Behandling
Endetarmsfremfall
Endetarmen, sammen med de andre bekkenorganene som livmor og urinblære, holdes oppe og på plass av bekkenbunnens muskler og bindevev. Når disse blir slappe kan for eksempel endetarmen falle ned og ut av analåpningen.
Vi skiller mellom indre og ytre endetarmsfremfall. Når større deler av endetarmen kommer ut av analåpningen snakker vi om ytre fremfall. Det er ingen vanlig tilstand og forekommer oftest hos kvinner.
De fleste med indre fremfall har ingen plager med det. De som plages, kan oppleve treg avføring og problemer med å tømme tarmen, iblant inkontinens, smerter og kløe. For pasienter med mye plager og som hemmes av dette, kan det være aktuelt med operasjon.
Henvisning og vurdering
Fastlegen din kan undersøke deg og henvise deg til oss for vurdering av planlagt operasjon. For at vi skal kunne gi den rette behandlingen, er det nødvendig med flere undersøkelser som utføres på sykehus.
Før
Utredningen på sykehus innebærer vanligvis flere undersøkelser:
- Ano-rektoskopi (undersøkelse av endetarmen med et lite skop)
- Dostol-test
- Røntgen Defekografi ( for å vurdere tarmtømming og utelukke andre typer av fremfall)
- Røntgen Colon transittid (for å vurdere forstoppelsesplager)
Under
Du må møte fastende om morgenen og kan reise hjem etter et kort opphold på sykehuset. Spesielle forhold kan gjøre at noen pasienter må være innlagt både før og etter operasjonen.
Ulike operasjonsalternativer
Det finnes ulike operasjoner som egner seg for ulike pasientgrupper. Alder og den generelle helsen er viktige momenter når man vurderer metode. For pasienter i høy alder eller med generelt dårlig helse, kan det være aktuelt med et lokalt inngrep som gjøres gjennom analåpningen. For de fleste vil operasjonen bli gjort med kikkhullskirurgi og robotkirurgi.
Fremre rectopexi
Denne operasjonen blir rutinemessig utført med kikkhullsmetode / robotkirurgi i narkose. I praksis vil man sy et nett foran endetarmen, heise den opp, og slik forebygge nye fremfall.
Lokal fjerning av slimhinne (eksisjon) for endetarmsfremfall (endetarmsprolaps)
Dette inngrepet gjøres gjennom analåpningen og er en mindre, lokal operasjon.
Etter
Det er ingen rutinemessig kontroll hos kirurg etter operasjon, men du får individuell oppfølging tilpasset dine behov. Før du reiser hjem får du informasjon om hvordan inngrepet gikk, og du får med deg smertestillende tabletter og eventuelt resept og sykemelding.
Vær oppmerksom
Oppsøk sykehuset dersom du opplever sterke magesmerter og feber de første dagene etter operasjon.
Kontakt
Hovedbygg
Gastrokirurgi
Oppmøtested
- Behandlingsbygg 2, 2. etasje (B202).
- Sengebygg 1, 2. etasje (S102).
- Sengebygg 2, 2. etasje (S202).
Inngang 1.
Hovedbygg
Sykehusveien 25
1478 Lørenskog