Diagnose
Medisinsk cannabis og cannabisrelaterte legemidler, Nordbyhagen
Det finnes lite forskningsbasert kunnskap om effekt og risiko ved behandling av langvarige smerter med medisinsk cannabis og cannabisrelaterte legemidler. Derfor reserveres denne behandlingen i Norge for få pasienter. Pasienter som får denne behandlingen er nøye utvalgt og har en rekke forpliktelser. Det er et krav at pasienten samarbeider tett med behandler og fastlege.Introduksjon
Cannabis
De fleste pasientene som tilbys behandling med Cannabis har sterke smerter som ikke lindres av godkjente legemidler. Cannabinoider er en kjemisk forbindelse i cannabis og det er to typer cannabis som er i bruk: THC – Tetra-hydro-Cannabinoid og CBD-cannabisolje. Preparatene som i behandling inneholder forskjellige mengder THC og CBD.
Det finnes to godkjente preparater: Sativex og Epidyolex. HELFO dekker disse i behandling av smertefulle spasmer ved multippel sklerose.
Alle andre legemidler og annen bruk må skrives ut av legespesialist på sykehus. Dette regnes som utprøvende medisin og dekkes ikke av HELFO.
Cannabis virkning og bivirkning
- Mengde THC i cannabis bestemmer hvilken og hvor sterk reaksjon på stoffet er. Opplevelsen som cannabis gir varierer sterkt, avhengig av personlighetstype, miljø, forventninger, mengde og styrke på stoffet. Effekten starter kort tid etter inhalasjon, eller etter gitt under tungen. Effekten er maksimal etter cirka 20-30 minutter. Den avtar igjen etter 2-3 timer og er vanligvis helt over etter 6 timer.
- Inntak av cannabis kan fremkalle en rusopplevelse med avslapning, en følelse av letthet og oppstemthet. Tidsbegrepet og virkelighetsoppfatningen kan endres. Noen blir mer introvert og sitter i egne tanker. Ved høyere doser kan man få hallusinasjoner.
- Bruken av høye doser kan gi eufori, men også angstanfall, og nedsatte psykomotoriske og kognitive funksjoner. Dette går blant annet ut over evnen til å kjøre bil og gir økt ulykkesrisiko. Kronisk bruk kan gi toleranse (redusert effekt) og abstinenssymptomer ved inntak av reduserte doser eller intet inntak.
- Ved kronisk bruk øker risikoen for fysiske og psykiske skader. Cannabis har en viss mulighet for å øke risikoen for kreft av ulike slag, kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS) ved røyking, og hjerterytmeforstyrrelser. Over tid kan cannabis gi opphav til angstlidelse, affektive lidelser, og mer varig nedsettelse av kognitive evner (hukommelse og konsentrasjon).
- Cannabis påvirker immunforsvaret, hormonbalansen og reproduksjonssystemet, har også en innvirkning på fosteret hos gravide. Det er vist en sammenheng mellom bruk av cannabis og utvikling av schizofreni, med økt risiko ved tidlig alder og høyt forbruk.
Utredning
Etter samtale med legespesialist på Smertepoliklinikken, en samlet vurdering og gjennomgang av inklusjons- og eksklusjonskriterier, får pasienten informasjon om cannabis er aktuelt for seg. Legen begrunner eventuell beslutningen skriftlig i journalen og informerer pasienten om videre saksbehandling.
Behandling
Pasientens problemstilling diskuteres på et tverrfaglig møte med flere behandlere. Dersom de anbefaler behandling med cannabis blir det så sendt en søknad om dette til fagdirektøren ved Ahus.
Behandlingsansvarlig lege kontakter pasienten og lager sammen med pasienten en behandlingsplan og eventuell nedtrappingsplan av andre medikamenter som pasienten bruker.
Dersom søknaden godkjennes:
- Lege skriver h-resept på godkjente cannabispreparater (Sativex og Epidyolex). Pasienten kan så hente ut medikamenter på apotek, som fakturerer Ahus.
- Dersom pasienten skal behandles med ikke godkjente legemidler skriver legen e-resept. Pasienten må betale for legemidlene på apoteket, men kan få utlegget refundert mot framvisning av kvittering.
Oppfølging
Behandlingen skal først prøves ut i en avgrenset tidsperiode og pasienten skal følges opp tett av lege med en telefonkonsultasjon noen uker etter oppstart. Deretter skal pasienten på kontroller etter 1, 3 og 6 måneder. Legen vurderer effekten av behandlingen, smertelindring, konkrete mål for bedret funksjonsnivå og nedtrapping av opiater.
Deretter:
- Behandlingen skal revurderes minst en gang årlig.
- Pasienten forventes å fortsette med annen smertebehandling med fysisk aktivitet, behandling hos fysioterapeut og behandling med ikke vanedannende medikamenter.
- Pasienten tar medisinene som angitt av legen. Avtalt dose skal ikke overskrides. Tilleggsmedisiner, spesielt smertestillende og beroligende, skal ikke brukes uten at dette er avtalt med legen.
- Pasienten rapporterer eventuelle uønskede virkninger av behandlingen.
- Pasienten er alene ansvarlig for at medisiner oppbevares forsvarlig slik at de ikke kommer på avveie. Cannabis skal kun brukes av den som den er utskrevet til og aldri overlates til andre. Resepten må fornyes før den avtalte tid utløper.
- Pasienten skal ikke benytte illegale rusmidler, heller ikke cannabis i andre former eller på andre måter enn det som er avtalt med legen. Hvis legen ber om det skal pasienten avgi urin- og/eller blodprøve for påvisning av eventuelle andre rusmidler og medikamenter.
Førerkortveileder
Helsedirektoratets “Førerkortveileder” sier at bruk av godkjente legemidler med cannabis (Sativex og Epidyolex) kan være forenlig med førerkort klasse 1, mens all annen bruk av cannabinoid-legemidler er uforenlig med føring av motorvogn. Les veilederen for nærmere vilkår:
Ellers gjelder følgende:
- Pasienten skal ha muntlig kjøreforbud i minst 2 uker etter dosejustering av cannabinoider. Deretter 8 timer kjøreforbud etter siste dose. Dette forutsetter at pasienten har dokumenterbar effekt av medikamentet, samt at andre bivirkninger ikke medfører at pasienten ikke bør kjøre motorvogn.
- Førerkortveilederen forutsetter kun bruk av legemidler godkjent av Statens Legemiddelverk (SLV).
- Veilederen forutsetter også at legemidlet er forskrevet av norsk lege og kjøpt i Norge.
- Dersom behandlingen videreføres etter prøveperioden, skal pasienten følges, og behandlingen evalueres minst en gang per år ved smerteklinikken. Senest etter to år bør det vurderes å pause behandlingen. Pasientens fastlege og legen(e) skal utveksle informasjon om behandlingens effekt, uønskede virkninger og bruk av andre medikamenter.
- Cannabispreparater og eventuelle andre vanedannende medikamenter skal bare forskrives av legen som har ansvar for behandling. Andre leger ved Smertepoliklinikken kan forespørres dersom behandlingsansvarlig lege ikke er tilgjengelig, men de har ikke plikt til å forskrive legemiddelet. Smertepoliklinikken kan ikke garantere at det til enhver tid er en lege tilgjengelig som kan og ønsker å skrive ut denne gruppen medikamenter.
Vær oppmerksom
Behandling med cannabis avsluttes dersom en eller flere av følgende inntreffer:
- Dersom smertene er som før behandlingen ble startet eller under 30 % smertereduksjon til tross for anbefalt maksimal dosering.
- Dersom pasienten trenger stadig høyre doser Cannabis for å opprettholde samme effekt.
- Pasienten tar andre sterke smertestillende og beroligende medikamenter uten å ha klarert dette på forhånd med legen.
- Pasienten bruker illegale rusmidler.
- Pasienten møter ikke til avtalte timer og kontroller.
- Dersom målene som på forhånd er satt for behandlingen ikke oppnås, eller hvis det senere utvikler seg en bruk som avviker fra intensjonen skal legen avslutte behandlingen.