføring hvis antallet røde blodlegemer blir for lavt. Det kan også være aktuelt med overføring av blodplater. Vi er likevel tilbakeholden med blodoverføringer til pasienter som er aktuelle for stamcelletransplantasjon, fordi det kan gi et dårligere transplantasjonsresultat.

Ved lavt antall hvite blodlegemer (neutropeni) er vi raske med å gi antibiotika ved feber og tegn på infeksjon for å forhindre utvikling av alvorlige infeksjoner som blodforgiftning.

Oppfølging

Det kan ta lang tid før behandlingen virker (mer enn 6 måneder). Du vil regelmessig bli kontrollert med enkle blodprøver hos egen lege etter behandling. Hvis prøvene holder seg normale vil kontrollene etter hvert slutte. Ved tilbakefall vil behandlingen ofte gjentas.

Kontakt

Hovedbygg Hematologisk avdeling

Kontakt Hematologisk avdeling

Oppmøtested

Vi utfører behandlinger flere steder. Se innkallingsbrevet ditt for oppmøtested.

Oversiktsbilde av Ahus Nordbyhagen

Hovedbygg

Sykehusveien 25

1478 Lørenskog

Hovedinngang Nye nord sett fra front

Nye nord

Sykehusveien 27

1478 Lørenskog

Utenfor Ski sykehus

Ski sykehus

Vardåsveien 3

1400 Ski

Transport

Pasientreiser er reiser til og fra offentlig godkjent behandling. Er det helsemessige årsaker til at du trenger tilrettelagt transport, må det bestilles av din behandler.

Hvis det ikke finnes rutegående transport på strekningen du skal reise, kan du ta kontakt med ditt lokale pasientreisekontor på telefon 915 05 515.

Pasientreiser dekker ikke transport for blodgivning.

Det er per dags dato ikke en avtaleleverandør for pasienttransport i kommunene Sør-Odal, Nord-Odal, Kongsvinger, Grue og Eidskog.

Hva betyr dette for deg som er pasient?

Dette betyr at pasienter som kan, selv må sørge for transport til og fra behandling ved å reise kollektivt eller bruke egen bil, for så å kreve refusjon ved å sende inn reiseregningsskjema. 

Dersom du ikke kan bruke kollektivtransport, kjøre selv eller bli kjørt av pårørende, dekker Pasientreiser utgifter til drosje. Refusjon for drosje kreves også med reiseregningsskjema.

Du finner mer informasjon fra Pasientreiser om situasjonen og muligheter for transport, samt kontaktinformasjon til Pasientreiser for eventuelle spørsmål du har, på siden under. 

Informasjon for pasienter ved reiser fra Glåmdalsregionen (oslo-universitetssykehus.no)

pasientreiser.no

Praktisk informasjon

Vi anbefaler deg om å ta med minst mulig verdisaker og personlige eiendeler. Du er selv ansvarlig for tingene dine, men sykehuset skal legge til rette for sikker oppbevaring av mindre verdisaker (lommebok, kontanter, smykker og nøkler), som er nødvendig for deg å ha med på sykehuset.

Noen avdelinger har låsbare skap hvor du kan oppbevare mindre verdisaker. Ved andre avdelinger kan du levere verdisaker ved innleggelse, disse vil oppbevares et trygt sted og utleveres ved utskrivning. Større ting og personlige eiendeler (mobil, bøker, klær) må du oppbevare på avdelingen eller levere til pårørende.

Dersom du savner en eiendel eller verdisak skal du ta kontakt med avdelingen du var innlagt på. Sykehuset tar som hovedregel kun ansvar for verdisaker som er innlevert.​

Sykehuset tilbyr gratis trådløst gjestenett. Bruk HSO Gjest.

Som helsepersonell er vi bundet av taushetsplikt. Det innebærer at vi ikke kan besvare alle spørsmål over telefonen selv til nærmeste pårørende. Du kan eventuelt ringe pasienten direkte.

Vis hensyn til andre pasienter og ansattes arbeid hvis du ønsker å ta bilder, filmer eller gjør lydopptak når du er ved et av våre behandlingsteder. Det er ikke lov å offentliggjøre bilder av medpasienter og ansatte uten at de beviselig har gitt tillatelse til det. 

Unngå å forstyrre ansatte i deres krevende og viktige arbeid. Respekter ansatte som ikke ønsker å bli tatt bilde av.

Det er ikke ulovlig å gjøre opptak til privat bruk av samtaler du selv deltar i. Ønsker du å ta opp timen din er det ønskelig at du gir behandleren beskjed om det.

Les mer på temasiden foto, film- og lydopptak på Ahus

Ved behov for tolk må avdelingen kontaktes på forhånd. Tolk er gratis.

​Ahus er en undervisningsinstitusjon der du kan møte studenter. Du kan reservere deg mot at studenter er til stede eller medvirker i behandlingen.

De ansatte som til enhver tid er på jobb ønsker å legge til rette for pasientene, men det vil ikke være mulig å reservere seg mot behandling fra lege, sykepleier eller annen helsearbeider bestemt av kjønn.

​​Som pasient har du rettigheter knyttet til personvern når det gjelder sykehusets lagring og bruk av helseopplysninger.

Les mer om personvern

Sykehusprestene tilkalles via de ansatte på avdelingen hvor pasienten er innlagt. For mange mennesker er religiøs tro og praksis en trygghetsfaktor og kilde til livskraft. På Akershus universitetssykehus respekteres alle religioner og livssyn.

Prestetjenesten skal være med å legge til rette for religionsutøvelse på sykehuset og kan formidle kontakt med andre tros- og livssynssamfunn.

Hos oss kan kan du treffe en Sykehusklovn!

Verdens beste reseptfrie medisin er et besøk av en sykehusklovn!
Sykehusklovnene er en gruppe profesjonelle scenekunstnere som har spesialisert seg i arbeid med barn på sykehus. Gjennom improvisasjon, lydhørhet og sin helt spesielle klovnekommunikasjon besøker de pasienter, pårørende og helsepersonell. Sammen skaper klovn og barn unike øyeblikk hvor sykehusets rutiner må vike plass for noe annet.

Sykehusklovnene kan tenne livsgnist, øke selvtillit og hente frem barnets friske krefter. Effekten av latter, lek og undring kan mobilisere uante krefter i små og store kropper. Og et klovnemøte kan være en etterlengtet pustepause til foresatte når de ser sine barn og unge fryde seg.

Sykehusklovnene kan ikke forandre situasjonen, men de kan gjøre noe med opplevelsen. Og slik kan et sykehusopphold også bli preget av latter, smil og positive minner. Sykehusklovner kan brukes som magisk medisin og kanskje kan det vonde trylles bort for en liten stund.

Les mer om Sykehusklovnene (sykehusklovnene.no)

Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven, som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgstjenester.

Les mer

​Vis hensyn. Unngå bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr som kan forstyrre andre.  

Av hensyn til alle de som får overfølsomhetsreaksjoner av sterke dufter ber vi besøkende og pasienter unngå å bruke parfyme ved våre sykehus og behandlingssteder.​