Undersøkelse
Rekto-sigmoideoskopi
Rektosigmoideoskopi er en undersøkelse av endetarmen og den nederste delen av tykktarmen. Et endoskop er et 10-14 mm tykt, bøyelig instrument med et kamera på tuppen, som overfører bilder til en skjerm. Endoskopet føres inn gjennom endetarmen og den nederste delen av tykktarmen (sigmoideum). Vi kan undersøke om det er sykdommer i endetarm og nederste del av tykktarm. Vi kan også ta vevsprøver (biopsi) og eventuelt behandle enkelte tilstander direkte via endoskopet.
Før
Under
Under selve undersøkelsen ligger du på en undersøkelsesbenk. Det kan være behov for at du snur og vender på deg i løpet av undersøkelsen. En sykepleier kan av og til støtte med hånden på utsiden av magen for at endoskopet skal komme letter frem og for å redusere ubehag.
Gjør det vondt?
Tykktarmer er forskjellige. For mange gjennomføres undersøkelsen uten ubehag, mens andre har en tarm som er vanskeligere å undersøke. Undersøkelsen kan da bli litt smertefull og ta litt lengre tid.
Ved rektosigmoidoskopi settes det co2-gass og vann inn i tarmen, noe som kan gi mageknip og luftsmerter. Dersom du slipper luft ut fra endetarmen underveis i undersøkelsen vil det bli mindre mageknip.
Vanligvis varer selve undersøkelsen fra 15 til 30 minutter. Som regel kan du reise hjem med en gang etter undersøkelsen. Er det utført behandling som krever observasjon må du være på sykehuset 1-2 timer etter undersøkelsen.
Etter
Vanligvis får du vite resultatet av undersøkelsen med en gang. Beskrivelsen av undersøkelsen vil også bli sendt til legen som har henvist deg. Det tar 3 - 6 uker å få svar på eventuelle vevsprøver som er tatt.
Refusjon av apotekutgifter/utgifter til preparater
Har du fått skriftlig beskjed i innkallingsbrevet om at du må kjøpe preparater før du skal til time på sykehuset, så kan du få refundert utlegget. Eksempler på preparater er tømmingsmidler før gastromedisinske undersøkelser.
Vær oppmerksom
Hvis du får magesmerter som øker på, eller blødning fra endetarmen som ikke gir seg, må du kontakte sykehuset.
Komplikasjoner er svært sjeldne. Ved fjerning av polypper eller annen terapi kan det oppstå blødning, noe som vanligvis kan stanses under selve undersøkelsen. I svært sjeldne tilfeller kan det oppstå hull på tarmen, som kan kreve operasjon.