Fjerning av kosmetiske brystimplantater
Brystimplantater kan i noen tilfeller føre til diverse tilstander i brystet, sprekke eller bli harde. I slike tilfeller kan pasienter få fjernet disse på sykehus.
Henvisning og vurdering
Har du brystimplantat og ønsker å fjerne disse av kosmetiske grunner må du henvende deg til den som opererte deg og selv betale for inngrepet. I noen tilfeller kan implantatene fjernes i offentlig regi, det gjelder i hovedsak når det er medisinskfaglige grunner bak behovet, som at protesen har sprukket eller det oppstår infeksjoner eller betennelser. Dersom implantatene fjernes ved offentlig avdeling legges det ikke inn nye implantater eller gjøres brystløft.
Protesene fjernes i offentlig regi dersom:
- Protesen har sprukket (ultralydsverifisert)
- Protesene har blitt harde (kapseldannelse Baker grad (III)-IV)
- Infeksjon i protesehulen
- Kronisk betennelse rundt protesen
For å få behandling i spesialisthelsetjenesten trenger du henvisning. Fastlegen er den som oftest henviser. I noen tilfeller kan annet helsepersonell henvise deg, for eksempel til bildeundersøkelser (MR, CT eller røntgen).
Når vi har mottatt henvisningen, vil du få svar på om du har rett til utredning og behandling i spesialisthelsetjenesten.
Før
Blodfortynnende
Dersom du bruker blodfortynnende medikamenter er det viktig at vi vurderer behovet for å justere eller endre bruken av disse medikamentene i god tid før inngrepet. Har du ikke fått beskjed om dette ved innkalling til operasjon ber vi deg ta kontakt med oss.
Ta med medisinliste
Bruker du andre faste legemidler må du huske å ta med en liste over disse når du kommer til undersøkelse før operasjon. Denne må inneholde legemiddelnavn, styrke og dose. Husk å oppgi eventuell bruk av p-piller og ikke-registrerte preparater (naturlegemidler). Noen legemidler kan øke risikoen for komplikasjoner og må derfor unngås i tiden før operasjon.
Røyk og nikotin
Røyk, snus og andre nikotinpreparater kan ikke inntas før og etter operasjonen. Du må være nikotinfri minst seks uker før og seks uker etter operasjonen.
Kompresjonstøy
Før operasjonen får du beskjed om hva slags kompresjonstøy som er anbefalt, og om du må kjøpe dette på forhånd. Du betaler selv for kompresjonstøyet. Kompresjonstøyet skal du bruke i 3 uker dag og natt, deretter i 3 uker kun på dagtid.
Dusj
Vi anbefaler at du dusjer og vasker deg med uparfymert såpe morgenen før inngrepet. Ikke bruk bodylotion eller andre kremer. Ikke bruk neglelakk og ta av alle piercinger før du møter på sykehuset.
Faste
Før operasjonen må du faste. Det betyr at du ikke kan spise, drikke, eller tygge tyggegummi/drops. Magesekken må være tom for at ikke mat eller væske skal komme over i lungene under narkosen. Det er viktig at du følger instruksjonene om hvordan du skal komme godt forberedt til sykehuset. Dersom du ikke følger regler om faste kan du risikere at vi må utsette operasjonen.
Du skal ikke spise fast føde eller drikke melk i 6 timer før operasjonen. Du kan gjerne drikke klare væsker (vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te, kaffe uten melk/fløte) inntil 2 timer før planlagt operasjon. Unngå tyggegummi og sukkertøy i 2 timer før operasjonen. Inntil 1 time før operasjonen kan du svelge medisiner med et glass vann (maks 150 ml). Ved spesielle inngrep kan det være andre rutiner som gjelder. Dette blir du orientert om på sykehuset før operasjonen.
Planlegg hjemreise
Du vil ikke kunne kjøre bil selv og trenger transport hjem fra sykehuset. Som regel blir du værende på sykehuset til neste dag.
Under
Før operasjonen skal du møte kirurgen som skal operere deg. Kirurgen tegner på deg for å markere snitt og tar bilder.
Protesen tas ut via et snitt under brystet og kirurgen vurderer om det er nødvendig å fjerne kapsel eller ikke.
Etter
Etter operasjonen skal du observeres en liten stund på oppvåkningsavdelingen.
Hygiene
Etter 3-4 dager kan du få vann på såret. Fjern ytre bandasje og la tapen sitte på. Bruk bare mild såpe og unngå såpe rett på operasjonssåret. Tapen må lufttørke godt før du tar på ny bandasje og kompresjons-BH.
Sting
De fleste stingene er forsvinner av seg selv. Eventuelle rester av tråder kan klippes bort ved neste besøk på poliklinikken. Skulle noen sting gi plager, kan du ta kontakt med poliklinikken på dagtid.
Sluttresultat
Sluttresultatet kan ikke bedømmes før det har gått minimum seks måneder etter operasjonen. Nedsatt eller endret følelse i huden kan forekomme.
Arr
Der du er skåret i huden (der det blir arr), setter vi på teip. Teipen gjør at såret gror bedre og du får finere arr. Når alle sår har grodd er det lurt å smøre arrene med fuktighetskrem slik at huden holdes myk. Sår som gror normalt får en tynn kant med rødhet og kløe. Det er ikke uvanlig med ujevn arrdannelse, som små «klumper» i såret. Du skal bruke sårtape på arret i 3-6 måneder etter operasjonen.
Det er vanskelig å forutsi om du får pene arr eller ikke. Sørg for å ikke utsette arr for sol, bruk gjerne beskyttelsestape eller kraftig solkrem til arrene ikke er røde lenger.
Sykemelding
I sykemeldingsperioden bør du gå korte turer og øke den fysiske aktiviteten gradvis. Unngå tunge løft i starten og øk heller gradvis etter hvert. Du skal ikke svømme eller trene hardt de første ukene. Lytt til kroppen din. Sykemeldingens lengde avhenger av hvor tungt arbeid du har.
Det er vanlig med kontroll på sykehuset etter cirka tre måneder.
Vær oppmerksom
Ved enhver type kirurgi vil det alltid være en viss risiko for komplikasjoner. Det gjelder først og fremst blødning og infeksjon.
Får du symptomer som økende hevelse, smerter, rødhet og/eller feber, må du ta kontakt med avdelingen med en gang. Ved tegn på mindre komplikasjoner som væskedannelse og småsår i arrene, kan du ringe til sykepleier på poliklinikken på dagtid for å avtale en kontrolltime.
Du må fjerne tapen ved mistanke om betennelse eller at det siver væske fra operasjonsårene. Deretter kan du dusje og la huden tørke (bruk gjerne hårføner med lav varme).
Dersom du får feber og/eller smerter og hevelse eller sekresjon i operasjonsområdet, bør du kontakte fastlege eller legevakt.
Kontakt avdelingen om du får noen av disse plagene:
- tung pust
- blødning i såret
- væsking fra såret
- økende hevelse, rødhet eller smerte fra såret
- økende hevelse i ett eller begge beina
- sykdomsfølelse/nedsatt allmenntilstand
- svimmelhet eller besvimelse
- feber
Blir du akutt syk, ring 113.
Kontakt
Hovedbygg
Plastikkirurgisk poliklinikk
Hovedbygg
Sykehusveien 25
1478 Lørenskog